NATO holder hastemøte om Tyrkias sikkerhet

NATO vil tirsdag holde et hastemøte om Tyrkias sikkerhet etter at landet innledet militæroperasjoner mot Den islamske staten (IS) og PKK.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser NATO søndag kveld.

Det er Tyrkia som har bedt om møtet under NATO-traktatens artikkel fire. Artikkelen sier at medlemslandene kan be om et møte når de mener deres sikkerhet, politiske uavhengighet eller territorielle integritet er truet.

Norges utenriksminister Børge Brende har full forståelse for at Tyrkia ber om møtet. 

– Tyrkia føler sin territorielle integritet truet, IS’ angrep inn mot Tyrkia. Terroranslag er noe Tyrkia ønsker å diskutere i en NATO-sammenheng. Det har jeg forståelse for, sier Børge Brende til TV 2.

En anmodning om et møte er viktig diplomatisk verktøy i NATO, men innebærer kun konsultasjoner og ingen garanti om handling fra alliansen.

Tyrkiske fly angrep fredag kveld og natt til lørdag baser i Nord-Irak tilhørende det kurdiske arbeiderpartiet PKK.

Siden fredag har flyene også angrepet IS-mål i Syria, en kraftig opptrapping av tyrkisk innsats mot IS etter lang tids tilbakeholdenhet.

– Jeg har også positiv til at Tyrkia nå varsler at de vil trappe opp kampen mot IS. Norge er jo en del av en koalisjon på 62 land, som allerede støtter opp om det viktige arbeidet fra Irak når det gjelder å bekjempe terrororganisasjonen IS, sier Brende

NTB/TV 2