– Vi vil rose varslerne

Under behandlingen av alkoholbrevsaken meldte både friidrettspresidenten og visepresidenten seg inhabile, men kritikken rettet mot dem i brevet får ikke konsekvenser.

Haugesund (TV 2): Det har stormet i friidrettsmiljøet siden det såkalte alkoholbrevet ble kjent i starten av juli. I dag skulle saken behandles på friidrettsforbundets styremøte.

Brevet, ført i pennen av flere utøvere, tok for seg hendelsene på banketten etter lag-EM i Russland i juni.

- Vi vil rose varslerne som opplyste oss om denne situasjonen, sier Grethe Farseth, styremedlem i Norges Friidrettsforbund til TV 2.

- Det er viktig for oss å rette en takk til dem som skrev brevet, for dette er en alvorlig situasjon. 

Ingen ytterligere konsekvenser

Banketten skal ha utviklet seg til en fyllefest og utøverne mener den norske ledelsen var fraværende da en utøver drakk seg overstadig beruset. Både forbundspresident Svein Arne Hansen og visepresident får rettet sterk kritikk mot seg i brevet. 

"Personen står lent opp mot en vegg og blir samtidig holdt av en annen utøver for å unngå at personen faller. Svein Arne Hansen (red anm. President Norges Friidrettsforbund og Det europeiske friidrettsforbundet) passerer, framstår som tydelig beruset, og gir følgende kommentar til jentene: «Får jeg være med og kline?». Dette er et svært uheldig utsagn hvor Svein Arne Hansen opptrer på en måte som er uakseptabel. Han går videre uten å tilsynelatende bry seg og ta ansvar for den sterkt berusede personen", står det i brevet.

Les hele brevet her (pdf-fil)

- Det var en sleivete kommentar, men det vil ikke få noen ytterligere konsekvenser. Når det gjelder visepresidenten, mener styret at han gjorde det han kunne da han ble kjent med situasjonen, sier Farseth. 

Inhabil toppledelse

President Hansen har beklaget hendelsen og sin kommentar til styret under styremøtet. Både presidenten og visepresidenten var tilstede da denne saken ble presentert på styremøte, men da diskusjonen skulle begynne rundt saken, valgte de to å tre ut. 

- Dette er en alvorlig sak. Vi er begge to nevnt i brevet og derfor valgte vi å melde oss inhabile slik at styret kunne få diskutere saken uten oss til stede, sier Svein Arne Hansen til TV 2. 

TV 2 vet at det har vært misnøye i deler av styret rundt håndteringen av saken. Da behandlingen av saken skulle gjennomføres på styremøtet, ble en ekstern rådgiver hentet inn for å bistå. 

- Vi har klare retningslinjer i norsk idrett for alkoholbruk. Det er viktig at man er klar på at man er idrettsutøver 24 timer i døgnet, sier Håvard Øvregård, rådgiver i Norges Idrettsforbund. 

Ikke fattet vedtak for alkoholbruk

Torsdagens styremøte varte i drøyt to og en halv time, men styret rakk ikke gå gjennom flere punkter enn den nevnte alkoholbrevsaken. Konklusjonen etter møtet var at det ikke ble fattet noe vedtak. 

- Vi i styret skal nå fortsette prossessen med å se på retningslinjene for alkoholbruken i mesterskap. Om et totalt alkoholforbud er et alternativ, kan man diskutere. Nå skal vi gå grundig gjennom saken og finne ut hvilke grep vi må gjøre for å unngå en slik hendelse i fremtide, sier Farseth.