AVSLØRT: Det var reportasjen som stod på trykk i Dagens Næringsliv lørdag som fikk snøballen til å rulle for DN-journalisten. Foto: Faksimile.
AVSLØRT: Det var reportasjen som stod på trykk i Dagens Næringsliv lørdag som fikk snøballen til å rulle for DN-journalisten. Foto: Faksimile.

Plagiat-journalist trakk seg fra SKUP og uaktuell for Schibsted-jobb

– Det jeg har gjort er helt uforenlig med norsk journalistikk og SKUPs idealer, sier journalist Daniel G. Butenschøn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Han har nå trukket seg, sier leder for SKUP, Jan Gunnar Furuly, til TV 2.

Butenschøn, som var nestleder i styret for Stiftelsen for en kritisk og undersøkende presse (SKUP), sluttet tidligere i sommer i Dagens Næringsliv for å begynne i en ny jobb i Schibsted.

Tirsdag ettermiddag opplyser Schibsted at Butenschøn ikke lengre er aktuell for stillingen som redaktør i Tinius-stiftelsen.

– I lys av det som er skjedd har jeg pratet med Daniel. Han er veldig lei seg og har nå valgt å trekke seg fra den prosessen, sier adm. dir i Tinius-stiftelsen, Sindre Østgård, til Journalisten.no

Det begynte med en twittermelding Øistein Refseth, og vokste til en presseskandale som rammet Dagens Næringsliv ytterligere utover kvelden.

Etter at Medier24.com først omtalte at journalist Daniel G. Butenschøn har kopiert redaksjonelt innhold fra blant annet The New Yorker, gjorde Dagens Næringsliv selv undersøkelser som viste at dette ikke var det eneste journalistiske overtrampet Butenschøn har begått.

JUKSET: I DN-reportasjen unnlot journalisten å gjøre oppmerksom på at sitatene var hentet fra en amerikansk avis, og fremstilte det som om stoffet var egenprodusert. Foto: Faksimile.
JUKSET: I DN-reportasjen unnlot journalisten å gjøre oppmerksom på at sitatene var hentet fra en amerikansk avis, og fremstilte det som om stoffet var egenprodusert. Foto: Faksimile.

DN fant mer juks

Etter først å ha beklaget artikkelen som stod på trykk i helgen, publiserte sjefredaktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv i går kveld nok en beklagelse.

OVERRASKET OVER JUKS: Leder i SKUP-styret Jan Gunnar Furuly. Foto: SKUP/Marius Nyheim Kristoffersen.
OVERRASKET OVER JUKS: Leder i SKUP-styret Jan Gunnar Furuly. Foto: SKUP/Marius Nyheim Kristoffersen.

«Etter at jeg ble kjent med denne saken mandag morgen, ba jeg om at vi sjekket også eldre saker skrevet av samme reporter for å finne ut om dette hadde forekommet tidligere. Vi har avdekket at i 2011 skrev vedkommende journalist en artikkel i Dagens Næringslivs magasin D2 med tittelen «Eggimellom», der sitater og hendelser var hentet fra The New Yorker, uten at dette fremkom av saken. Tilsvarende metode ble benyttet i en artikkel om verdens billigste Michelin-restaurant. Denne skrev reporteren for D2 i 2012. Nettpublikasjonen Journalisten skrev mandag at beskrivelser i D2s artikkel er påfallende like beskrivelser i en artikkel som sto i Traveller.com året før.» heter det blant annet i beklagelsen fra DN.

For så vidt gjelder de undersøkelser som er igangsatt i Dagens Næringslivs redaksjon, har disse òg frembrakt indikasjoner på at omfanget av den aktuelle journalistens plagiering er større enn først antatt. I ytterligere fire artikler er det funnet materiale fra andre publikasjoner, slik at det totale omfanget av urettmessig kopiert materiale nå er kommet opp i totalt sju.

– Dette er det vi har funnet foreløpig, men jeg frykter at vi dessverre vil finne mer etter hvert som vi får jobbet oss gjennom dette, sier sjefredaktør og administrerende direktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv til egne nettsider.

Skuffet SKUP-leder

Leder for SKUP, Jan Gunnar Furuly, er både skuffet og overrasket over at styrekollegaen er tatt i omfattende juks. 

–  Det er en belastning for SKUP at vi har en nestformann som er involvert i noe sånt, sa Furuly til TV 2 før han minutter senere bekreftet at Butenschøn hadde trukket seg.

Butenschøn blir av flere SKUP-styremedlemmer karakterisert som en stor ressurs og en dyktig fagperson.

– Daniel har vært en av de mest arbeidsdyktige og som ytt størst innsats i SKUP-styret, sier Furuly.

PS. Det har ikke lyktes TV 2 å få en kommentar fra Daniel Butenschøn, men han har tidligere beklaget sitatjukset i artikkelen som stod på trykk i Dagens Næringsliv lørdag.

– Jeg har gjort en kjempestor feil, elendig bedømming og det vil jeg beklage på det sterkeste. Dette er ene og alene min feil og ikke den andre artikkelforfatterens, sa han til fagbladet Journalisten mandag.