Det går mot slutten på Ángel di Marías opphold i Manchester United. Tapet er ikke så veldig stort, skal vi tro fotballanalytiker. FOTO: JON SUPER / AP Photo
Det går mot slutten på Ángel di Marías opphold i Manchester United. Tapet er ikke så veldig stort, skal vi tro fotballanalytiker. FOTO: JON SUPER / AP Photo

Tallenes klare tale: – Di María kommer forferdelig dårlig ut

Statistikkene fra argentinerens første, og trolig siste, Premier League-sesong er svært dyster lesning.

Ángel di María ser ut til å være på vei bort fra Manchester United. Argentineren ventes å bli solgt etter en debutsesong som åpnet ganske godt, men deretter ble verre og verre.

Ifølge den franske storavisen l'Équipe skal Manchester United og PSG ha kommet til enighet om en overgang verdt 565 millioner kroner, og en overgang synes dermed å være nært forestående.

Det er ikke så veldig rart, mener fotballanalytiker Grant Andersen, som har fordypet seg i argentinerens bidrag for Manchester United.

Elendig defensivt bidrag

Grant Andersen har vært fotballanalytiker i ti år og jobber for analyseselskapet Opta. I sommer har han sett nærmere på Ángel di Marías bidrag, og særlig defensivt er dommen brutal.

– På alle de defensive kategoriene ligger han helt forferdelig dårlig an. 

Andersen har samlet inn tall for totalt 121 midtbanespillere som i løpet av forrige sesong spilte 1000 minutter eller mer i Premier League. Han har deretter rangert Di María på ulike defensive kategorier:

  • 14 taklinger – 120.plass
  • 17 brudd – 97. plass
  • 1 blokkering – 92. plass
  • 40,91% suksess i dueller – 106. plass
  • 0% suksess i hodedueller – 120. plass
  • 117,29 minutter per takling – 119. plass
  • 96, 59 minutter per brudd – 88. plass
  • 1642 minutter per blokkering – 99. plass

– Vi har hørt van Gaal messe om balanse, og disse tallene sier mye om at Di María ikke er en spiller som hjelper ham mye der. Hvis du skal bruke ham, så må du ha noen andre som dekker for ham, mener Andersen.

– Mister ballen for mye

Det stopper imidlertid ikke der, mener Andersen. Også offensivt har Ángel di María enkelte svakheter som påfører Manchester United risiko.

Di María prøvde på flere driblinger enn noen andre spillere i Manchester United, og han hadde ikke særlig god suksessrate.

Andersen presenterer tall som viser at argentineren hadde 119 driblingsforsøk. Ashley Young og Antonio Valencia var nærmest med henholdsvis 81 og 78 forsøk. Dessverre for Di María lyktes han imidlertid bare med 37,8 prosent av forsøkene. Kun Januzaj hadde dårligere suksessrate.

– Når du slår sammen de defensive og offensive bidragene, så har vi en spiller som i liten grad lykkes med å vinne ballen og som ofte mister den. Det gir ham et stort risikosymbol i pannen, sier Andersen.

Spiller på stor risiko

Andersen viser også til at Di María lyktes med færre driblingsforsøk for Manchester United enn han gjorde i Real Madrid. Han mener også at Real Madrids dominans bidro til å kamuflere svakhetene.

– Kan det tenkes at han oftere var nærmere mål da han driblet i Real Madrid, og således hadde større potensiell oppside ved å lykkes, samtidig som at brudd lavere i banen blir mer tydelig?

– Ja, helt klart. For Manchester United, som ikke er i nærheten av like dominerende som Real Madrid, så blir det ekstra påfallende.

– Jeg vil presisere at Ángel di María er en spiller som kan tilføre Manchester United mye offensivt dersom man lykkes med å få maksimalt ut av ham. Noe annet kan man ikke si om en spiller som hadde flest målgivende pasninger for klubben. Problemet er ikke det at han ikke kan skape noe, men at han spiller på høy risiko. Jeg er usikker på om van Gaal er villig til å ta den risikoen videre.

Fornuftig å selge?

Basert på tallene mener Grant Andersen at Louis van Gaal trolig gjør et klokt valg når han lar Ángel di María gå til PSG.

– Det kan tenkes at han ikke ville solgt Di María hvis han ønsket å bli værende. Samtidig tror jeg heller ikke han ønsker å tviholde på ham, og jeg synes tallene i stor grad forklarer hvorfor, sier han.

Andersen mener også at overgangen må sees i lys av hvordan Manchester United alternativt kan disponere midlene som er bundet opp i argentineren.

– Hvis du ser dette beløpet i konteksten av at United kan bruke pengene til å skaffe en spiss, altså en spillertype de virkelig trenger, så er dette en god løsning.

Grant Andersen vil kommende sesong jobbe tett med TV 2 rundt dekningen av Premier League.