Unni Askeland (53) gruet seg til bikinisesongen – så la hun ut nakenbilde

Kunstneren hyller kvinnelige former mens debatten raser rundt begrepet «plus size».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv om sommeren snart er over raser kroppsdebatten fortsatt. Kunstner Unni Askeland, som var gjest i onsdagens «God sommer Norge», gruet seg som de fleste andre kvinner til sommeren, og følte at bikinikroppen ikke var helt på plass.

«PLUS SIZE?»: Unni Askeland lot seg inspire av denne magasinforsiden. Foto: ELLE / privat
«PLUS SIZE?»: Unni Askeland lot seg inspire av denne magasinforsiden. Foto: ELLE / privat

La ut nakenbilde

Tirsdag skapte Askeland store overskrifter da hun la ut et nakenbilde på sin egen facebookside. Kunstneren lot seg inspirere av motemagasinet ELLE, som denne måneden vekket stor oppmerksomhet da de valgte å ha en såkalt «plus size»-modell på forsiden av bladet.

Vi spurte folk på gaten om hva de syns om begrepet "Plus size". Hva syns du? Kunstner Unni Askeland og Elle-redaktør Signy Fardal kommer til oss og forteller hva de mener i kveld kl. 20.

Posted by God sommer Norge on 5. august 2015

– Jeg og en venninne fant magasinet på Narvesen, så forsiden og sa 'yes, så kult', så fikk jeg idéen egentlig med én gang, forteller kunstneren om den radikale omvendingen.

Se hele intervjuet i videoen over

På spørsmål fra programleder Arill Riise om hva slags reaksjoner hun har fått fra bildet, svarer Askeland med å le høyt.

– Det var tenkt som et stunt, og som en feiring av kroppen, fordi jeg ble så glad over dette bildet av den fantastisk vakre modellen, så jeg tenkte nå kan vi bare slippe oss løs og vise frem former og alt mulig, det er jo flott.

Utfordret statsministeren

Da Askeland ble intervjuet i etterkant av stuntet, tenkte hun at hun ville utfordre Erna Solberg til å gjøre noe lignende. 

– Jeg tenkte at hun er førstedamen vår, hun er jo virkelig frodig og flott. Det var egentlig ikke noe baktanke med det, det var bare morsomt - en feiring av kroppen, forteller kunsteren.

ELLE-redaktør Signy Fardal fortalte at hun lenge har hatt lyst å bruke bildet av det som kalles «plus size»-modellen på forsiden av bladet. 

– Vi hadde veldig lyst til å si at så lenge vi har en kropp og det er sommer, så har alle en sommerkropp. Og dessuten er Tara Lynn, modellen på bildet, en utrolig vakker jente som jobber som modell.

H&M får kritikk

Hennes & Mauritz lanserer i disse dager kolleksjonen HM +.  På kleskjedens Facebook-side har flere jenter reagert på at modellen i katalogen kalles «plus size»

PLUSS?: Denne modellen er ifølge Hennes & Mauritz størrelse 44 og såkalt «plus size». Foto: H&M
PLUSS?: Denne modellen er ifølge Hennes & Mauritz størrelse 44 og såkalt «plus size». Foto: H&M

– Å bruke helt vanlige damer i størrelse 44 er kjempepositivt! Men at disse åpenbart slanke damene skal plasseres i kategorien pluss size sender ut HELT feil signaler. Likeså feil som om vi skulle hatt egne kolleksjoner og modeller i en egen skinny size avdeling. Ser dere ikke vanviddet i dette? skriver en.

– Må dere virkelig velge tynnere og tynnere modeller for hvert år som går, de ser syke ut etter mine begreper, og ikke er de spesielt glade heller. Og hvilke signaler sender dere når deres "plus size" modell er en uoppnåelig drøm for mange som sliter med vekt, både den ene og den andre veien? skriver en annen.

Reagerer ikke

Hennes & Mauritz ville ikke stille i «God sommer Norge», men skrev følgende i en mail til TV 2:

«H&M + er navnet på en kolleksjon og ikke en modell. Vi har ikke hatt stor pågang fra våre kunder vedrørende vår H&M + modell i Norge. Innom H&M + kolleksjonen tilbyr vi størrelsene 44-54. Modellen på bilde heter Erin Tinsley og bruker str. 44.»

ELLE-redaktør Signy Fardal reagerer ikke på at Hennes & Mauritz kaller modellen Erin Tinsley «plus size».

– Det er veldig mye forvirring rundt det begrepet. Husk at det er et begrep som brukes i forhold til de som jobber som modeller. Modeller flest er jo vesentlig tynnere enn folk flest, de representerer ikke et gjennomsnitt.

– Det er jo ikke sånn at «plus size»-modeller, som den vi ser nå, er «plus» i forhold til gjennomsnittet, sier Fardal. Modeller representerer ikke gjennomsnittet, det er derfor de er modeller. Og det må vi akseptere og leve med, mener redaktøren.