REGISTER-ROT: Venstre vil ha opprydding i Den norske kirkes medlemsregister. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
REGISTER-ROT: Venstre vil ha opprydding i Den norske kirkes medlemsregister. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Krever at ministeren rydder opp i kirkerotet

Venstre ber om oppryddingsplan etter at flere personer har oppdaget at de feilaktig står oppført som medlem i Den norske kirke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste dagene har flere personer reagert sterkt på at de er registrert som medlemmer i Den norske kirke, til tross for at de tidligere har meldt seg ut, eller ikke har vært klar over at de står oppført som medlem.

KREVER PLAN: Venstres Ola Elvestuen vil ha kulturministeren på banen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
KREVER PLAN: Venstres Ola Elvestuen vil ha kulturministeren på banen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Reaksjonene har kommet i kjølvannet av at Den norske kirke har sendt ut valgkort til høstens kirkevalg, noe kun medlemmer av kirken skal motta. 

Nå krever Venstres nestleder Ola Elvestuen at kulturminister Thorhild Widvey (H) sørger for at det blir ryddet opp i kirkens medlemsregister.

– Det er ikke første gang vi ser at mange står ufrivillig oppført som medlemmer av kirken. Det gjelder både folk som er aktivt utmeldt, og folk som aldri har vært medlem. I lang tid har vi blitt lovet en opprydning, men det er tydelig at det ikke har skjedd, sier Elvestuen til TV 2.

Venstre-nestlederen vil i morgen stille et skriftlig spørsmål til kulturministeren om hvilken plan hun har for å få orden på medlemsrotet. 

– Det er helt avgjørende at medlemskap i trossamfunn er frivillig, og når dette skjer i kirken er det et politisk ansvar å sørge for at registeret er korrekt, sier Elvestuen.

Ber kirken prioritere registeret

Kulturdepartementet sier de har vært i kontakt med Kirkerådet i forbindelse med feilene i medlemsregisteret.

– Vi har allerede bedt Kirkerådet om en redegjørelse over hva de har gjort til nå for å sikre at inn- og utmeldinger blir registrert som de skal, og hva de vil gjøre fremover, sier statssekretær i Kulturdepartementet Bjørgulv Vinje Borgundvaag (H) til TV 2.

Statssekretæren mener det foreløpig ikke er behov for ekstern kontroll av medlemsregisteret, og påpeker at Kirkerådet oppgir å ha fått rundt 100 reaksjoner etter å ha sendt ut 3,1 millioner valgkort. Likevel forstår han de berørtes frustrasjon, og er klar på at kirken må sørge for å ha et korrekt register.

– Religion og deltakelse i et trossamfunn er et svært viktig personlig spørsmål. Derfor er det helt vesentlig at Den norske kirke prioriterer å sørge for at medlemsregisteret er oppdatert. Dette er deres ansvar, sier Vinje Borgundvaag.

Startet utmeldings-app

Erling Løken Andersen (34) var 14 år da han meldte seg ut av Den norske kirke. Likevel fant han for rundt ett år siden ut at han fremdeles var medlem. Han var blitt meldt inn igjen i 1998.

Det tok ikke lang tid før Løken Andersen oppdaget at han ikke var alene om å være ufrivillig medlem av kirken, og i desember i fjor startet han nettstedet Utmelding.no. Nettstedet hjelper personer med å melde seg ut av Den norske kirke elektronisk, både på nettet og gjennom en mobil-app.

HJELPER TIL MED UTMELDING: Erling Løken Andersen står bak nettstedet Utmelding.no. Foto: Privat
HJELPER TIL MED UTMELDING: Erling Løken Andersen står bak nettstedet Utmelding.no. Foto: Privat

– Siden vi startet tjenesten har vi formidlet nærmere 10 000 utmeldinger, og vi har merket et ras i utmeldinger via appen den siste uken, sier Løken Andersen til TV 2.

Tall TV 2 har innhentet fra Den norske kirke viser at de i den samme perioden har registrert 6428 utmeldinger. Løken Andersen hevder han har blitt kontaktet av personer som flere ganger har forsøkt å melde seg ut av kirken, uten å lykkes.

– Ut ifra våre estimater har rundt 20 prosent av de nevnte 10 000 aldri blitt utmeldt. Vi ser også at mange blir innmeldt igjen etter å ha meldt seg ut, sier Løken Andersen.

– Føler det er svindel og bedrag

I startfasen manglet tjenesten en signaturordning, noe myndighetene krevde for å verifisere utmeldingene. Løken Andersen innrømmer dette, men sier problemene har vedvart også etter at en slik ordning kom på plass.

– De vi snakker med er ofte frustrert og irritert over at kirken ikke aksepterer utmeldingen deres. De opplever det som et overtramp, og er i harnisk over at kirken tar eierskap til troen deres. Folk føler at det er svindel og bedrag, sier Løken Andersen.

Den norske kirke jobber fremdeles med å finne årsaken til at flere personer feilaktig står oppført i medlemsregisteret deres. Kirkerådet mener problemene kan være etterdønninger fra da kirken fikk sentralt medlemsregister i 1998, og Folkeregisteret ble brukt som grunnlag for det nye registeret. Kirken utelukker heller ikke at tekniske problemer er årsaken.

BEKLAGER: Kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet, Ingeborg Dybvig. Foto: Kirkerådet
BEKLAGER: Kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet, Ingeborg Dybvig. Foto: Kirkerådet

– Vi tror dette er elektronisk eller teknisk feil, men vet foreløpig ikke årsaken. Dette jobber vi med å finne ut av nå. Vi beklager at folk opplever å stå som medlem når de har meldt seg ut, og det skal også være nok å melde seg ut én gang. Det er frivillig å være medlem, og vi ønsker ikke å tvinge noen inn i noe de ikke ønsker å være en del av, sier kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet, Ingeborg Dybvig, til TV 2.

Etterlyser bedre system for utmelding

Løken Andersen mener uansett kirken må oppdatere systemene sine.

– Hver gang vi har konfrontert lokale kirkeråd eller Kirkerådet sentralt skylder de på teknisk feil. Jeg ser ingen grunn til at man skal kunne skifte fastlege på internett uten feilmargin, men ikke kunne melde seg ut av kirken. Hvis det går fint å bytte lege på nettet, bør det også være uproblematisk å melde seg ut av en kirke, sier Løken Andersen.

Dét er Venstre-nestleder Elvestuen helt enig i.

– Det er forståelig at slike feil oppstod i en tid da medlemsregisteret ble ført for hånd, men i vår digitale tid bør det være en smal sak å få ryddet opp slik at vi slipper denne situasjonen neste gang det skal avholdes kirkevalg, sier Elvestuen.

Kirkerådet vil foreløpig ikke si om det kan bli aktuelt å utvikle nye løsninger for utmelding.

– Det som er viktig nå er å finne ut hva som ikke fungerer, og så får vi vurdere hvilke løsninger som må til. Vi forstår godt at folk blir sinte og frustrerte, og derfor vil vi også beklage at de er feilaktig oppført, sier Dybvig.