– Jeg vet ikke hva jeg skal si til ham hvis vi møtes. Unnskyld er ikke nok.

(SVERIGE/TV 2): For første gang snakker en av de siktede i Namsos-saken ut. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er tre dager siden den rystende videoen av en syrisk flyktning (19) som blir brutalt banket og kastet i bakken kom ut. 

Hendelsen, som skjedde i Namsos i Nord-Trøndelag, har vekket store reaksjoner landet over.

Flere har sagt at dette er en rasistisk motivert handling, og den fornærmede i saken er overbevist om at han ble slått fordi han er mørk i huden.

For første gang snakker nå en av de siktede i saken med mediene. TV 2 møter ham der han er på ferie i Sverige.

Hevder kameraten yppet til bråk

Den 17 år gamle trønderen hadde vært ute på byen sammen med de to i bilen. Tidligere på kvelden hadde de møtt offeret, og det som skulle bli et offer og to voldssiktede hadde en god tone.

17-åringen og de andre guttene som er i bilen skilte lag i løpet av kvelden fordi han er for ung til å komme inn på utesteder. Senere hadde de møttes igjen for å få skyss sammen, siden de bor i nærheten av hverandre.

LES OGSÅ: – De slo fordi jeg er utlending

Mens de ventet på bilen som skulle ta de hjem fra byen, skal han ha oppdaget den syriske 19-åringen og jaget ham gjennom gatene. De to som stod igjen satte seg inn i bilen og kjørte for å leite.

– Vi kom på baksiden av Rema, hvor vi da fikk øye på dem igjen. Og da forteller videoen resten selv, sier 17-åringen.

Han hevder at det var kameraten hans som yppet til bråk, men sier at han ikke vet foranledningen til at kompisen hans oppsøkte offeret.

– Det tok to sekunder – så hadde situasjonen gått fra en til tolv, sier han til TV 2.

– Jeg kunne sikkert virke truende

Han er fortsatt siktet for vold, men erkjenner ikke å ha slått ham. Kameraten hans, gjerningsmannen på videoen, har erkjent volden, men har ikke vært villig til å snakke med TV 2. Den syriske flyktninger sier det var tre unge menn som angrep ham.

– Jeg var ikke voldelig mot flyktningen, men jeg kunne sikkert virke truende, sier den 17-åringen.

– Du har ikke slått ham?

– Nei.

– Ikke sparka ham?

– Nei. 

– Ikke truet ham?

– Nei.

BAKGRUNN: Tenåringer hånlo og filmet grov vold mot gutt på åpen gate

Skal ha knust rute med balltre

17-åringen forteller at kameratgjengen i bilen stakk da to venner av offeret kom løpende. Det ene av offerets venner skal ha kastet et balltre, som knuste frontruten på bilen. Senere på natten møttes de involverte i sentrum.

– De som kom og hjalp ham bar fornærmede ut og inn i busskuret. Offeret hadde plaster i pannen og hadde skadd tommelen. Han så veldig rystet ut, sier 17-åringen.

Nekter for rasisme

17-åringen nekter for at det var rasisme som lå bak det som skjedde. Han ler på videoen, men hevder det ikke var for å håne offeret for volden.

LES OGSÅ: Allan (20) flyktet fra Rwanda til Namsos: – Jeg blir redd av dette

– Jeg var beruset da jeg satt bak i bilen. Alt kunne være komisk egentlig. Det var ikke noe jeg klarte å se for meg, så derfor var det dumt bare, sier han.

Han skulle gjerne vært episoden foruten. 

– Jeg vet ikke hva jeg skulle sagt til offeret hvis jeg møtte ham. Unnskyld er ikke nok det heller. Men.... Nei, jeg klarer ikke komme på noe nå. 

– Unnskyld er jo en start?

– Ja, svarer 17-åringen.