En ung bjørn har den siste uka beveget seg nær folk i Pasvik i Øst-Finnmark.
Foto: Statens naturoppsyn / NTB scanpix
En ung bjørn har den siste uka beveget seg nær folk i Pasvik i Øst-Finnmark. Foto: Statens naturoppsyn / NTB scanpix

Vil skyte nærgående «tam» bjørn

Både politi og Statens naturoppsyn leter etter denne bjørnen som rusler rolig rundt i nabolaget i Pasvik, Sør-Varanger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En bjørn som viser unaturlig lite skyhet står i fare for å miste livet rett og slett fordi den er for tam.

Aldri vist tegn til agressivitet

 

Bjørnen har vært inne i hager og ruslet forbi mennesker på tjue meters avstand. Den har aldri vist tegn til aggressivitet.

– Det kan være nødvendig å felle den nettopp fordi den opptrer så nært bebyggelsen. Den springer ikke unna når mennesker kommer nær den, sier Magne Asheim i Statens naturoppsyn (SNO) til NRK.

– Fjern søppel, ikke bjørn

Ørjan Holm fra Miljøvernforbundet i Nord, er uenig i avgjørelsen om å skyte bjørnen, og mener det er sannsynlig at den oppsøker bebodde strøk fordi den tiltrekkes av lukten av søppel. 

– Dette holder ikke mål. Først må man kvitte seg med de problemene som tiltrekker bjørn, nemlig søppel, før man går til angrep på bjørnen, sier han til NRK.

Livredd mennesker

I Juni var TV 2 med forskere på leting etter bjørn. Bjørn er vanligvis veldig redde for mennesker, og den naturlige reaksjonen er at de løper unna.

– Det er stort sett jegere som skades av bjørn, da er bjørnen ofte skadeskutt. Da går den til angrep. Den lar seg også provosere av hunder. Men vanlige turgåere eller bærplukkere i skogen har ingenting å frykte. Bjørnen er veldig redd mennesker, noe den også har god grunn til, sa bjørneforsker Ole-Gunnar Støen til TV 2.

Se video fra forskingsjakten under.