Her er kokkenes versjoner av deilige blåskjellretter

Få oppskriftene fra torsdagens Fingrene av fatet.

FARGERIKT: Disse blåskjellene har følge av cherrytomater og friske urter. Oppskriften finner du nedenfor. FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2
FARGERIKT: Disse blåskjellene har følge av cherrytomater og friske urter. Oppskriften finner du nedenfor. FOTO: FINGRENE AV FATET / TV 2

Det blir en blåskjell-battle når kokkene Charlotte Mohn Gaustad og Bård Greni skal konkurrere i kveldens Fingrene av fatet. 

Mens Charlotte og radioprogramleder Geir Schau prøver seg på en versjon med hvitløksbrød og safranmajones, lager Bård og radioprofil Gunhild Dahlberg en versjon med fløte og sprøtt bakverk. 

Få begge oppskriftene nedenfor!

Charlotte Mohn Gaustad & Geir Schaus blåskjell med hvitløksbrød og safranmajones

Ingredienser:

  • ½ landbrød (rustikt og halvgrovt)
  • Olivenolje
  • 2 nett blåskjell
  • Ca 150 gr røkt og tørrsaltet bacon
  • 1 løk
  • 4 fedd hvitløk
  • 2,5 dl syrlig eplemost
  • 1 kvast estragon
  • Salt, pepper
  • 1 egg
  • 2 dl olje
  • ½ ts skarp sennep
  • 1 pk safran

Fremgangsmåte:

Ha blåskjellene i kaldt vann og ta bort evt dårlige skjell (de som ikke lukker seg).

Rens og hakk løk og 2 fedd hvitløk.

Skjær brødet i skiver og grill de i en varm grillpanne eller under grillelementet i ovnen.

Gni hvitløksfedd over de ferdiggrillede skivene og drypp litt god olivenolje over til slutt.

Hold brødet varmt til det skal serveres.

Del baconet i terninger/strimler og stek det i litt olje i en varm tjukkbunnet gryte til det er gyllent og sprøtt.

Ta baconet ut av gryta.

Ha i hakket løk og hvitløk, eplemost og blåskjell.

Sett lokk på gryta og la det koke til skjellene har åpnet seg, ca 4 min.

Rist gryta rundt av og til så skjellene får litt plass til å åpne seg opp.

Ta blåskjellene over på et fat og plukk bort de som ikke har åpnet seg.

Kok opp kraften i gryta sammen med fløte og la det koke til det så vidt tjukner.

Ha i hakket estragon og baconet og smak til sausen med salt, pepper og sitron.

Bland egg og olje med en stavmikser til en majones. Smak til med litt sennep, safran, sitron salt og pepper.

Bård Greni & Gunhild Dahlbergs sprø bakverk med blåskjell-espuma

Ingredienser:

  • 2 kg blåskjell
  • 2 stk fedd hvitløk, hakket
  • 2 stk sjalottløk, hakket
  • 2 dl hvitvin
  • litt olivenolje

Fremgangsmåte:

Fres sjalottløk og hvitløk i litt olivenolje og ha i blåskjellene, og fres det godt. Tilsett hvitvin og la det frese under lokk til blåskjellene åpner seg. Viktig å bruke stor kasserolle når man damper blåskjell.

Blåskjell-espuma:

  • 4 dl blåskjellkraft
  • 3 dl kremfløte
  • 3 gr agar-agar
  • 1 stk syfon
  • 2 stk gasspatroner
  • 1 stk filodeig
  • 100 gr rensede blåskjell
  • 2 stk ring (til å ha filodeig rundt for å lage en form til blåskjell espumen)
  • 1 stk linjal
  • 2 stk binders
  • Formfett

Blomster til å garnere med kryddertagetes, ramsløk, middagsblomst,
ringblomst, kornblomst.

Fremgangsmåte:

Bland sammen kremfløte og silt blåskjellkraft. Tilsett agar-agar og kok det opp under omrøring.

Ha så sausen i espuma-flasken og tilsett to patroner gass og rist flasken i 30 sekunder. Sprut sausen over i de sprø bakeverkene med blåskjellmuskler lagvis.

Det sprø bakverket lags av filodeig. Rundt en sylinder. Deigen er tynn og den skjæres ut med en kniv og linjal. Festes rundt formen med en binders. Viktig og smøre formen godt, samt at filodeigen smøres inn med eggeplomme. Stekes i ovn på 160 gr i ca 2-3 min. eller til de er sprø.

Tilleggsgarnityr, alt økologisk:

  • Bladpersille
  • Kjørvel
  • Rød småløk
  • Gule cherrytomater
  • Sitron
  • Olje
  • Maldonsalt

Se Fingrene av fatet mandager til torsdager klokken 19.00 på TV 2.