SAMME TYPE: Dette bildet viser en ubåt av samme type som den som ble funnet i Sverige, ifølge svenske medier. FOTO: WIKIMEDIA.
SAMME TYPE: Dette bildet viser en ubåt av samme type som den som ble funnet i Sverige, ifølge svenske medier. FOTO: WIKIMEDIA.

Svensk forsvarsekspert: – Ubåten sank i 1916

Stockholm (TV 2): Ubåten som ble funnet utenfor svenskekysten er trolig en russisk Catfish-ubåt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pensjonert oberstløytnant Per Andersson er ifølge Expressen overbevist om at ubåten er en russisk ubåt som sank i 1916 i Østersjøen.

– Jeg kjenner meg veldig sikker på at det er en Catfish. Det stemmer bra overens med detaljene på ubåten, sier Andersson til Expressen.se

Cathfish er den enegelska oversettelsen av det russiske navnet på ubåtklassen farkosten hører til.

Tirsdag ettermiddag opplyser det svenske forsvaret at ubåtvraket høyst sannsynlig er en russisk ubåt som sank i 1916, ifølge NTB.

Russiske bokstaver

Den kyrilliske bokstaven som vises på ubåten stemmer også overens med hvordan «Som» ble stavet.

Det var vrakleterne i firmaet Ocean X Team som fant ubåten forrige uke. De vil ikke gå ut med eksakt funnsted, men sier den ligger rundt 2750 meter fra land i svensk farvann.

Ubåten er rundt 20 meter lang og tre meter bred, uten synlige skader og med alle luker stengt.

– For en vrakleter er det ikke noe bedre enn å finne en russisk ubåt, etter så mange spekulasjoner ... Det er Jackpot. Det blir ikke bedre. Denne euforien kan vare i mange år, sier Stefan Hogeborn fra Ocean X til TV 2

En av grunnene til at eksperter tror at ubåten er gammel, er at den ene kyrilliske (russiske, journ.anm.) bokstavene på ubåten ble tatt ut av det kyrilliske alfabetet for nær 100 år siden.

Uten skader

Ifølge Dennis Åsberg, en av dykkerne i Ocean X Team, fremstår båten som intakt. Det skal ikke være en skramme på den.

– Det tyder på at besetningen fortsatt kan befinne seg ombord i vraket, sa Åsberg til Expressen i går.

Det svenske forsvaret bekrefter at de har mottatt informasjon om funnet og vil undersøke ubåten i løpet av kort tid.

– Det tyder på at det er et hemmelig oppdrag som har gått helt feil, sa høgskolelektor Tomas Ries ved den svenske Försvarshögskolan til Expressen i går.