Svensk popstjerne tok oppgjør med netthaterne: – Jeg var nervøs

– De som sender hat kan også motivere meg, sier «Allsang på Grensen»-aktuelle Zara Larsson (17) til TV 2. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den unge popstjernen Zara Larsson (17) har i de siste dagene skapt overskifter i hjemlandet Sverige etter at hun åpenhjertig pratet om netthat i et radioprogram.

Forrige helg var Zara gjesteprogramleder i programmet «Sommar i P1», og der tok hun et oppgjør med kritikken og truslene hun mottar på sosiale medier. Hun pratet direkte til netthaterne da hun påpekte at noen av truslene som rettes mot henne er ulovlige.

– Du som synes jeg er motbydelig og burde dø... Du får mene det. Det er ingen lov som kontrollerer menneskers tanker eller hva du og din venn prater om i lunchpausen når ingen andre er til stede. Men når du publiserer det et sted, så begår du en forbrytelse, sa hun, ifølge Aftonbladet

– Fordi jeg er ung feminist

17-åringen er kjent for sine feministiske utsagn, og det har ført til mye kritikk i sosiale medier. I programmet forteller hun at hun har en teori om hvorfor netthaterne har siktet seg inn på nettopp henne. 

– I 99 av 100 tilfeller er det fordi jeg er en høylytt og ung feminist som nekter å be om unnskyldning for at jeg tar plass. Jeg nekter å ta i mot dritt fra menn, sa hun, ifølge Aftonbladet. 

Zara Larsson er en av artistene som opptrer på denne ukens «Allsang på Grensen», og da TV 2 møter henne under innspillingen, forteller hun at hun det var nervepirrende å utlevere seg selv i programmet.

– Jeg var nervøs på forhånd, men responsen har vært veldig positiv, sier hun. 

750.000 Instagram-følgere

Det er ikke bare hat og trusler Zara mottar på sosiale medier.

GJESTER HALDEN: Zara Larsson (17) er en av artistene som opptrer i denne ukens «Allsang på Grensen». Foto: Marit Grøtte/TV 2
GJESTER HALDEN: Zara Larsson (17) er en av artistene som opptrer i denne ukens «Allsang på Grensen». Foto: Marit Grøtte/TV 2

– Jeg hadde ikke orket å fortsette om alle var slemme hele tiden. Hadde det bare vært hat og trusler, hadde jeg ikke orket. I kommentarfeltene er det alltid like mange som støtter meg som hater meg.

Med sine 750.000 følgere på Instagram, er Zara et yndet objekt for den svenske pressen. 

– De svenske mediene elsker å skrive om meg. Det lages saker om ting jeg skriver på Twitter og Instagram, og jeg diskuteres i debattartikler. Jeg synes at det kan bli litt latterlig, men det som er morsomt, er at det er jeg som har kontroll når jeg uttrykker meg gjennom sosiale medier, sier hun.  

– Det er et slags elsk-hat-forhold. Jeg er takknemlig for oppmerksomheten de gir meg, legger hun til.

Motiverende

17-åringen forteller at hun ikke lar seg knekke av netthatet, men at det derimot kan motivere henne til å fortsette å ta opp feministiske problemstillinger. 

– Jeg blir ikke lei meg. Jeg klarer meg fint. Det finnes en fin grense mellom hva som motiverer meg og hva som sårer meg. De som sender hat kan også motivere meg til å prate høyt om feminisme, netthat og trusler, sier hun.

Zara ble kjent som 10-åring da hun vant talentkonkurransen «Talang» på svensk TV 4. Da hun var 15 år, slo hun gjennom som artist med låten «Uncover», som toppet hitlistene i Norge, Sverige og Danmark. For to år siden var hun en av artistene som opptrådte under Nobelkonserten i Oslo.

Nå er hun i gang med sitt andre album, som til høsten skal lanseres i både Europa og USA. Hennes nye låt «Lush Life» topper for tiden de svenske hitlistene. 

Se Zara fremføre «Lush Life» på «Allsang i Grensen» i videoen i toppen av saken. 

«Allsang på Grensen» sendes på TV 2 torsdager klokken 20.00.