EROTIKKENS MESTER? Aune Sand spytter ikke glasset når han skal feire seg selv. Nå kan kunstneren få sin egen festival. Foto: Scanpix
EROTIKKENS MESTER? Aune Sand spytter ikke glasset når han skal feire seg selv. Nå kan kunstneren få sin egen festival. Foto: Scanpix

Aune Sand får sin egen erotikk-festival

Aune Sand fikk mye publisetet da han nylig inviterte leserne av sin nye bok «Jordbærmus» til privat fest på Kongsvinger festning – nå ønsker byen å hedre kunstneren med en egen erotisk festival.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken ble den mye omtalte romanen til kunstner og regissør Aune Sand (49) utgitt.

«Jordbærmus» er en bok som blir beskrevet som en lek med ord, erotikk, glede og kåtskap.

Dårlig mottatt

Til tross for meget lunkne anmeldelser i pressen har Aune Sand bevist gang på gang at han er en mester i å skape enormt mye publisitet og ståhei rundt sine prosjekter – og denne boklanseringen er intet unntak.

I forrige uke meldte TV 2 at Sand skal arrangere en stor «Jordbærmus»-fest på Kongsvinger festning 28. august, for alle som har kjøpt et eksemplar av boken hans. 

– Vi skal sørge for at det er nok champagne til alle som kommer. Vi har aldri gått tomme før, og kommer heller ikke til å gjøre det denne gangen, fortalte Sand til TV 2.

Vil ha egen Sand-festival

Nå kan det hende at Sand må bestille noen ekstra kasser Champagne, for fredag melder Glåmdalen at flere ildsjeler planlegger å arrangere en egen festival i hans ånd.

Med festivalarrangør Stian Fossum i spissen er planen å arrangere en årlig «Jordbærmus»-festival – i Kongsvinger, selvsagt. Ideen kom etter at han fikk høre om festen Sand skal holde for sine lesere.

– Jeg er en fan av Sand i utgangspunktet, og hadde allerede bestilt et eksemplar av boka hans. Da jeg hørte om festen på festningen tenkte jeg med at en gang at dette var en glimrende anledning til å arrangere en egen «Jordbærmus»-festival, forteller Fossum til TV 2.

– Jeg har vokst opp i byen bare noen hundre meter fra festningen. Dessuten er jeg lei av folk alltid forveksler Kongsvinger med Kongsberg. Nå er det på tide at Kongsvinger bemerker seg og får sin egen identitet, legger Fossum til. 

Har byen med seg

ILDSJEL: Musiker og festivalarrangør Stian Fossum står i spissen for en egen Aune Sand-festival i Kongsvinger. Foto: Privat
ILDSJEL: Musiker og festivalarrangør Stian Fossum står i spissen for en egen Aune Sand-festival i Kongsvinger. Foto: Privat

Planen er å arrangere festivalen lørdag 29. august, altså dagen etter festen på festningen. Fossum, som selv er musiker og har vært festivalarrangør i en årrekke, føler at han hele byen bak seg når han lanserer ideen om en Sand-festival.

– Det første jeg gjorde var å ringe ordføreren og spørre om han ønsket Sand til byen, og han svarte at kunstneren var hjertelig velkommen. Jeg har også snakket med flere i næringslivet i Kongsvinger og alle er positive til planene om en egen festival her. Vi er noen ildsjeler som ønsker å få dette til, men vi trenger hjelp av kommunen. Vi har tent lunta – så nå får byen lage fyrverkeriet, forteller Fossum med glød i stemmen til TV 2.

Frykter ikke feministene

Det er også planlagt å vise Sands kultfilm «Dis» på stort lerret på festivalområdet og flere artister skal opptre på scenen.

– Du er ikke redd for å erte på deg feministene når du forsøker å arrangere en festival som i hovedsak skal dreie seg om kvinnens kropp?

– Jeg har bakgrunn som blackmetal-musiker, så det å erte på meg folk har jeg vent meg til for lengst, avslutter Fossum til TV 2. 

Sand: – Det blir fantastisk

JORDBÆRFEST: Aune Sand i klovne-kjortel foran Kongsvinger festning. Foto: Privat
JORDBÆRFEST: Aune Sand i klovne-kjortel foran Kongsvinger festning. Foto: Privat

Aune Sand er selv strålende fornøyd med at det skal arrangeres en «Jordbærmus»-festival.

– Dette er et eventyr. Det blir fantastisk med en festival i «Jordbærmus'» ånd, hvor det vil bli glede, fantasi og kjærlighet mellom mennesker, sier Sand til TV 2. 

Kunstneren er spesielt fornøyd med at filmen «Dis» skal vises.

– Jeg synes det er kjempehyggelig at «Dis»-fansen kommer på banen. Det er en film som jeg har stor kjærlighet til, sier Sand, som forteller at han kommer til å delta på festivalen.

Nå for tiden befinner Sand seg i New York, men det stopper han ikke fra å planlegge neste steg i det han kaller for «jordbærmuseventyret».

– «Jordbærmus»-festen er hele tiden i hodet mitt. Dette er en fantastisk morsom situasjon å være i. Jeg har ikke gjort noen egne kunstneriske ting på 20 år, så det er gøy å se at det er interesse for det jeg gjør, sier Sand, som bryr seg mer om hva publikum synes enn hva anmelderne skriver.