SPEKTAKULÆRT: Turister har mye fantastisk natur å ta innover seg når de besøker Norge. Her er Trolltunga avbildet. FOTO: TV 2
SPEKTAKULÆRT: Turister har mye fantastisk natur å ta innover seg når de besøker Norge. Her er Trolltunga avbildet. FOTO: TV 2

Tro det eller ei: Norge er verdens tryggeste reisemål

Action-turister i Norge har lite å frykte, mener reiselivsbransjen. Det rapporteres om færre skadde, men flere turister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Norge er verdens tryggeste ferieland, sier Jens A. Riisnæs. Han har reist verden rundt i årevis som journalist, forfatter og turist. Han blåser av spørsmålet om Norge, med bratte fjell, dype fjorder og mye vær er et farlig turistmål.

– Spørsmålsstillingen er helt håpløs. Livet er farlig. Det er ingen som kommer levende fra det, men Norge er i verdenseliten på trygghet, sier Riisnæs.

Med snart 50 års reiseerfaring over hele kloden, ikke minst i politisk utsatte strøk, har han sammenligningsgrunnlaget i orden.

Nesten-ulykker

Heller ikke vakthavende på Hovedredningssentralen, Nils Ole Sunde vil karakterisere Norge som et farlig ferieland for turister. Nøyaktige tall på hvor mange utenlandske turister som har henvendt seg og blitt hjulpet i sommer har han ennå ikke.

Men også i år har det vært flere ulykker både i fjellet og på sjøen, også noen der folk har omkommet.

— Det er ikke mange, men det er likevel for mange. Der er en del som overvurderer seg selv, går seg trøtt og ikke finner veien tilbake. Vi har en del nesten-ulykker, sier han.

Stygg ulykke

«Norway Activ» opplevde i sommer en stygg sykkelulykke, der en skadet kvinne måtte hentes av redningshelikopter fra Rallarvegen.

– Det er risiko forbundet med all aktivitet, sier Knut Aarebakke i selskapet. Han mener likevel ikke at risikoen er særlig stor.

«Norway Activ» retter sitt tilbud mot de som vil ha action. Selskapet tilbyr rafting, fjellsykling, fjordsafari,  paragliding og fallskjermhopping og har opplevd en voldsom vekst i år fra i fjor, med tredobling av antall besøkende. De fleste av de 3000 besøkende kommer fra utlandet.

«I'm in very good shape» 

– Vi har de som overvurderer formen. «I’m in very good shape», så hører du de pese etter to hundre meter. Da må vi ha en back-up og kunne dele gruppen etter nivå, sier Aarebakke.

Turistundersøkelsen til Innovasjon Norge, viser samtidig at aktive ferie blir mer populært. De fysisk aktive turistene utgjør 50 prosent av de norske turistene og hele 71 prosent av de utenlandske turistene.

At stadige flere velger ferie med aktivitet og spektakulære opplevelser ligger i genene og er ikke det minste rart.

– Genene våre har ikke forandret seg siden steinalderen, derfor trigges vi av fare. Det å konkurrere, beherske og overvinne det som oppleves som skummelt er en del av overlevelsesinstinktet. Når du ikke opplever det i vår trygge hverdag, må du oppsøke det for å bli tilfredsstilt. For noen er det gjennom fotball, for andre i naturen, sier Riisnæs.

Selv tilfredsstilles han av spenningsbehovet på reise.

– Ingenting er så frigjørende som en god reise. Da utfordres alle sansene, i tillegg til intellekt og følelse. Altså hele systemet. Så mitt beste råd til unge mennesker er bare å høre på ett råd: reis! Opplev verden og bruk god tid.

Norskekysten er vakrest

– Verden er fantastisk, med norskekysten som det aller ypperst, etterfulgt av kyststrekningen Hellas og Kroatia.

Reiseeksperten har to favorittsteder i Norge. Det er området ved Grense Jakobselv i Finnmark og Jostedalsbreen.

– Du kjenner ikke Norge før du har vært i Finnmark. Det er den eneste strekningen av Russlands lange grense der det har vært fred i over tusen år. særlig er jeg glad i Sør-Varanger, der du finner en natur- og kultur-variasjon som er helt unik i Norge, med alt fra urbefolkning til sibirske sangsvaner, sier Riisnæs henført.

– Så er det øyriket Solund, ved inngangen til Norges sanseløse portal, Sognefjorden. fra det høyeste punktet i Solund kan du se langt inn i fjorden med Folgefonna og Jostedalsbreen henholdsvis i sør og nord, og snur du deg ser du mot storhavet og horisonten, med myriader av øyer og holmer imellom. Sør-Varanger og Solund er Norge i sum, sier Riisnæs.