SPEKEFAT: Charlotte Mohn Gaustad komponerte en speketallerken med knekkebrød og plommer. FOTO: TV 2
SPEKEFAT: Charlotte Mohn Gaustad komponerte en speketallerken med knekkebrød og plommer. FOTO: TV 2

Slik lager du et fristende spekefat

Få oppskriftene fra Fingrene av fatet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det blir en konkurranse om spekemat når Fingrene av fatets talentfulle kokker skal forsøke å veilede to kjendiser til å lage den beste maten.

Få kokkenes oppskrifter nedenfor! 

Bård Greni & Jannecke Weedens speketallerken

Parmesan-krem-espuma

  • 300 g parmesan, revet
  • 200 ml melk (helmelk)
  • 500 ml fløte
  • 2 knivspiss agar agar (veldig liten knivspiss ) med en liten kniv

Riv parmesan. (Ikke kjøp ferdig revet parmesan. Det gir veldig forskjellig effekt og smak.)

Varm sakte opp revet parmesan med melk og fløte. Visp kontinuerlig, bruk lav varme til osten smelter. Etter osten har smeltet, tilsett agar agar, fortsett å røre mens det småkoker. La den avkjøles, ha det i ISI beholderen (espuma-flaske). Bruk en isi-patron.
Rist godt, sett den opp ned i kjøleren.

Stekte pølser

  • 100 gr pølser, økologiske
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 ss økologisk smør

Fremgangsmåte:

PØLSER OG PARMESANKREM: Bård Grenis speketallerken hadde blant annet følge av rotfruktchips, stekte pølser og parmesankrem. FOTO: TV 2
PØLSER OG PARMESANKREM: Bård Grenis speketallerken hadde blant annet følge av rotfruktchips, stekte pølser og parmesankrem. FOTO: TV 2

Sett over en stekepanne, mens den varmer seg, Skjær opp pølsene, på skrå, Asia-snitt.
Når stekepannen er varm tilsett smør og hvitløk. Smøret skal bli gylden brunt. Ha i pølsebitene og stek de fine og brune.

Serranoskinke med stekt vannmelon og ristede gresskarkjerner

  • 100 gr vannmelon
  • 40 gr ristede gresskarkjerner
  • 4 skiver Serrano-skinke

Fremgangsmåte:

Skjær melonen i 1 cm tykke skiver. Skjær av skallet på skivene og kutt melonen i jevne stykker. Legg stykkene over på kjøkkenpapir, dryss over et par klyper salt og la de ligge slik i 5 minutter.

Gni melonstykkene inn med litt olje og grill dem raskt på begge sider over sterk varme i en grill panne. Ved servering strøs det ristede gresskarkjerner over melonen.

Iskald shot av morssa-aquaviten med salami roma

  • 2 stk kule shot glass
  • 1 fl Morsa Aquaviten i fryser
  • 4 skiver Salami med fennikel fra Italia

Fremgangsmåte:

Skjær salamien i skiver hvis den er hel. Ha de så på spyd eller trepinner.

Ved servering fylles glassene med Akevitt halvfullt med fennikelsalamien liggende over glasset på spyd eller pinner.

Akevitten kjøles ned for at ikke smaken skal overdøve salami med fennikel smaken.
Serverer man en romtemperert akevitt så blir den mye sterkere i smak en den fryste.

Speket gammel norsk spæl-sau (med ristet pepper og anis)

Skjæres i skiver og klar til servering

Salat, granat eple og balsamico-saus

  • 100 gr ruccola-salat
  • Balsamicosaus:
  • 2 dl kalvekraft
  • 2 dl balsamico eddik
  • 2 stk hakket sjalottløk
  • 2 ss usaltet smør
  • 1 stk granateple

Sjalottløk freses i en kjele. Hell over eddiken og reduser til det nesten er tørt, men pass på så det ikke brenner seg. Hell over fiskekraft og kok ned til kraftig smak. Smak til med salt og pepper og rør inn det kalde smøret like før servering. Granateple deles i to og has i sausen.

1 pk. rotfruktchips

Charlotte Mohn Gaustad & Vibeke Klemetsen

Santa Kristina-salat

Ingredienser:

  • 2 dl byggryn
  • 4 smaksrike faste plommer, evt fersken
  • 2 ss lynghonning
  • 4 ss akevitt
  • 1 beger rømme
  • Ca 1 ss revet pepperrot
  • Salt, pepper, sukker
  • Eplesidereddik
  • 1 pakke ruccolasalat
  • Rapsolje
  • Sitron
  • 12-16 skiver Santa Kristina-skinke, langtidsmodnet

Knekkebrød:

  • 4 dl med en blanding av ulike frø
  • 1 dl hakkede mandler
  • Ca 1 dl sammalt mel
  • Ca 1 dl vann

Fremgangsmåte:

Kok byggrynene i lettsaltet vann til de er møre, ca 20 min. Hell av vannet og vend de inn med litt olivenolje, sitronsaft og salt.

Del frukten i 2 og ta ut steinene.

Varm opp en stekepanne og ha i litt olje, legg frukten med snittflaten ned i panna og stek i 1-2 min til frukten mykner litt og får gyllen farge.

Ha på honning og deretter akevitt, flamber frukten. Ta pannen til side og la frukten avkjøle litt.

Bland rømme med pepperrot og smak til med salt, pepper, sukker og eddik.

Vend ruccolasalaten sammen med byggrynene.

Bland frø, nøtter, mel og vann til en fast deig. Kjevle det tynt ut mellom bakepapir og plastfolie. Stek knekkebrødet i ca 20 min på 200 grader til det er gyllent.

Se Fingrene av fatet mandager til torsdager klokken 19.00 på TV 2.