Forsker opprørt etter påstander om angrep mot kurdiske styrker i  Syria:

– Skandale at NATO støtter Tyrkias opptrapping

Den kurdiske militsgruppen YPG hevder de blir angrepet av tyrkiske bakkestyrker i Syria. Tyrkia avviser påstandene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den kurdiske militsgruppen YPG (People's Defense Units), som er en viktig partner for den amerikanskledede koalisjonen i kampen mot IS, hevder Tyrkia har angrepet dem flere ganger de siste dagene.

Ifølge en pressemelding fra YPG, skal tyrkiske stridsvogner senest i 22-tiden i går kveld ha åpnet ild mot YPG og deres allierte i landsbyen Zormikhar, like utenfor det IS-kontrollerte området Jarabulus.

– Tyrkia angriper oss og våre alliertes posisjoner i stedet for å angripe IS, sier YPG.

Én time senere skal tyrkisk militær ha beskutt et YPG-kjøretøy i landsbyen Til Findire, øst for Kobani, hevder militsgruppen.

– Vi ber tyrkiske myndigheter om å stoppe denne aggresjonen, og følge internasjonale retningslinjer. Vi ber Tyrkia slutte å skyte mot våre soldater og våre posisjoner, sier YPG.

Tyrkia avviser påstandene

Overfor nyhetsbyrået AFP avviser tyrkiske myndigheter at de skal ha gjennomført angrep rettet mot syriske kurdere. 

– Vårt mål er å nøytralisere de umiddelbare truslene mot landets nasjonale sikkerhet, og vi vil derfor fortsette å angripe IS i Syria og PKK (den militante delen av det kurdiske arbeiderpartiet) i Nord-Irak, sier en militærkilde til nyhetsbyrået.

Tyrkiske myndigheter sier de nå vil etterforske påstandene om at det skal ha pågått angrep mot andre kurdere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

RASER(ER): En venstreaktivitet med maskert ansikt foran en provisorisk barrikade i Istanbul søndag i forbindelse med voldelige demonstrasjoner mot tyrkiske myndigheters antiterroroffensiv mot IS og PKK. Foto: AFP
RASER(ER): En venstreaktivitet med maskert ansikt foran en provisorisk barrikade i Istanbul søndag i forbindelse med voldelige demonstrasjoner mot tyrkiske myndigheters antiterroroffensiv mot IS og PKK. Foto: AFP

Forsker kritiserer NATO

Førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, Kariane Therese Westrheim, mener Tyrkia vil utnytte NATOs støtte til landets varslede offensiv mot IS til å angripe flere kurdiske grupper. 

– Argumentet var at de skulle gå mot IS, men hvor mange trefninger har det vært mot IS? De gikk rett til angrep på kurderne i stedet.  At NATO legger til rette for dette er en skandale, sier Westrheim til TV 2.

Slutt på våpenhvilen

YPG og flere andre kurdiske grupper har forbindelser til PKK, som regnes som en terrororganisasjon av europeiske myndigheter.

Tyrkiske myndigheter hevder PKK har gjennomført et økende antall angrep mot landet de siste årene til tross for at det har vært våpenhvile mellom partene. De siste dagene har Tyrkia gått til flere luftangrep mot PKK i Nord-Irak.

Westrheim mener tyrkiske myndigheter i realiteten ikke er opptatt av å bekjempe IS, men går etter sine egne politiske mål.

– NATO gir nå i praksis Tyrkia grønt lys til å meie ned kurderne. Og de vet jo at kurderne har stått sammen med amerikanerne, så dette vil svekke kampen mot IS. Dette er ikke Tyrkias krig mot IS, dette er Tyrkias krig mot kurderne og PKK, sier Westrheim.

Utenriksminister Børge Brende er på reise og har ikke hatt anledning til å kommentere saken i dag.

Tirsdag samles alle medlemslandene i NATO til krisemøte, etter at Tyrkia har bedt om rådgivning fra sine allierte på grunn av den spente situasjonen i landet.