KRITISERES: Mammablogger Karianne Gamkinn får mye kritikk for et blogginnlegg hun publiserte lørdag. Bloggere og andre på sosiale medier mener hun har plagiert en amerikansk blogg. FOTO: PRIVAT FOTO: SCREENSHOT/PRIVAT/MONTASJE / PRIVAT/TV2
KRITISERES: Mammablogger Karianne Gamkinn får mye kritikk for et blogginnlegg hun publiserte lørdag. Bloggere og andre på sosiale medier mener hun har plagiert en amerikansk blogg. FOTO: PRIVAT FOTO: SCREENSHOT/PRIVAT/MONTASJE / PRIVAT/TV2

Kjent mammablogger beskyldes for plagiat

Bloggere og andre på sosiale medier raser mot en av Norges fremste mammabloggere etter et innlegg som har gått sin seiersgang på sosiale medier. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I blogginnlegget «Kjære, udugelige mamma! Jeg så deg», skriver mammabloggeren Karianne Gamkinn om hvordan feil foreldre gjør blir lagt merke til i det offentlige rom, mens at det bak skjuler seg en annen historie om foreldre som har travle hverdager og er flinke med barna sine.

Innlegget som ble publisert i går, 25. juli, er likt over 26.000 ganger på Facebook, og Dagbladet publiserte også innlegget på sine sider.

Flere innlegg ligner

Nå blir mammabloggeren beskyldt for plagiat. I innlegget «Dear Crappy Parent» fra juni i år på den amerikanske pappabloggen AskYourDadBlog.com, trekker pappablogger John Kinnear frem mange av de samme tingene.

KRITISERES: Mammablogger Karianne Gamkinn får mye kritikk for et blogginnlegg hun publiserte lørdag. Bloggere og andre på sosiale medier mener hun har plagiert en amerikansk blogg. FOTO: PRIVAT
KRITISERES: Mammablogger Karianne Gamkinn får mye kritikk for et blogginnlegg hun publiserte lørdag. Bloggere og andre på sosiale medier mener hun har plagiert en amerikansk blogg. FOTO: PRIVAT

Også «Dear Mom on the iPhone: You're Doing Fine» fra foreldrebloggen Real Life Parenting blir trukket frem som lik på det norske innlegget. Den teksten ble publisert i mai 2014.

Brukere på sosiale medier raser nå over likhetene, og flere mener at plagiering av blogginnlegg er trist.

– Det er kritikkverdig. Dette er helt åpenbart plagiat. Hun kan jo si at dette har vært i underbevisstheten hennes etter å ha lest det, men både tittel og måten hele teksten er lagt opp på er helt lik, sier blogger og forfatter Gunnar Tjomlid til TV 2.

Synes du innleggene ligner? Bedøm selv her:

– Finnes ikke «ekte» bloggere lenger

Også tidligere blogger Johanne Magnus er blant de som har reagert på innlegget.

– Jeg trodde det var ekte og følte meg dum og naiv fordi jeg ikke skjønte dette. Hun mister mye av integriteten sin, sier Magnus. 

Hun mener det blir et stadig større problem med plagiat på blogger.

– Jeg blir sur fordi hun rakker ned på bloggmiljøet. Det finnes nesten ingen «ekte» bloggere lenger – alle er kjøpt og betalt eller plagierer, sier hun.

Bloggeren avviser plagiat

Bloggeren bak innlegget, Karianne Gamkinn, er en av de fremste mammabloggerne i Norge, og leses av flere tusen daglig.

Hun har tidligere fått flere gratis hotellopphold fra Radisson Blu etter å ha skrevet om dem, og også utlyst konkurranser hvor hun ga bort Ilse Jacobsen-sko som hun hadde fått fra dem.

Hun avviser at dette er plagiat.

– Dette er ikke en kopi fra min side. Dette er tanker jeg har gjort meg opp, men det er klart at jeg også tar inspirasjon fra andre bloggere, sier Gamkinn til TV 2.

– Jeg ser at de ligner, og kan forstå at folk reagerer, men det har ikke vært noe forsøk på plagiat fra min side.

Begge beskriver like situasjoner

I blogginnlegget åpner hun med å beskrive en situasjon på lekeplassen, hvor en sønn prøver å komme i kontakt med sin mor, mens hun ser på mobiltelefonen hennes. Sønnen må dra henne i armen fire ganger før moren kikker opp.

På det amerikanske bloggen blir det også beskrevet en situasjon i en park, hvor barnet prøver å komme i kontakt med sin far, mens han ser på mobiltelefonen sin. Barnet må rope fire ganger før faren kikker opp.

– Jeg har ikke lest det innlegget tidligere, men flere har skrevet ulike versjoner om foreldre som vier mer tid til mobilen sin enn barna sine. Det er en kjent problemstilling, sier Gamkinn.

– I neste avsnitt skriver både du og pappabloggeren om en episode på butikken. Er det tilfeldig?

– Som sagt, jeg kan bare understreke at det ikke er en kopi.

– I begge innleggene skifter formen plutselig fra «jeg ser deg» til «jeg ser deg ikke». Hvorfor det?

– Det er ikke et plagiat fra min side.

Dagbladet fjernet saken

Dagbladet publiserte historien lørdag, men fjernet det da beskyldningene om plagiat kom.

– Vi ble gjort oppmerksom på at innlegget lignet veldig på et innlegg på en amerikasnk blogg. Jeg synes det lignet så mye at vi valgte å fjerne den, sier kulturredaktør Geir Ramnefjell til TV 2.

– Det er ikke identisk, men veldig likt. Det var en godt skrevet tekst, sier han.

– Kunne enkelt unngått dette

Blogger Tjomlid forteller at dette er en historie som virkelig har truffet en nerve, og at Gamkinn når langt ut med bloggen sin.

– Hun kunne jo bare skrevet at hun hadde lest det på den bloggen og oversatt det. Det hadde vært like mye delt sikkert, sier han.

Han sier det er en viktig debatt å ta, da det finnes flere eksempler på blogginnlegg som plagieres. Bare dette eksempelet er i flere ganske like versjoner, slik som tesktene på Real Life Parenting og Ask Your Dad viser.

– Dette ser ut som et plagiat av et plagiat, sier Tjomlid. 

Synes kritikken er urettferdig

Tjomlid mener at derimot den kritikken hun opplever på sosiale medier søndag ettermiddag er litt i det drøyeste laget.

– Det må kritiseres, men det blir veldig ubehagelig for hun nå tror jeg. Kritikken må stå i proporsjon til det hun har gjort. Det er ikke verdens undergang heller, sier han.

Gamkinn føler seg urettferdig behandlet.

– Dette har blitt en veldig kjedelig sak for meg. Jeg synes ikke det er rettferdig siden jeg ikke har plagiert. Saken har blitt blåst opp veldig.

Hun skrev selv et innlegg på bloggen sin 9. juni der hun mente at det burde vært et ærlighetskrav i sosiale medier.

– Jeg synes ikke plagiat er riktig eller greit. Jeg synes det ødelegger integriteten til bloggerne, og tar avstand fra det, sier hun.

Mottar støtteerklæringer

På sin egen facebookside møter hun nå støtteerklæringer fra flere lesere.

– Synes gårsdagens tekst var helt i din stil. Det var godt skrevet og et viktig tema som sikkert omtales mange andre steder også. Du har en kjempegod blogg! Stå på videre, skriver en bruker.

– Innlegget var godt skrevet, og er en god på minnelse til alle oss som er litt for raske til å dømme andre. Altså oss alle. Uavhengig om det er plagiat eller ikke, skriver en annen.