Da politiet fikk vite om stuntet til Stig (36) – kom de og tok bilder

Så spurte de om han også kunne få laget en politibil ...

Stig Thorbjørn Rognli Dahlhaug har sett seg grundig lei av råkjøringen forbi huset. Så han har like godt laget sin egen UP-kontroll i oppkjørselen. Foto: Privat
Stig Thorbjørn Rognli Dahlhaug har sett seg grundig lei av råkjøringen forbi huset. Så han har like godt laget sin egen UP-kontroll i oppkjørselen. Foto: Privat

Etter flere år med ville forbikjøringer og tungtrafikk som kjører forbi uten å bry seg det minste om fartsgrensa på 60 km/t, tok Stig Thorbjørn Rognli Dahlhaug på Senja affære.

36-åringen, som sammen med samboeren har to barn på 6 og 2 år, orket ikke tanken på hva som kunne skje om et av barna som bor langs veien skulle bli påkjørt av noen av de som råkjører forbi.

Dermed gikk han inn i garasjen og snekret seg sin egen "politimann". Husstandens personlige UP-betjent ble så plassert i oppkjørselen – med refleksvest, kikkert og det hele. Så var det bare å vente og se på effekten.

Les også: Politibil stoppet i fartskontroll

Utenlandske vogntog 

Og det ble ikke nødvendig å vente lenge. Umiddelbart ble farten langt lavere forbi huset.

– Råkjøringen har vært et problem i mange år. Veldig mange kjører i over 80 km/t, det er håpløse forbikjøringer og ikke minst kjører utenlandske vogntog veldig fort. De bryr seg ikke om fartsgrensen i det hele tatt. Men så snart jeg fikk plassert ut han her, så skjedde det noe, forteller Rognli Dahlhaug.

Beboerne langs veien har vært i kontakt med det lokale lensmannskontoret, og bedt om å få gjort noe med villmannskjøringen i området. Men det har så langt ikke blitt noe særlig effekt av det.

– Dermed måtte jeg ta affære selv, og laget meg min egen politimann.

Politiet kom og tok bilder

Torsdag kveld forrige uke startet dermed en ny hverdag. Og plutselig ble det kjørt langt roligere. 

– Hvordan har responsen vært?

– Stort sett har jeg bare fått positive tilbakemeldinger. Men noen har også blitt sure og sinte. Politiet kom forbi fredag morgen for å ta bilder av min politimann, så det var nok noen som hadde ringt og tipset dem. Da tok jeg selv kontakt med lensmannskontoret og spurte om det var ulovlig. Men ifølge dem var det ikke trafikkfarlig. Og når jeg var så godt i gang, lurte de på om jeg ikke også kunne lage en politibil til å sette grøfta, he, he.

Les også: Holdt fartskontroll med hårføner

Fikk helge-fri

Effekten var altså umiddelbar. Men i helga fikk den nyansatte "politimannen" fri. Det har nemlig vært festival på Finnesnes i helga, og Stig var bekymret for at noen ville komme og ta med seg den utplasserte i veikanten.

– Med en gang jeg tok han bort gikk trafikken forbi som før, i et vanvittig tempo. Så nå er han tilbake. Vi har i bygda snakket om at vi skal ta kontakt med statens vegvesen for å høre om det er mulig å få ned fartsgrensa. Det ligger flere hus helt inntil veien, og mange av oss har barn.

Vil ikke vente på en ulykke

Tidligere var faktisk fartsgrensa på strekningen 80 km/t. Men for mange år siden var det en påkjørsel som kostet ei jente livet. Da ble fartsgrensa satt ned.

– Det er dessverre ofte slik det er. En får ikke gjort noe, før etter at det har skjedd en grusom ulykke.

Så inntil videre blir den utplasserte politimannen værende på vakt utenfor huset til tobarnsfamilien. Men Stig og naboene krysser fingrene for at det snart kommer en ekte politimann og stiller seg opp på samme sted og foretar ekte fartskontroller.

– Unge sjåfører tar sjanser

Jørn-Eirik Thomassen er bosatt i Gibostad, og kjører den aktuelle veistreikningen hver dag. Han skjønner godt at de som bor langs veien er desperate etter å få ned farten.

– Det går jo ofte folk langs veien, og det kan være livsfarlig når trafikken dundrer forbi i over 80 km/t. Jeg har i det siste lagt merke til at særlig unge sjåfører gjennomfører unødvendige forbikjøringer her. Det er trist å se at så mange tar sjansen for å spare noe få sekunder, sier Thomassen. 

Les også: Ble forbannet ette fartskontroll – tatt igjen!