Slik kommer du deg igjennom verdens hardeste triatlon 

Få triatlon-tips her!

På lørdag braker det løs for verdens hardeste triatlon med Ironman-distanse, nemlig Norseman.

En konkurranse ulik resten. En reise gjennom Norges vakreste natur, men ikke uten blod, svette og kanskje også tårer.

Se mer om hvordan man kommer seg igjennom verdens hardeste triatlon i videoen over.

– En stor del av livet mitt

Det starter med en iskald 3,8 kilometer lang svømmetur i Hardangerfjorden. Mens du enda er våt, venter 180 kilometer på sykkelsete over Hardangervidden mot Geilo og videre til Austbygdi. Her starter løpeetappen på 42,2 kilometer. Den går mot Rjukan og helt opp til Gaustadtoppen på 1883 m.o.h.

Dette høres umulig ut for mange, men den 24 år gamle studenten Lars Christian Vold gikk fra 128. til 2. plass på fire år. Nå er triatlon en stor del av livet til Oslo-gutten, og i år er målet å bli best.

– Jeg brenner jo for det her, at det har blitt så stor del av livet mitt hadde jeg aldri trodd for noen år siden. Jeg var med i Norseman første gang i 2010, da stilte jeg med kyllingwraps til start. Jeg klarte å få i meg en, etter det nektet jeg. Mari, forloveden min, visste at jeg trengte mat i en så lang konkurranse og prøvde å få det i meg, men det var ikke snakk om, sier Vold til TV 2.

– Jeg måtte på do flere ganger, og det var bare kaos. Men det er sånne ting man lærer av!

Norseman-opplevelsen

Lars Christian har vært med på flere triatlon, og Norseman er en konkurranse som står høyt oppe. Men hva er det som egentlig er så spesielt med akkurat denne konkurransen?

– Det som er greia med Norseman, er at det skal være skikkelig tøft. Det er kulden og bakkene, sier han.

Videre forteller han at det er flere internasjonale topp-triatleter som går på en smell på akkurat Norseman.

– Det er spesielt bakkene på slutten opp mot Gaustatoppen. Der er det mange som får det skikkelig tøft. Det er et nytt klima for veldig mange. Det er mye som skal planlegges, og det er kanskje viktig å ha vært med før for å vite litt hva man skal gjøre for å få en best mulig opplevelse og gjennomføring, sier han.

Så hvordan kommer man seg egentlig igjennom?

Lars Christian prøver å holde et gir hele veien, og ikke bruke så mye krefter at han får syre. Etter hver disiplin tenker han «når jeg kommer opp herfra er jeg ferdig».

– Det er en deilig tanke. Det gjør det lettere å pushe seg litt hardere. Det er løpingen som er tyngst, fordi da har man holdt på i 6-7 timer. Samtidig er det morsomt, for det er da man virkelig får muligheten til å gå i kjelleren og presse seg selv. Ofte så er det også på løp at det hele avgjøres, sier han.

Det holder ikke å bare være fysisk sterk. En svært viktig del av prosessen fra start til slutt er det mentale.

– Jeg prøver å sette meg delmål på akkurat det jeg skal gjøre, og forsøker og ikke tenke for langt frem. I Norseman varer konkurransen fort i elleve timer. Det blir langt å tenke så mange timer fremover, sier Vold.

– Jeg prøver å tenke at jeg skal gjøre det svømmetaket best mulig, det sykkeltråkket best mulig, aktivere riktig muskelgrupper og slappe av der jeg kan slappe av, fortsetter han.

– På løp forsøker jeg å holde lette steg, prøver og tenke hvordan jeg kan løpe mest mulig effektivt og ikke begynne å stramme muskler jeg ikke trenger å bruke. Det er det jeg prøver å fokusere på, sier han.

Må være forberedt på at noe går galt

I en konkurranse som Norseman går ting aldri helt etter planen, og da er det viktig å være forberedt på at ting går galt.

– Jeg prøver å tenke «hva hvis alt går motsatt av hva jeg har tenkt? Hva hvis jeg ligger langt bak i løpet og må jakte, i stedet for å lede tidlig i løpet og bli jaktet på?» Det skjedde i fjor på svømmingen, men da hadde jeg sett for meg den situasjonen, og lot meg ikke stresse, sier han.

– Jeg vet at det går opp og ned i Norseman. Jeg kan ha en dårlig periode – men så kommer det en god periode. I stedet for å tenke «nå drar de fra meg, nå har jeg tapt», så tenker jeg «nå kommer den gode perioden etter hvert, også får jeg bare holde trøkket til den gode perioden kommer».

Alle kan klare det

Norseman er kanskje det mest ekstreme av ekstreme triatlon. Men om du er nysgjerrig på å prøve deg, trenger ikke terskelen å være så høy for å delta i «vanlige» triatlon. Med motivasjon og disiplin er du godt i gang, problemet er heller at noen blir litt for ivrige.

– Start litt forsiktig, ikke bare kast deg ut og tenk «jo mer jeg trener jo bedre blir jeg», da blir du sannsynligvis skadet ganske fort. Det er veldig fort gjort med triatlon, fordi det er mange som blir veldig hektet og skal bare trene og trene, men man må ta det stegvis. Ikke tren mer enn at det er gøy, sier han.

Som alle andre idretter, kan denne også kjennes i lommeboken, men man trenger ikke nødvendigvis det beste og dyreste utstyret.

– Ikke begynn med utstyret, det gjorde ikke jeg, og det trenger man ikke gjøre. Kjøp noe du har råd og føler deg komfortabel med, sier han.

– Det folk bruker mest penger på er nok sykkel, det har en del å si, men om du er nybegynner så vil du sannsynligvis ikke sykle bedre på verdens beste sykkel enn en brukbar sykkel. Ikke før du er skikkelig god henter man så veldig mye på det, sier han.

Felleskap og treningsglede

For Lars Christian handler det om å gjøre det litt bedre enn forrige gang. Se fremgang, og kjenne på kroppen at den er sterk, og å føle seg utslitt etter en økt.

– Man blir litt sær med individuell idrett. Man har sine tanker om hva som skal til for å bli god, så er det ikke sikkert andre har samme tanker, men felleskapet er noe av det viktigste for at jeg gidder å holde på, sier han.

– I perioder er det deilig å trene alene, men til syvende og sist er jeg avhengig å ha noen å trene med. En annen ting er at jeg syns det er helt fantastisk å være ute. Det gir treningsglede, avslutter han.