OMDISKUTERT MANN: Tidligere president i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), Pat McQuaid, er ikke alles favoritt og omtaler seg selv som «persona non grata» hos UCI. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI.
OMDISKUTERT MANN: Tidligere president i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), Pat McQuaid, er ikke alles favoritt og omtaler seg selv som «persona non grata» hos UCI. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI.

Tidligere sykkelpresident til TV 2: – Sykkelsporten er i en mye verre tilstand nå

Men Pat McQuaid mener likevel at det endelig går an å vinne den gule trøyen uten å jukse.

MODANE (TV 2 Sporten): Det er snart to år siden Brian Cookson tok over for Pat McQuaid som president i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), men sistnevnte er fortsatt å se i sykkelmiljøet.

Det er det ikke alle som er like tilfreds med. McQuaid og hans administrasjon har nemlig blitt gitt mye av skylden for problemene som har plaget sykkelsporten i mange år, men det var likevel en sedvanlig offensiv McQuaid TV 2 møtte før starten på den 20. etappen lørdag.

– Det går jo ikke fremover med sporten
– Hvordan vil du si at tilstanden til sykkelsporten har forandret seg etter at du forlot UCI? Har den blitt bedre eller verre?

– Verre. Tilstanden er mye verre i dag enn den var da jeg ledet UCI. Det har jo ikke gått fremover med sporten. Reformplanene for landeveissykling var 80 prosent ferdigstilte da jeg forlot UCI. Så tok Brian Cookson over, og siden har det bare gått bakover, sier iren.

– Kan du utdype mer hvorfor tilstanden nå angivelig skal være så mye verre?

– Det står jo ikke bra til med UCI og administrasjonen. Flinke og gode folk har fått sparken, og de som har kommet inn er ikke like kapable. Folk forventer også forandringer med et nytt regime, men de har uteblitt. Det er også rykter om misnøye i UCIs eksekutivkommitte, så det er ikke bra. Man kan ikke drive en sport om man ikke har støtte rundt seg.

McQuaid har et anstrengt forhold til Cookson og hans administrasjon og sier han ikke har noe kontakt med sin gamle arbeidsgiver.

– Jeg er «persona non grata» hos UCI. Det er også Hein Verbruggen (hans forgjenger som president i UCI).

– Nå kan man vinne Tour de France uten doping
At han er «persona non grata», altså uvedkommen, er det mange som synes er like greit.

Flere rapporter, blant annet den mye omtalte CIRC-rapporten, slår klart og tydelig fast at McQuaid gjorde langt mindre enn han kunne og burde for å få bukt med dopingproblemet.

Det er han langt fra enig i selv, men han innrømmer at kampen mot doping stadig blir mer effektiv.

– Kampen mot doping går fremover, og det har den alltid gjort. Vi iverksatte mange initiativ og forandret mye da jeg var president. Jeg jobbet også mye med å forandre dopingkulturen i sporten, og det tar tid å forandre en kultur. Til og med Froome sa det denne uken, at en kultur tar lang tid å forandre. Sporten er i en bedre stand enn før jeg tok over. Nå tror jeg, helt genuint, at man kan sykle og vinne Tour de France som ren. Det kunne man ikke for ti år siden, sier han engasjert, og legger til:

– Jeg var alltid rundt på rittene, og jeg var alltid til stede når det var problemer. I mitt første år som president var jeg i Strasbourg da Puerto-saken brøt ut, for eksempel. Jeg rømte aldri fra problemene.

Problemer har det vært nok av i årets Tour med både en dopingsak og store problemer med trakassering fra tilskuere.

Selv har han imidlertid ikke mottatt noen mishagsytringer - til tross for sitt frynsete rykte.

– Det er deilig å være her i Frankrike, og mottakelsen er som alltid utelukkende god. ASO kontaktet meg og spurte om jeg ville komme, så det er hyggelig. Rytterne og media har også tatt meg godt i mot, så alt er bra.