Anne Kristine kunne ikke kommunisere med sønnen: – Brutalt og vondt

Opererte inn digital hørsel (CI). Anne Kristine svarte på nettprat. Les svarene her. 
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anne Kristine svarte på lesernes spørsmål. Se nederst i denne saken

Anne Kristine Grønsund (44) er døv, og fikk operert inn digital hørsel (CI) i 2009. Frem til da klarte hun seg fint med den lille resthørselen hun hadde i kombinasjon med tegnspråk.

– I tegnspråkmiljøet trenger du ikke hørsel, sier hun. 

Så ble Anne Kristine gravid, og fikk en sønn. Da Jostein ble et og et halvt år stoppet språkutviklingen hans, og det viste seg at han hadde autisme. 

Anne Kristine klarte ikke å høre hva sønnen sa, og han klarte ikke å lære tegnspråk ut over enkelt-tegn. 

– Når jeg ikke kunne forstå hva han sa, følte jeg at jeg ikke kunne være den mammaen han trengte og jeg ville være. Jeg kom til kort som mamma. Det var brutalt og forferdelig vondt. Og det var nok veldig forvirrende for Jostein. 

Anne Kristine er en av seks døve vi følger i dokumentarserien Ut av stillheten på TV 2 onsdager klokka 21:40

Skummelt å gi slipp på lyden

Anne Kristine hadde en hørselrest før operasjonen, og visste at den sannsynligvis ville forsvinne etter operasjonen – noe den gjorde. 

– Jeg syntes det var skummelt at min kjente, naturlige lyd skulle bli borte, og erstattet med digital elektronikk og en lyd jeg ikke ante om jeg ville klare å forstå eller leve med, sier hun, og fortsetter: 

– Men nå var ikke CI et personlig valg for meg. Det var et valg for barnet mitt. Et valg for oss.

Hva er Cochlea-implant (CI)?

Cochlea-implantat (ci) er et høyteknologisk hjelpemiddel som gjør det mulig for døve personer å oppfatte lyd og kunne utvikle tale ut fra individuelle forutsetninger.

Det består av en elektrode som settes inn (implanteres) i sneglehuset (cochlea) og et eksternt apparat som kobles til elektrodene.

Det eksterne apparatet fungerer som et slags høreapparat som fanger opp lyd og sender dette videre til sneglehuset. Derfra blir signalene sendt videre til hjernen som tolker lydbildet.

Kilde: Cochleaklubben.no

Ikke normal hørsel med CI

Etter å ha fått operert inn CI fulgte opptrening på måneder og år for å kunne nyttiggjøre seg lyden. Det tok tid å lære og høre forskjell på kvinner og menn. Høre forskjell på tale og musikk.

– I denne perioden var verden et forvirrende sted. Jeg har forvekslet mange lyder. Det jeg trodde var latterbrøl i en restaurant, viste seg å være en kaffekvern. Det jeg trodde var måke eller skjære, var en sau som brekte. Det jeg trodde var måkeskrik, viste seg å være babyskrik. Det var et stort arbeid å etablere mange, mange nye lydknagger, og å repetere de så mye at de festet seg og ble automatisert, forteller hun. 

Falske forhåpninger

Anne Kristine gjorde stadig nye fremskritt i forhold til å tolke lyd, noe som ga henne et håp om at hun til slutt skulle høre superbra bare hun trente nok. Men slik ble det ikke. 

– Ingen får normal hørsel med CI, og det er mange faktorer som spiller inn når det gjelder hvor bra hørsel CI kan gi deg. 

– Selv finner jeg løsninger som fungerer når ikke hørselen strekker til, men det er en stor utfordring å få omgivelsene til å forstå at jeg må velge annerledes løsninger, og gjøre andre prioriteringer, enn det de er vant med i sine liv. Den største utfordringen min med CI er nok å få omgivelsene til å forstå at jeg ikke hører normalt med CI, og at det gir store konsekvenser i kommunikasjon med andre og i energiregnskapet mitt.

Kombinerer CI og tegnspråk

Hørselresultatene med CI er ulik fra person til person. For Anne Kristine gjør en kombinasjon av CI og tegnspråk at hun lever godt i dag. 

– CI har gitt meg og Jostein en kommunikasjon som fungerer, men det har sine begrensninger som gjør at jeg ikke er i nærheten av å høre normalt. Men fordi jeg også kan tegnspråk, så legger ikke hørselstapet begrensninger på livsutfoldelsen min.

Når flere er sammen klarer ikke Anne Kristine å oppfatte hva som blir sagt, og da bruker hun tegnspråk. 

– Tegnspråk gir meg tilgang til rikt sosialt liv, jobb og å kunne kommunisere uanstrengt. Det gjør ikke CI. Fordi jeg kan tegnspråk, så kan jeg glede meg stort over de mulighetene CI gir meg uten å bli lei meg for det CI ikke kan gi meg.

MOR OG SØNN: Anne Kristine og Jostein kan nå kommunisere. FOTO: NOVEMBERFILM / TV 2
MOR OG SØNN: Anne Kristine og Jostein kan nå kommunisere. FOTO: NOVEMBERFILM / TV 2

Hører masse på musikk

Enkelte lurer på om hun er skuffet fordi hun fortsatt ikke hører talespråk så godt, men må støtte seg mye på munnavlesning. Anne Kristine innrømmer at hun har vært innom skuffelsen noen ganger, men at hun ikke er skuffet i dag. 

– Jeg har fått det som var årsaken til at jeg opererte! En fungerende kommunikasjon med barnet mitt. Det alene er større enn størst. Og attpåtil har jeg stor musikk-glede med CI. Jeg hører ofte timevis på musikk hver dag.

Anne Kristine har også opprettet en gruppe på Facebook, Hørselshemmet – hva så?, hvor man kan stille spørsmål og dele erfaringer. 

 

LIK TV 2 Underholdning PÅ FACEBOOK