Helt elgevilt! Her er den norske giganten som mo(o)ser Canada

STOR-ELGDAL (TV 2): Sorry Mac, i dag ble verdens største elg heist på plass – i Norge!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den gigantiske stålelgen som skal ruve over Østerdalen, midt mellom Oslo og Trondheim, har for lengst fått oppmerksomhet utenfor Norges grenser.

Siden midten av juli har åtte kinesiske arbeidere jobbet på spreng for å sette sammen elgen i liggende posisjon. Mandag ble kjempen heist opp i stående stilling. 

– Dette er jo rosinen i pølsa i det trafikksikkerhetsprosjektet vi har hatt på riksvei 3 gjennom Østerdalen, sier avdelingsdirektør Aud M. Riseng til TV 2.

Verdens største

Den norske elgen er ingen småtass. Elgen blir 10 meter høy og 12 meter lang, og dermed verdens største.

Kjempeelgen blir 30 centimeter høyere enn Canadas Mac the Moose. Mac the Moose, som «bor» i den lille byen Moose Jaw, har til nå vært verdens største elgskulptur. 

– Jeg er veldig glad for å gi opp den tittelen. Jeg ønsket aldri å bli så stor, det gjør det vanskelig å gjemme seg langs veien. Og hvis jeg trenger nye sko, så finnes det stadig færre smeder med stor nok smie til å lage dem, rautet Mac da TV 2 tok kontakt med turistinformasjonen i Moose Jaw i vår. 

LEKEN ELG: Her er Mac the Moose sammen med sitt lekefly, et ekte Snowbird Tutor treningsfly. Det canadiske forsvaret har nemlig en flybase rett ved Moose Jaw. FOTO: Tourism Moose Jaw
LEKEN ELG: Her er Mac the Moose sammen med sitt lekefly, et ekte Snowbird Tutor treningsfly. Det canadiske forsvaret har nemlig en flybase rett ved Moose Jaw. FOTO: Tourism Moose Jaw

– 30 centimeter er ikke mye

Det er ingen tilfeldighet at den norske elgen blir større enn sin artsfrende i Canada. 

– Det var kald beregning. Vi i Norge og Østerdalen skulle selvsagt ha den største elgen i verden. Det er jo her skogens konge hører til, sier Riseng i Statens vegvesen.

Canadierne har naturligvis også fått med seg den «elgeville» norske rekorden. Storelgen ble omtalt i en lang rekke canadiske medier etter at TV 2 skrev om den. 

– Han er 30 centimeter høyere enn hva Mac er, og 30 centimeter er ikke mye, sa turistsjef Candis Kirkpatrick i Moose Jaw til CTV Regina.

Blir enda større

Elgen er produsert i syrefast, polert stål i Kina. Den er fraktet til Norge i deler – med båt. Det er kunstneren Linda Bakke som har skapt gigantelgen. Selv om elgen er heist opp i stående stilling, er den ikke helt ferdig. 

– Den blir enda litt større med gevir og ryggpukkel. Man får ikke det rette inntrykket ennå. Og det er plast på den, så man får ikke se den skikkelig før avdukingen, sier Bakke til TV 2.

Nå skal skulpturen ferdigstilles av de kinesiske arbeiderne. Elgen blir også dekket til, og det er ikke mulig å se den skikkelig før nye Bjøråa rasteplass blir åpnet den 15. oktober i år. 

Trafikksikkerhetsprosjekt

I tillegg til å være en internasjonal turistattraksjon, er gigantelgen også en videreføring av trafikksikkerhetsprosjektet langs riksvei 3 i Østerdalen. Tidligere har Linda Bakke produsert fargerike gevirer som er montert på furutrær langs veien. 

MOOSE LIKE JAGGER: Den gigantiske stålelgen har flyttet seg helt fra Kina til Norge.  Foto: Privat / TV 2
MOOSE LIKE JAGGER: Den gigantiske stålelgen har flyttet seg helt fra Kina til Norge.  Foto: Privat / TV 2

– Ulykkene vi har hatt på riksvei 3 i Østerdalen, er ulykker som er preget av uoppmerksomhet. Vi ser er at riksvei 3 er fryktelig monoton. Vi må lage noen glimt som gjør at folk skjerper oppmerksomheten, sier Aud M. Riseng i Statens vegvesen.

– Elg er jo en fare i seg selv i Østerdalen, og nå får vi satt fokus på elgfaren også. Og rasteplassen blir Norges, kanskje verdens, fineste rasteplass, legger hun til.