Kvinnen med hijab blir skjelt ut og slått på t-banen

HASLUM STASJON (TV 2): Ingen griper inn når en middelaldrende kvinne går til angrep på en kvinne med utenlandsk opprinnelse og hijab på T-banen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hendelsen skjedde lørdag forrige uke. To jenter som var på T-banen, reagerer med avsky på det de ble vitne til.

– Jeg ville faktisk gråte fordi det var så feil. Jeg syntes så synd på damen, for ingen fortjener dette, forteller én av jentene til TV 2.

– Jeg ville stå opp og be kvinnen om å bare la henne være. Jeg var ganske redd, for jeg visste ikke hva jeg kunne forvente fra den norske kvinnen som ropte, så jeg bare passet mine egne saker, sier hun. Jentene er opprinnelig fra et afrikansk land.

Blir slått til

Videoen, som kan sees i toppen av artikkelen, viser en norsk kvinne som skjeller ut en kvinne med hijab. I slutten av videoen reiser kvinnen seg og slår kvinnen i hijab i ansiktet.

Den norske kvinnen skriker til den andre.

– Det er derfor det er sånn med deres landsmenn, det er ikke brukbart! Dere har kommet hit, for her er det bra. Det er jo verdt å komme hit fordi det er bra, og det dere vil ha, dere stjeler fra oss! Det er ikke en nordmann som får bolig! Det er ikke en nordmann som får alt det som dere gjør. Jeg blir gæren! roper kvinner før hun slår til kvinnen med hijab og forsvinner ut av t-banen.

De to jentene, som filmet og sendte videoen til TV 2, forteller at noen passasjerer gikk bort til kvinnen etterpå.

SLÅR TIL: Den norske kvinnen slår til kvinnen i hijab. FOTO: PRIVAT
SLÅR TIL: Den norske kvinnen slår til kvinnen i hijab. FOTO: PRIVAT

– Et par mennesker gikk til henne og sa unnskyld, men det var det. Bare unnskyld, sier den andre av de to jentene.

– Dessverre mer vanlig

– Dette er ting jeg begynner å kjenne igjen i større grad enn jeg liker, sier Rune Berglund Steen, som er leder i antirasistisk senter.

Han sier senteret har bitt seg merke i at negative ytringer, da spesielt mot muslimer, stadig blir mer ekstreme.

– Det er ingen tvil om at de verbale angrepene er sterkere og mer ekstreme nå enn tidligere, spørsmålet er om det kommer til å bli mer av det fysiske også, sier Steen.

Han viser til at det har vært flere voldelige episoder i Oslo-området den siste tiden.

– Det skal ikke mye til nå før folk begynner å føle et ubehag og en utrygghet, selv i Oslo, mener Steen.

Han roser Oslo etter at de fikk sin egen hatkrimgruppe i politiet, men etterlyser et større engasjement på nasjonalt nivå.

– Hatkrim er stort sett blind vold, uprovosert og rammer når man minst venter det, enten når man går på gata, eller sitter på en trikk eller buss, det er steder hvor man bør kunne føle seg trygg, sier Steen.

– Meld fra til politiet

Janne Stømner, leder på Manglerud politistasjon som huser oslopolitiets hatkrimgruppe, er enig med Steen i at hatkrim-hendelser ofte skjer mellom folk som ikke kjenner hverandre.

SINT: Den norske kvinnen skriker til kvinnen i hijab. FOTO: PRIVAT
SINT: Den norske kvinnen skriker til kvinnen i hijab. FOTO: PRIVAT

– Vi kjenner oss igjen i det, ved at det i våre eksempler på vold og sjikanering ofte ikke er noen relasjon mellom partene, dette er hendelser som ofte skjer på sosiale medier, men også på gata, sier Stømner.

Hun er svært opptatt av at saker som går på vold og ekstreme ytringer på grunnlag av etnisitet, hudfarge, legning, religion eller nedsatt funksjonsevne skal anmeldes.  

KLAR BESKJED: Kvinne får beskjed om å ikke følge etter, ut av t-banen. FOTO: PRIVAT
KLAR BESKJED: Kvinne får beskjed om å ikke følge etter, ut av t-banen. FOTO: PRIVAT

– Vårt ønske er jo at alle disse hendelsene skal bli anmeldt til politiet, det kan være at noen tenker at det ikke er alvorlig nok til at det trengs å sies ifra til politiet eller at det av andre grunner ikke blir anmeldt, sier hun.

Stømner sier at hvis man er usikker, så kan man kontakte hatkrim-gruppa i Oslo om det man måtte lure på.

Hun legger vekt på at politiet ikke har noen forventning om at publikum skal gripe inn i situasjoner hvor noen blir utsatt for vold og sjikanering.

– Det kan være vanskelig og usikkert å gripe inn, da er bedre å observere og så melde fra til oss om hendelsen, sier Stømner.

Oppdatering: Etter at TV 2 publiserte videoen har flere seere tatt kontakt og sagt at de vet hvem damen i videoen er, og at hun har pyskiske problemer. TV 2 har snakket med politiet i Asker og Bærum som sier jobber med å finne identiteten til kvinnen på videoen, og videre følge opp saken med kvinnen og eventuelt helsevesenet.