KLAR FOR Å ENGASJERE: Basketballspiller og TV-profil Marco Elsafadi er klar som ny programleder i «Hvem bryr seg». FOTO: TV 2
KLAR FOR Å ENGASJERE: Basketballspiller og TV-profil Marco Elsafadi er klar som ny programleder i «Hvem bryr seg». FOTO: TV 2

Marco Elsafadi tar over som programleder i «Hvem bryr seg»

38-åringen erstatter Klaus Sonstad i den kommende sesongen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når «Hvem bryr seg» setter i gang med en ny sesong i august, er det Marco Elsafadi (38) som er programleder. 

Elsafadi, som er kjent både som basketballspiller, programleder, foredragsholder og tidligere reality-deltaker, forteller til TV 2 at han sperret opp øynene da han så på den første sesongen av programmet.

–  Jeg har jobbet med mennesker i 20 år og holdt en del foredrag for å skape bevisshet om hva jeg tenker vi bør forvente av oss selv når vi blir utsatt for omgivelser der vi må bidra til noe vi opplever som ubehagelig, men som vi bør gjøre likevel. Akkurat den psykologien snakker vi om. Så da sesong én kom, tenkte jeg at «det er jo dette vi snakker om!», sier han ivrig.

– «Hvem bryr seg» er et viktig program med substans, og jeg husker at jeg tenkte at jeg kunne tenkt meg å jobbe med programmet. Men så gjorde Klaus en så god figur at jeg tenkte «nei, drit i det». Jeg trodde det var tull da jeg ble spurt! Men så skjønte jeg at Klaus var på vei ut, og tenkte at da kan han bare ha det så godt, ler 38-åringen.

– Det var sterkt og rørende

I «Hvem bryr seg» settes søkelyset på hvor mye nordmenn egentlig bryr seg om hverandre. Det brukes skuespillere og skjult kamera for å teste hvor hjelpsomme folk egentlig er i vanskelige situasjoner.

Programlederen beskriver innspillingen av årets sesong som «fantastisk», men innrømmer at det ved flere anledninger ble følelsesladde dager på jobb.

– Det var ganske sterkt og rørende å se reaksjonene til noen av de menneskene som ble involvert, noen av dem klarte å gå inn i veldig vanskelige og ubehagelige situasjoner, røper han. 

– Vondt når det er barn involvert

Elsafadi og hans team har ønske om å sette både dyremishandling, partnervold, foreldre som mobber barnet sitt og andre viktige tema på dagsorden. Programlederen innrømmer at noen av scenene satte preg på både ham og skuespillerne, selv om det i utgangspunktet ikke var ekte situasjoner.

– Selv om det er skuespill, så er reaksjonene ekte. Så det blir til at det man står igjen med er ekte. Til og med skuespillerne har vært så flinke at de får ekte reaksjoner. Vi har sett ekte tårer. Og det er viktig at vi ikke later som alt er tull når mye av dette er virkeligheten til altfor mange mennesker i Norge. Det er viktig at disse tilfellene blir belyst. Og det er stort av både de som griper inn og de som ikke griper inn at de lar oss vise dette på TV.

– Hva har vært det tyngste å se på?

– Jeg synes det alltid er vondt når barn er involvert. Vi har en scene der ei jente med Downs syndrom blir angrepet verbalt ... Det er sterkt å se på. Selv om hun visste at hun var hyret inn som skuespiller, merket vi at innspillingen rippet opp i gamle sår. Så da tok vi en del pauser og bygget henne opp igjen, med både is og klemmer i pausene. Man så at det var vondt for henne. Hun hadde opplevd dette på ordentlig. Så det er sterkt.

Ville brydd seg selv

Selv om den første sesongen av programmet viste at mange nordmenn brydde seg i situasjonene som ble filmet, var det enda flere som ikke reagerte. Elsafadi tror han er en av dem som griper inn, på grunn av tidligere erfaringer.

– Jeg har tenkt på om jeg ville brydd meg i hver eneste episode. Fordi jeg har jobbet med vanskelig og sårbare caser i barnevernet, så har jeg på en måte min egen trening og skole i det. Jeg har brutt inn i mange situasjoner før, og det tror jeg gjør at man blir rustet til å gjøre det igjen. At man blir vant til å gjøre det. Vår personlighet er et resultat av atferd over tid, som igjen er et resultat av tanker over tid. Så hvis jeg har et mønsker med å gå inn i situasjoner og er god på det, vil jeg ikke klare å la være å gripe inn, sier han.

Når «Hvem bryr seg» begynner på TV senere denne måneden, håper 38-åringen at han får med seg flere i kategorien «de som bryr seg».

– Jeg tenker at programmets jobb må være å gi folk en ny evaluering av seg selv, der og da. De som ser på må stille seg spørsmålet «hva ville jeg gjort?». Så får de trening, og så kommer det kanskje en situasjon der det virkelig skjer, sier han.

– Jeg håper programmet skaper en diskusjon over middagen og i sosiale medier. Og jeg håper at folk engasjerer seg slik de gjorde i sesong én, at det gjerne blir engasjement i hver eneste case. For alt er viktig! Nå er kanskje ikke køsniking like alvorlig som vold mot kvinner eller menn, men det er viktig at vi snakker om det også, fortsetter han. 

Sesong to av «Hvem bryr seg» har premiere på TV 2 i august.