Salget av disse tar helt av

Stadig flere nordmenn vil ha hybride biler.

Salget av biler med hybrid drivlinje, her representert med Volvo XC90 T89, økte med hele 71 prosent i juli måned, sammenlignet med samme periode i fjor.
Salget av biler med hybrid drivlinje, her representert med Volvo XC90 T89, økte med hele 71 prosent i juli måned, sammenlignet med samme periode i fjor.

Registreringsstatistikken for juli måned er klar. Opplysningsrådet for Veitrafikk (OFV) kan fortelle om et bilmarkedet i svært godt driv. 2014-tallene var gode de også – men i år er utviklingen enda bedre. 

Det ble registrert 12.394 nye personbiler, en økning på 6 prosent fra i fjor. Også sammenlignet med julimånedene de 10 siste årene er dette svært sterke tall. Skal en finne en høyere tall for registreringer i fellesferien, må vi tilbake til 1998 (12.657 biler).

Bruktbilmarkedet har heller ikke hatt sommerferie. Det ble bruktimportert 22.986 personbiler forrige måned, og det ble foretatt 44.106 eierskifter (bruktbilsalg). Også det en økning på over 6 prosent sammenlinget med i fjor.

CO2-utlipp: 99 g/km

Gjennomsnittlig CO2-utslipp for alle nye personbiler registrert i juli var 102 g/km. Det er 9 g/km mindre enn juli i fjor. Om vi ser på året totalt per juli er CO2-utslippet bare 99 g/km.

Mye av forklaringen på dette, er at andelen av hybrider, ladbare hybrider og elbiler stadig øker.

Elbilene har figurert på salgsstatistikken en god stund allerede – mens det nå er hybridene som øker klart mest. 

Les også: Topp 3: De er vinnerne i bilsalget akkurat nå

Kommer stadig flere

Det ble registrert 1.583 nye personbiler med hybriddrift i juli. Det er en økning på hele 71 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Det gjør at markedsandelen nå har økt fra 7,9 prosent til 12,8 prosent på et år. Og det er absolutt ingenting som tyder på at den utviklingen vil stoppe nå.

– Nei, det som er interessert med hybridene, er at det plutselig kommer veldig mange modeller. Elbilene er det fortsatt ikke så stor variasjon rundt. Hybrider kommer imidlertid fra omtrent hvert eneste merke, og mange har flere modeller. Innen kort tid vil det være et svært bredt utvalg av hybrider, både små og store, billige og dyre, sier Brooms bilekspert.

Vil endre seg

Noen av bilene som har truffet godt er Mitsibishi Outlander PHEV, VW eGolf, Audi A3 eTron og Toyota Auris. Av disse er de tre førstnevnte ladbare.

– Enn så lenge er likevel de ladbare hybridene i undertall på registreringsstatistikken. Men det kommer garantert til å endre seg raskt framover. Skal du virkelig få den positive effekten rundt hybrid motorisering, er det uten tvil mest effektivt om bilen er ladbar. Men alt handler, som jeg vel har sagt til det kjedsommelige, om kjøremønster, rutiner for lading og hvor langt en kjører, understreker Broom-Benny.

Les også: Den knuser alle konkurrentene

– Helt vilt 

1.764 såkalte nullutslippsbiler ble registert i juli. Det betyr i all hovedsak elbiler. Disse står nå for 14,2 prosent av markedsandelene i det norske personbilmarkedet. En økning fra 11,7 prosent i 2014.

Og den bilen som rager milesvis foran alle konkurrentene, enten det er snakk om diesel-, bensin-, hybrid eller elbil, er VW Golf. Med 1.542 registrerte biler i juli, er det totalt registrert over 10.000 av denne modellen på norske eiere i Norge så langt i år. 

– Det er rett og slett helt vilt. Vi var vel aldri i tvil om at Golf ville bli en suksess. Men at de skulle gjøre det så bra, må jeg si er ganske oppsiktsvekkende. Dette kommer til å bli et solid rekordår, slår Benny fast.

Tesla Model S, som er Norges nest mest solgte modell med 2.896 eksemplarer registrert så langt, hadde en ganske stille julimåned. Det ble kun registrert 222 biler, som er godt under snittet så langt i år. 

Toyota Yaris og Toyota Rav 4 er i medvind, og det ble registrert henholdsvis 401 og 383 eksemplarer av disse. Toyota er også godt representert med Auris (294).

Premium i medgang

Merkestatstikken viser at VW fortsatt er overlegne. Totalt 15.885 VW-modeller er registrert så langt i år, en økning fra i fjor på imponerende 33,6 prosent fra samme periode i fjor. Toyota er på en andreplass (9.617 registrerte).

Bak disse finner vi Volvo. De hadde en god julimåned, med 826 registrerte biler, men ligger fortsatt 9 prosent bak samme periode i 2014.

Lenger nede finner et premiummerke som også kan vise til en pen utvikling. Mercedes øker salget med 15,6 prosent

Lexus kan feire

Subaru har også fått fart på salget – noe som har resultert i at de øker antall registrerte biler med hele 47,2 prosent.

Lexus bedrer tallene sine med 111 prosent fra i fjor, og har all grunn til å feire! Det er registrert 697 biler så langt, sammenlignet med 330 på samme tid i fjor.

Les også: Dette er det viktigste når vi skal kjøpe bil