Å ha en gammel bil kan gi god totaløkonomi, mener Broom-Benny. Illustrasjonsbilde.
Å ha en gammel bil kan gi god totaløkonomi, mener Broom-Benny. Illustrasjonsbilde.

– Nesten alle spør hvorfor jeg ikke bytter ut den gamle dritten 

Men er det egentlig smart? Les hva Broom-Benny mener.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte

Hei Benny

Jeg har i det siste lagt merke til at det knapt finnes noen så gamle biler som den vi har på veien lengre. Føler folk ser på oss som fattige.

Vi har en 18 år gammel Volvo V70 med nesten 300.000 kilometer på telleren. Dette er familiebilen vår. Nesten alle spør meg hvorfor jeg ikke bytter ut den gamle dritten, og at det er mye billigere å ha ny bil! Men er det egentlig det?

Hadde den på EU-kontroll nettopp, og fikk kun mangel på ett endeledd, som kostet 150 kroner på nettet. Jobben gjør jeg selv.

Denne bilen koster oss maks 3.000-4.000 kroner i året i deler og vedlikehold.

Men jeg føler folk tenker at vi er fattige, og ser ned på oss bare fordi vi har gammel bil. Det gjør meg litt flau. Men vi har i alle fall nytt hus.

Nå ønsker jeg svar. Hva er mest fornuftig? Ny bil, eller beholde den vi har?


Benny svarer: 

 

Heisann! For det første: Det finnes da slett ingen i hele verden som har noe med hva slags bil dere kjører? I alle fall ikke så lenge du holder den i forsvarlig stand. Det virker det da definitivt som du gjør.

Om jeg skal tippe, er det ikke så fælt mange av de som sier at du skal kvitte deg med "dritten", som er i stand til å fikse en mangellapp etter EU-kontrollen selv, heller.

Har dere i tillegg anskaffet ny bolig, undrer det meg en liten smule at folk ikke har forståelse for at dette også er et betydelig løft for familieøkonomien.

Det er helt klart mer fornuftig å legge pengene i hus enn i en ny bil. Nye biler er ikke akkurat en god investering. Mens verdiøkningen vi har sett på boliger de siste årene har vært eventyrlig. Slik sett tror jeg dere har prioritert riktig.

Verditap: Derfor stuper noen biler i pris

Flere ting spiller inn

Når det gjelder hva som er mest fornuftig av å kjøpe en ny bil, eller beholde den gamle, er det flere ting som spiller inn.

Selvfølgelig er det hyggelig med en ny bil. Fin, blank, ubrukt og med nybilgaranti. Dere vil også få en bil som trolig er mer komfortabel og i alle fall med mer moderne sikkerhetsutstyr om bord. Garantert også betydelig mer miljøvennlig. De tingene kommer en ikke unna.

På den økonomiske siden vil dere imidlertid vil få et betydelig verditap de første årene. Du kan heller ikke ta service og vedlikehold selv, om du vil at nybilgarantien skal gjelde.

Må man i tillegg låne penger, og regner på renteutgifter i tillegg til verditap, ja, da er jeg ikke ett sekund i tvil om at den gamle Volvoen du har nå er den som vil gi deg best totaløkonomi. 

Om bilen er i god stand og du fikser de småtteriene som dukker opp, bør den kunne holde flere år til. Så må man altså vurdere økonomien opp mot økt sikkerhet, bedre komfort og gleden ved å eie noe nytt. 

Men å bytte en bil man er både glad i, fortrolig med og som dekker familiens behov på en grei måte, bare fordi at noen slenger med leppa – det hadde i alle fall ikke jeg gjort.

Da hadde jeg heller kjørt den gamle. Om ikke annet så på ren trass!

Så mye koster familiebilen deg i året

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: