Fant mystisk ubåtvrak i Sverige: – Dette er jackpot!

Et intakt ubåtvrak med krylliske bokstaver funnet på havets bunn utenfor Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En forlist fremmed ubåt er funnet utenfor østkysten av Sverige. Selskapet som fant vraket, tror besetningen fortsatt er om bord, og klarer ikke å skjule begeistringen over et så oppsiktsvekkende funn,.

– For en vrakleter er det ikke noe bedre enn å finne en russisk ubåt, etter så mange spekulasjoner ... Det er Jackpot. Det blir ikke bedre. Denne euforien kan vare i mange år, sier Stefan Hogeborn fra Ocean X til TV 2

Hogeborn er en av dykkerne som var med på operasjonen. Han dykket ikke selv, men har sett videoopptak gjort av en robot. Han sier det er umulig å si om den har ligget på havbunnen lenge, men spekulerer om den er fra 70, 80 eller 90-tallet.

– Det er veldig vanskelig å si, men det kan se ut som den har ligget der for lenge til at det kan være ubåten vi jaktet på i fjor, sier Hogeborn til TV 2.

– Alle luker er stengte. Det er ingen tegn på at noen har tatt seg ut av den, så det er mystisk at den ligger der, sier Hogeborn.

Ubåten, som er gul, er rundt 20 meter lang og tre meter bred, og det skal være kyrilliske bokstaver på skroget, noe som tyder på at ubåten er russisk. Hogeborn forteller at det svenske forsvaret responderte umiddelbart da de gjorde funnet. Han anslår at det kan ha vært 10-20 personer om bord i denne type ubåt.

Funnet som ble gjort snaut tre kilometer utenfor kysten av Midt-Sverige, analyseres nå av det svenske forsvaret. Selskapet som fant vraket vil ikke si nøyaktig hvor det ble funnet, men de dro til stedet på oppdrag fra et islandsk selskap.

– Vi dro ut og søkte i noen timer og scannet bunnen. Plutselig dukket det opp på skjermen noe som et fly uten vinger, og det er som regel å være ubåter, sier Hogeborn.

Selskapet sier de er helt sikre på at den ble funnet i svensk farvann.