Rösler: – Det finnes så mye potensial i denne klubben

Uwe Rösler har fått sjansen han alltid har drømt om. Men hos den sovende kjempen Leeds er linjen mellom drøm og mareritt syltynn.

Han kan ikke unngå å glise. Hele tiden. For dette er muligheten han har jobbet for å gjøre seg fortjent til i årevis.

Manager i Leeds United Football Club. Uwe Röslers nye tittel kommer unektelig med et visst historisk sus.

– Det var litt uforventet at en klubb som Leeds skulle være interessert i meg. Men jeg var klar for en ny jobb. Cellino (eieren jour.anm.) ringte meg og vi avtalte et møte. Jeg følte meg veldig komfortabel i hans selskap.

– Det er ikke bare en storklubb nasjonalt, det er en global klubb. Leeds er kjent over hele verden, det er den største forskjellen fra klubber jeg har trent tidligere, mener tyskeren.

Som alltid energisk, men med samtidig med et humør som utstråler ro. I nærmest helsvart genser og shorts, kun med noen gule detaljer, og med klassiske Copa Mundial-sko på føttene, er 46-åringen i upåklagelig humør. I en klubb med merittlisten Leeds kan skilte med, følger naturlig nok et forventningspress som kan tappe deg for krefter. Det ser ikke ut til å plage Rösler nevneverdig.

HISTORIE I VEGGENE: Leeds United har vært gjennom mange opp- og nedturer. Jobben med å innfri fansens krav om Premier League-plass krever sin mann (Foto: Olof Andersson)
HISTORIE I VEGGENE: Leeds United har vært gjennom mange opp- og nedturer. Jobben med å innfri fansens krav om Premier League-plass krever sin mann (Foto: Olof Andersson)

– Jeg vet hvordan det er å være i en storklubb, jeg har vært spiller i en. Så jeg har erfaring med presset i en slik klubb, sier 46-åringen som fortsatt er høyt verdsatt av Manchester City-fansen etter perioden for de himmeblå på midten av 90-tallet.

Forventer tunge stunder
Men uansett om Rösler føler på presset eller ei, er faktum at eier Massimo Cellino gikk lei av tre andre managere i løpet av forrige sesong. Den kravstore italieneren har ikke satset i Yorkshire for å få plasseringer på nedre halvdel i Championship i retur.

– Det viktigste jeg gjør akkurat nå er å bygge et forhold til eieren. Vi bruker mye tid på det og trives i hverandres selskap. Han er en fotballmann, men samtidig har han forsikret meg om at jeg får styre laget slik jeg ønsker. Vi respekterer hverandre, men forholdet kommer til å bli satt på prøve i løpet av sesongen, sier han.

– Budsjettet vårt er ikke konkurransedyktig med tanke på direkte opprykk når man ser hva lag som Middlesbrough, Derby, Burnley og QPR bruker. Før jeg tok jobben snakket vi om mål for sesongen. Jeg har sagt at topp 10 er et godt resultat. Men er det noe spillerne ikke trenger, er det mer press på dem. De har nok å tenke på som det er. Vi har hatt en god oppkjøring som vi håper å bygge på, så topp 10 er realistisk, mener Rösler.

I sommer har han og laget vært i både Østerrike og Norge for å få de optimale forberedelsene før serieåpningen mot Burnley, et lag som spilte Premier League så sent som forrige sesong. Kamper mot solid motstand har vært en viktig del av opplegget – og i generalprøven ble Everton slått 2-0.

– Det finnes så mye potensial i denne klubben. Ikke bare kommersielt, men også i spillerstallen. Vi har mange spennende unge spillere som jeg håper å beholde så lenge som mulig.

Stoler på ungdommen
Nettopp det å beholde talentene kan være utfordrende når man ikke konkurrerer på øverste nivå. Spesielt når man har vært gjennom så mange økonomiske problemer som Leeds. Men i fjor sommer erklærte eier Cellino klubben for gjeldsfri – et viktig steg på veien mot fornyet storhet.

– Det finnes mange måter å rykke opp på. For oss gjelder det å beholde våre unge, lovende spillere og fylle på med to-tre nye profiler hver sesong. Men budsjettet er fortsatt stramt. Vi har ikke råd til å bomme på overgangsmarkedet, forteller Rösler.

Men med Cellino så tett på alt som skjer i klubben, hvem er det egentlig som styrer hvilke spillere som kommer og går?

– Det er eieren som bestemmer, men du kan se på sommerens kjøp at jeg har hatt noe å si for hvem som blir hentet inn. Vi ønsker å forsterke med spillere som har sine beste år foran seg.

– Den tøffeste ligaen i verden
Rösler er etter hvert blitt erfaren som manager i England etter perioder som styrmann for Brentford og Wigan, men det var i Norge grunnlaget for trenerkarrieren ble lagt. Først i Lillestrøm, så i Viking og Molde.

Han peker på spesielt én forskjell mellom livet som sjef på begge sider av Nordsjøen.

– Spillerne i England mener mye og vil mye. De er ikke redd for å utfordre treneren. I Norge er man mer stille og følger planen. Her i England må du ha gode argumenter for å gjøre det du gjør. Samtidig må de engelske spillerne forstå at utvikling ikke utelukkende kommer fra å spille kamper, det må også gjennomsyre livene deres og det de gjør på treningsfeltet.

Rösler følger fortsatt med på hva som skjer «mellom bakkar og berg». Han tror de fleste Tippeliga-lag ville fått store problemer i løpet av de 46 kampene en Championship-sesong varer.

– I en eller to kamper, som i europacup, kan norske lag gjøre det veldig bra mot Championship-lag. Men det blir noe annet gjennom en hel sesong. Championship er for meg den tøffeste ligaen i verden. Det er mange kamper i løpet av kort tid og norske lag ville slitt med den intensiteten i kampprogrammet.

Men sammenligninger mellom norsk og engelsk fotball blir bare hypotetisk prat. Nå er det snart ramme alvor. Med hele Yorkshire og mange tusen norske øyne rettet mot seg skal Rösler lørdag kl. 13.30 virkelig begynne på veien mot det ultimate målet:

– Det er i Premier League jeg ønsker å ende opp til slutt. Nå har jeg fått en unik mulighet her i Leeds – ikke alle ville tatt den jobben. Jeg frykter ikke å feile, jeg ser bare på dette som en mulighet.

Om Rösler og Leeds griper muligheten allerede i serieåpningen mot Burnley ser du på TV 2 Sport Premium 2 lørdag kl. 13.30.