KAZAN, RYSSLAND 20150804.
Henrik Christiansen svømte inn til 7.49,70 og norsk rekord på 800 meter under VM i Kazan i Russland tirsdag. Han er dermed klar for sin første VM-finale.
Foto: Maja Suslin/TT / NTB scanpix FOTO: MAJA SUSLIN/TT /
KAZAN, RYSSLAND 20150804. Henrik Christiansen svømte inn til 7.49,70 og norsk rekord på 800 meter under VM i Kazan i Russland tirsdag. Han er dermed klar for sin første VM-finale. Foto: Maja Suslin/TT / NTB scanpix FOTO: MAJA SUSLIN/TT /

Henrik (18) imponerte med norsk rekord i finalen i svømme-VM

Svømmetalentet viste sin styrke i kamp mot verdenseliten.

Henrik Christiansen svømte tirsdag inn til 7.49,70 på 800 meter fri, satte norsk rekord med vanvittige åtte sekunder og kvalifiserte seg samtidig til sin første VM-finale.

Christiansens rekord holdt til en 8.plass - den siste plassen som ga en plass i finaleheatet.

Og i finalen imponerte unggutten fra Norge igjen. Han endte på femteplass og satte ny norsk rekord med tiden 7.45.66. Det er en forbedring på fire sekunder fra rekorden Christiansen selv satte tirsdag.

Forhåndsfavoritten Yang Sun sikret seg gullet med tiden 7.39.96. Italienske Gregorio Paltrinieri ble sølvvinner, og Mach Horton endte på bronseplass. 

– Det er helt fantastisk. Jeg har nesten ikke ord. Det er helt sykt, sa Christiansen til TV 2 Sporten etter femteplassen.

– Jeg så i starten av løpet at jeg lå ganske godt an. Jeg fikk mye energi av å se hvor nære jeg var favoritt Sun Yang, å ligge en kroppslengde bak han er utrolig morsomt, mente han.

Nå går han for ny norsk rekord på 1500 meter.

– Jeg har lyst å sette en ny norsk rekord. Jeg har lyst å svømme på under 15 minutter, det tror jeg virkelig at jeg har kapasitet til. Så får vi se hvilke plasseringer det vil gi, jeg skal bare gjøre løpet mitt og blir det en finale så er det flott, sa unggutten.

– Over forventning
Landslagssjef i svømming, Petter Løvberg, er ikke overrasket over at Christiansen igjen satte ny norsk rekord.

– Vi mente det var realistisk før VM startet at Henrik kunne komme under 7.50. Det målet ble oppnådd allerede i forsøkene. At han så er i stand til å dra ned tiden ytterligere fire sekunder når han svømmer i heat med verdens beste, er over forventning, sier Løvberg til TV 2 Sporten.

Før han slår fast:

– Men jeg er veldig imponert over hvordan han holder fokus. I banen ved siden av verdensmesteren på 400 meter fri. Og vi ser at han åpner første 400 meter i finalen to sekunder fortere enn i forsøket med lavere frekvens. Et fantastisk veldisponert løp, sier han.

Trodde på medalje
– Begynte du på et tidspunkt å få forhåpninger om medalje?

– Ja, tanken streifet meg på rundt 600 meter. For Henrik holdt trøkket og var bare et par sekunder bak. Nå endte han halvannet sekund fra bronsen, men det var veldig moro, svarer landslagssjefen.

– Hva nå med 1500 på lørdag?

– Det er den øvelsen vi har hatt fokus på hele tiden. For det er OL-distansen. Jeg er styrket i troen på at Henrik kan nå den finalen også. Og føler meg veldig trygg på at han blir første nordmann under 15 minutter. Spenningen er hvor langt under han kan havne, og om det holder til ny finale, innrømmer han.

Hang med i teten
I finalen møtte 18-åringen svært sterk motstand. Regjerende mester Yang Sun startet i sjuende bane, ved siden av Christiansen, og rykket fra start.

Fra bane åtte holdt imidlertid nordmannen lenge følge med verdensstjernen fra Kina. Etter 350 meter var unnagjort Christiansen helt oppe på femteplass, og utfordret verdenseliten.

Selv om svømmetalentet gikk mer og mer tom for krefter, kjempet han lenge om en plass på pallen.

Til slutt ble han nummer fem med tiden 7.45.66, kun halvannet sekund bak bronsen.

Første siden Dale Oen
Med finaleplassen ble Skjetten-svømmeren den første norske svømmeren siden Alexander Dale Oen i 2011, da han vant VM-finalen på 100 meter bryst, som deltok i en finale i et verdensmesterskap på langbane.

VM-debutant Christiansen var den sjette nordmannen gjennom tidene som deltok i en VM-finale i svømming.

Desember 2012 ble Aleksander Hetland verdensmester på 50 meter bryst kortbane.

18-år gamle Christiansen har hatt en eksplosiv utvikling det siste året, og ble nummer 13 på 400 meter fri tidligere i mesterskapet.

Ett år før OL har 18-åringen svømt seg inn i verdenseliten på bassengsvømmingens lengste distanser.