Odins mamma: – Vi har det fortsatt tøft

Odins mamma, Katrine Olsen Gillerdalen, forteller hvordan familien har det nå. Hun har råd til andre foreldre som er bekymret for at barna skal bli mobbet på skolen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fredagens «God sommer Norge» var mobbing tema. Det er snart skolestart, og selv om de fleste elevene gleder seg til å møte klassekameratene sine igjen, er det også noen som gruer seg.

For litt over ett år siden orket ikke 13 år gamle Odin mer av mobbingen på skolen, og han tok livet sitt. 

Odins mamma, Katrine Olsen Gillerdalen, fortalte først om sønnens skjebne til VG, og snakket i programmet om savnet som fremdeles er sterkt.

– Vi har det fortsatt tøft. Det er tøffe hverdager, og vi savner han masse. Selv om sorgen kanskje blir mindre, øker savnet. Men vi gjør så godt vi kan, og tar en dag av gangen, sier hun.

Se etter fysiske tegn

Hun og resten av familien sto fram med sin historie for å hjelpe andre. Til foreldre som er urolige for at barna har det bra, råder hun å se etter typiske signal på mobbing. 

– Det vi ofte ser med barn, er at de har fysiske vondter. De har vondt i magen, hodet, en tå eller en arm. Dersom de normalt ikke har det, ville jeg undersøkt hva som kan ligge bak, sier Gillerdalen. 

Bekymret mor

Artist Kaja Huse har en av årets nye førsteklassinger, og hun representerer mange bekymrede mødre. 

– Vi alle vil at barna våre skal bli akseptert og elsket der ute, sier hun.

Huse forteller at hun ikke bare er bekymret for at barna hennes kan være mobbeofre.

– Selv om jeg ikke har noen grunn for å tenke at mine barn er mobbere, er jeg like redd for at mine barn skal bidra til andre barn får en grusom hverdag. Jeg er oppmerksom på at det ikke bare er mine barn som kan bli mobbet. Det kan også andre. Foreldre har et stort ansvar her, sier hun.

– Foreldre må ta ansvar

Tidligere i år opprettet Odins mamma «Odinstiftelsen» for videre bekjempelse av mobbing. Hun påpeker at det er viktig at foreldrene også tar ansvar.

– Det er en gjenganger i de sakene vi jobber med i stiftelsen, at man sliter med å få foreldrene på banen. Om vi lever i en for stresset verden, eller om det er enkelte personer som bare ikke ser det, er vanskelig å se, sier hun.

Se hele innslaget fra «God sommer Norge» i videoen i toppen av saken. 

«God sommer Norge» kan du se på TV 2 mandag, tirsdag, onsdag og fredag klokken 20.00.