OVERGANGSVINNERE: Tor-Kristian Karlsen mener Louis van Gaal har adressert store behov med signeringene av Morgan Schneiderlin (venstre), Bastian Schweinsteiger og Matteo Darmian. FOTO: TED S. WARREN / NTB Scanpix
OVERGANGSVINNERE: Tor-Kristian Karlsen mener Louis van Gaal har adressert store behov med signeringene av Morgan Schneiderlin (venstre), Bastian Schweinsteiger og Matteo Darmian. FOTO: TED S. WARREN / NTB Scanpix

Karlsens dom: – United går til seriestart som overgangsvinnere

«Du må elske og leve fotball for å lykkes i Premier League. Det gjør Depay.»

Skaff deg tilgang til Premier League her!

Selv om mye kan skje før overgangsvinduet stenger ved utgangen av august, er det åpenbart ingen ulempe å ha unnagjort de viktigste innkjøpene når sesongen sparkes i gang. 

Fotballekspert Tor-Kristian Karlsen har vurdert overgangsvinduet til de fem antatte topplagene, slik tilstanden er ved seriestart. Her er hans dom:

  • Manchester United har i størst grad lyktes med å adressere behovene.
  • Manchester City har ikke klart å gjøre de nødvendige grepene.
  • Liverpool er styrket, men ikke nødvendigvis nok til å kapre en topp fire-plassering.

Arsenal:

Spillere inn: Petr Cech.
Spillere ut: Wojciech Szczesny (lån), Yaya Sanogo (lån) og Serge Gnabry (lån).

Karlsens dom: «Etter Chelsea er Arsenal i mine øyne det sterkeste laget, mest fordi de har et velfungerende offensivt kollektiv. Petr Cech er en viktig signering, men ikke nødvendigvis i form av hva han tilfører på banen. Jeg støtter ikke tankegangen om at en keeper kan utgjøre seks eller tolv poengs forskjell. Så stor er nemlig ikke forskjellen på dette nivået. Jeg har imidlertid savnet vinnermentalitet i Arsenal-laget, og her tilfører Cech masse. Hvis det er noe jeg savner, så er det en midtstopper som kan utfordre Mertesacker og en spiss som kan utfordre Giroud. Samtidig er det mer enn nok av mål i dette laget. Arsenal kan utfordre Chelsea.»

Chelsea:

Spillere inn: Radamel Falcao (lån) og Asmir Begovic.
Spillere ut: Filipe Luis, Didier Drogba, Petr Cech.

Karlsens dom: «Chelsea har stort sett bare gjort kosmetiske endringer. Jeg synes likevel de fremstår som det beste laget, basert på den fantastiske strukturen de har i laget. Etter salget av Cech er Terry den eneste igjen av de gamle kontinuitetsbærerne, men vi kan vel trygt si at dette generasjonsskiftet har godt meget bra for Chelsea. Jeg savner kanskje en midtbanespiller som har mer mål i seg. Samtidig tror jeg heller ikke at Falcao noensinne vil komme tilbake på sitt tidligere nivå. Chelsea ser likevel uhyre sterke ut, og hvis de skal gjøre noen forsterkninger må de nesten opp i en halv milliard for at det skal ha noen effekt.»

Liverpool:

Spillere inn: James Milner, Danny Ings, Roberto Firmino, Nathaniel Clyne og Christian Benteke.
Spillere ut: Raheem Sterling og Rickie Lambert.

Karlsens dom: «Jeg må innrømme at jeg er veldig usikker på dette laget. Clyne, Milner og Ings er greie tilvekster, men det er ikke spillere man bygger et topp fire-lag rundt. De er avhengig av at Benteke og Firmino lykkes for at de skal ta det neste steget. Her er jeg litt skeptisk. Jeg er usikker på Firmino fordi han fremfor alt er god når han kan bevege seg inn i rom. Dette krever et velfungerende kollektiv, noe Liverpool ikke hadde i fjor. Jeg kan også se at Benteke har en del kvaliteter som Liverpool trenger, men han er ikke på samme nivå som det de andre klubbene har i samme posisjon. Hvis de hadde vært tidligere ute, så kunne de i stedet ha hentet spillere som Jackson Martínez, Carlos Bacca eller Mauro Icardi. Likevel tror jeg Liverpool er styrket, og jeg slakter på ingen som helst måte kjøpene de har gjort. Jeg bare spør meg om det er nok til å komme seg inn i topp fire.»

Manchester City:

Spillere inn: Raheem Sterling og Fabian Delph.
Spillere ut: Dedryck Boyata (lån), James Milner, Stevan Jovetic (lån)

Karlsens dom: «Jeg ser på Fabian Delph som en helt ordinær spiller. Han vil sikkert gjøre en god jobb for City, men jeg føler ikke at han hever dette laget. Jeg ville heller ikke kjøpt Sterling for denne summen. Han er enorm på kontringer og én-mot-én, men han er også veldig avhengig av flyt. Sterling virker ikke å ha en mentalitet som vil gjøre ham til en spiller i absolutt verdensklasse. Det må man nesten kunne kreve når man betaler 50 millioner pund. Videre hadde City trengt mer sirkulasjon i troppen, og jeg føler særlig at de defensive behovene ikke har blitt adressert. Midtforsvaret er fortsatt for dårlig, og det har i liten grad blitt polstret av midtbanesigneringer. City hadde store behov og har det fortsatt. De kan havne utenfor topp fire i år.»

Manchester United:

Spillere inn: Memphis Depay, Bastian Schweinsteiger, Matteo Darmian, Morgan Schneiderlin og Sergio Romero.
Spillere ut: Radamel Falcao (lån slutt), Robin van Persie, Rafael og Ángel di María.

Karlsens dom: «Manchester United har av en eller annen grunn fått masse kritikk for spillerkjøpene. Det forstår jeg ikke, for i mine øyne har de adressert behovene de hadde. Matteo Darmian er klart bedre enn det de har hatt på backen tidligere. Morgan Schneiderlin er et perfekt kjøp, som ikke bare vil polstre forsvaret, men også gi Schweinsteiger og Herrera mer frihet offensivt. Depay kan også bli en overraskelse. For å lykkes i Premier League må du elske og leve fotball. Du må omfavne presset og oppmerksomheten. Depay er en slik type. Det taler negativt at David de Gea trolig forsvinner, men uavhengig av hva som skjer der trenger de en oppgradering på stopperplass. For å kunne heve seg til Arsenal og Chelseas nivå trenger de i mine øyne også en spiss som kan utfordre Rooney. Slik jeg ser det har Manchester United gjort de viktigste grepene av disse klubbene i sommer, men jeg tror ikke det er nok til å ta opp kampen om ligatittelen.»