Aleksander Hetland tok gull i kortbane-VM i 2012. 32-åringen skryter uhemmet over 18 år gamle Henrik Christiansen, som onsdag sømte inn til 5. plass på 800 meter fri. Foto: Scanpix/montasje
Aleksander Hetland tok gull i kortbane-VM i 2012. 32-åringen skryter uhemmet over 18 år gamle Henrik Christiansen, som onsdag sømte inn til 5. plass på 800 meter fri. Foto: Scanpix/montasje

– Bare et tidsspørsmål før Christiansen vinner noe stort

Aleksander Hetland er full av lovord om 18 år gamle Henrik Christiansen.

Henrik Christiansen imponerte voldsomt da han onsdag svømte inn til 5. plass i VM-finalen på 800 meter fri.

Nok en gang presset 18-åringen ned sin egen norske rekord med flere sekunder. I kvalifiseringen på tirsdag klokket han inn til 7.49,70, mens han i finalen dagen derpå tok i kanten etter sju minutter, 45 sekunder og 66 hundredeler i vannet.

– Det er helt fantastisk. Jeg har nesten ikke ord. Det er helt sykt, sa Christiansen til TV 2 bare noen minutter etter kraftprøven.

Lørdag tar han fatt på det som kanskje er en enda viktigere øvelse enn 800-meteren, nemlig 1500 meter fri.

– Jeg har lyst å sette en ny norsk rekord. Jeg har lyst å svømme på under 15 minutter, og det tror jeg virkelig at jeg har kapasitet til. Så får vi se hvilke plasseringer det vil gi, sa Christiansen til TV 2 onsdag.

Hetland: – Ingen kan matche ham
En av Norges beste svømmere gjennom tidene, Aleksander Hetland, er full av lovord om Norges nye svømmestjerne.

– Det er bare utrolig imponerende. Man hadde kanskje håpet at han kunne nærme seg en finaleplass dersom han var heldig. I stedet for setter han først personlig rekord med sju sekunder i forsøket, før han presser tiden ned ytterligere fire sekunder i finalen. Og det gjør han i sitt første store seniormesterskap, sier Hetland til TV 2.

Verdensmesteren fra kortbane-VM i 2012 tror Christiansens mentalitet og evne til å nullstille er blant de viktigste årsakene til at 18-åringen nå er på full fart inn i verdenseliten.

– Han har noen sterke personlige egenskaper, og han er ekstremt god på å for eksempel omstille seg etter et bra løp. Han har gått fra å være en «up and coming» junior til å være en svømmer i verdenseliten på veldig kort tid. Han lar seg ikke vippe av pinne og kjører sitt eget løp, skryter Hetland over Christiansen, som faktisk bare var 1,5 sekund bak medalje i onsdagens finale.

– Det sier jo det meste. Han trener ekstremt mye. Mange andre sliter ofte med å ta ut det beste i konkurranser, men også der skiller Christiansen seg ut.

– Er han tidenes norske svømmetalent på herresiden?

– Ser man på alderen er det ingen som kan matche ham. Han er veldig tidlig ute og har hatt en enorm utvikling. Han svømmer mellom 60 og 90 kilometer i uken, og er vel oppe i 1500 treningstimer i året. Det er bare sykt...

– Hvor god kan han bli? Det kommer et OL neste år...

– Det tar tid å virkelig etablere seg i verdenstoppen, og hvis han forbedrer tiden sin frem mot OL med fire-fem sekunder, er det likevel ikke sikkert at det holder til en OL-medalje. Fortsetter han denne utviklingen er det uansett liten tvil om at det bør holde til en finaleplass. Det er også selvsagt bare et spørsmål om tid før han kommer til å vinne noe stort. Det kan ta ett, to eller fem år, men det viktigste er at han fortsetter utviklingen.

Første siden Dale Oen
Henrik Christiansen ble den første norske svømmeren i en VM-finale på langbane siden Alexander Dale Oen i 2011.

Skjetten-svømmeren var den sjette nordmannen gjennom tidene som deltok i en VM-finale i svømming. 18-åringen har hatt en eksplosiv utvikling det siste året, og ble nummer 13 på 400 meter fri tidligere i mesterskapet.

Ett år før OL har 18-åringen svømt seg inn i verdenseliten på bassengsvømmingens lengste distanser.