STENGT: Et skilt viser at området hvor turgåeren ble funnet er stengt. FOTO: JIM URQUHART / REUTERS
STENGT: Et skilt viser at området hvor turgåeren ble funnet er stengt. FOTO: JIM URQUHART / REUTERS

Turgåer (63) ble drept og spist av grizzlybjørn i nasjonalpark

En grizzlybinne, som er fanget i en bjørnefelle, kan stå bak angrepet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Turgåeren som fredag ble funnet død, og delvis oppspist, i Yellowstone nasjonalpark i USA, var 63 år gamle Lance Crosby.

Crosby ble funnet død under én kilometer unna Elephant Back Loop-stien i Lake Village-området. De foreløpige resultatene av etterforskningen viser at Crosby døde etter at han ble angrepet av minst én grizzlybjørn. 

Dette opplyser den amerikanske nasjonalparken i en pressemelding

Har fanget bjørn – kan bli avlivet

Crosby kommer fra Billings i delstaten Montana, og var sesongansatt i et firma som driver sykestuer i nasjonalparken. Han blir også beskrevet som en erfaren turgåer.

Etterforskerne har så langt ikke klart å fastslå den eksakte dødsårsaken, men mistenker at en grizzlybinne og minst én bjørnunge står bak angrepet. Sår på armene til turgåeren tyder på at han forsøkte å forsvare seg. 

Biologer plasserte ut bjørnefeller i området etter at turgåeren ble funnet. I løpet av natten ble det fanget en grizzlybinne. Ved hjelp av DNA og andre prøver skal biologene finne ut om det var denne bjørnen som drepte turgåeren. Hvis det viser seg at grizzlybinnen står bak angrepet, vil bjørnen bli avlivet.

– Vi tar ikke lett på beslutningen om å avlive en bjørn. Som parkledere arbeider vi kontinuerlig med å finne en balanse mellom å bevare parkressursene og sikkerheten til besøkende og ansatte, sier overbetjent Dan Wenk i pressemeldingen. 

Åtte drept av bjørn

Området hvor Crosby ble funnet er stengt inntil videre.

I tillegg oppfordres besøkende til å holde seg på stiene, reise i grupper på tre eller flere personer, ha med seg bjørnespray, holde utgikk etter bjørner og lage høye lyder for å unngå å støte på bjørner. 

Yellowstone nasjonalpark ble etablert i 1872, og er verdens eldste nasjonalpark. Parken har flere millioner besøkende hvert år. Forrige gang noen ble drept av bjørn i parken var i 2011.

– Siden 1916, det første året noen ble registrert drept av bjørn i parken, har det vært åtte omkomne, sier talskvinne Juleana Campbell til The Washington Post