– Det føltes som en krig, som om et fly bombet gaten vår

Over 67 000 brasilianere har måttet forlate hjemmene sine på grunn av forberedelser til OL i 2016, men beboerne i favelaen Vila Autódromo står i mot både militære styrker og myndighetene i kampen for tilværelsen.  

Rio de Janeiro (TV 2 Sporten): Med et år igjen til de olympiske sommerleken i Rio de Janeiro, er konstruksjonen av anleggene godt i gang. Det er både på godt og vondt for den brasilianske mannen i gata.

Over 67,000 brasilianere har blitt tvunget til å forlate hjemmene sine på grunn av forberedelsene til OL. I Rio de Janeiros vestlige sone, Barra da Tijuca, skal den olympiske parken ligge. Her skal idretter som tennis, håndball og svømming gjennomføres. Vegg i vegg med parken, ligger favelaen Vila Autódromo.

- 583 familier bodde her i Vila Autódromo. Nå føles det ut som at vi er midt i en krig, som om et fly fløy forbi og bombet hele gaten vår, sier Tadilmarco Peixopo til TV 2.

Han har bodd i Vila Autódromo i over 30 år, men nå presses han og familien til å forlate hjemmet sitt. Myndighetene ønsker å bruke favelaens områder til å bygge en innfartsvei til den olympiske parken.

Se reportasje fra Vila Autódromo i videovinduet øverst i saken!

Mener ordføreren lyver

Da konstruksjonen av parken skulle begynne for flere år siden, var beboerne i flere møter med myndighetene.

- Vi traff ordfører Eduardo Paes ved flere anledninger og han ga oss klar beskjed. «De som ikke ønsker å flytte, skal få lov til å bli», sier Luiz Gustavo da Silva, en annen beboer i Vila Áutodromo.

Han forteller at han selv var på flere av møtene hvor ordføreren ga beboerne denne beskjeden og sier det var betryggende for dem som ikke ønsket å forlate hjemmene sine.

STOR STØTTE: Beboerne i favelaen gjennomfører jevnlig demonstrasjoner for å kjempe sin sak. (Foto: Christina Paulos Syversen/TV 2 Sporten)
STOR STØTTE: Beboerne i favelaen gjennomfører jevnlig demonstrasjoner for å kjempe sin sak. (Foto: Christina Paulos Syversen/TV 2 Sporten)

- Men det var bare en løgn, og det beste beviset på den løgnen er at det kun er 58 familier igjen her i favelaen, sier Peixopo.

Vil ikke ta i mot myndighetenes penger

Luiz da Silva forteller TV 2 at myndighetene ikke kan tvangsflytte beboerne i favelaen, fordi loven nekter dem det (ekstern lenke).

Det stopper ikke myndighetene fra å prøve. Rundt 90 prosent av beboerne har tatt i mot økonomisk kompensasjon for å flytte fra favelaen, men det er fremdeles mange som nekter å forlate hjemmene sine.

- Det er umulig å få hundre prosent av befolkningen til å være enige med planene for OL, sier Joaquim Monteiro, direktør i Rio de Janeiros OL-etat, til TV 2.

- De gjenværende beboerne er i forhandlinger med myndighetene og de kommer til å flytte så fort som mulig. Når vi tilbyr dem et bedre sted å bo og et bedre liv, hvorfor skal man ikke flytte da?

KAMPEN FOR TILVÆRELSEN: Den 1. april 2015 demonstrerte beboerne i Vila Autódromo utenfor den kommende OL-parken. (Foto: Christina Paulos Syversen /TV 2 Sporten)
KAMPEN FOR TILVÆRELSEN: Den 1. april 2015 demonstrerte beboerne i Vila Autódromo utenfor den kommende OL-parken. (Foto: Christina Paulos Syversen /TV 2 Sporten)

Men for de gjenværende beboerne handler det ikke om penger. Det handler om å få lov til å bli boende hjemme.

- Vi har rett til å si nei. Vi har rett til å si at vi ikke vil ta i mot myndighetenes skitne penger, sier da Silva.

- De olympiske lekene er for meg noe som skal bringe folket sammen. Hvordan er det mulig at du skal bli kastet ut av huset ditt på grunn av et OL som varer i noen dager? spør Peixopo.

- Jeg er sikker på at ikke en eneste idrettsutøver i verden ville støttet det.

Seks skadet i sammenstøtet med militære styrker

De gjenværende beboerne har gjennomført et stort antall demonstrasjoner og deres kamp for tilværelsen har fått stor oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt. Det er mange som står sterkt i kampen, men det er også mange som gir etter for det store presset og den tøffe tilværelsen.

Jevnlige besøk fra myndighetsrepsenstanter på døra, har gjort at mange av Peixopo og da Silvas naboer har flyttet, men myndighetene har også mer brutale fremgangsmåter.

Den 3. juni 2015 inntok militære styrker Vila Autódromo for å tvangsflytte en familie. Deres naboer svarte med å slå ring rundt huset for å holde styrkene ute. Det endte med at minst seks mennesker ble sendt til sykehus.

- For hver måned og uke som går, har ordføreren et nytt triks i ermet. Han finner alltid en eller annen måte å presse oss på, sier en innbitt da Silva.

Når han ser et år frem i tid, ser det ikke lyst ut for favelaen. Han tror at enda flere familier vil gi opp kampen og at flere hus vil bli lagt i ruiner.

- Men jeg tror virkelig at vi kommer til å vinne denne kampen, sier han bestemt.

- Vi har tapt noen slag, men jeg er sikker på at om et år har vi vunnet krigen. Det blir en seier for få av oss, men det blir vår seier.