Ny spytteepisode da Froome sikret Tour-seieren på Alpe d'Huez

– Vi fokuserer på alle som heiet på oss, sier Chris Froome til TV 2.

Alpe d'Huez/Bergen (TV 2): Thibaut Pinot fikk endelig sin etterlengtede etappeseier i årets Tour de France og sikret fransk jubel på kongeetappen opp Alpe d'Huez lørdag.

Det var likevel ikke Pinots klatrebragd som fikk mest oppmerksomhet på årets nest siste etappe, men derimot den heftige kampen om sammenlagtseieren.

For Chris Froome sto imot alle angrepene fra Nairo Quintana og Movistar og sikret seg sammenlagtseieren i Touren.

Spesielt den siste bakken til Alpe d'Huez var Froome tidvis under hardt press fra Quintana, men holdt unna til mål.

Etter målgang og premieseremonien var Froome derfor helt satt ut og tydelig rørt.

– Jeg skjønner det nesten ikke. Det er så mange følelser. Tankene går nå til alt det jeg har ofret, alle ukene jeg har vært borte fra konen og familien min på trening, sier Froome.

– Opp den siste bakken var det øyeblikk da jeg tenkte at «Nå er det fare på ferde». Men jeg hadde lagkameratene mine med meg. Det var bare en 110 kilometer lang etappe, men det føltes som det var 300 kilometer. Det var så hardt, sier han med et smil.

Spyttet på – igjen

Jubeldagen ble imidlertid nok en gang preget av buing og spytting mot Froome. Vel 3,5 kilometer før mål fanget tv-kameraene opp en tilskuer som sendte en skikkelig spytteklyse på den britiske Tour-vinneren.

Også på fredagens etappe ble Froome spyttet på av en tilskuer. Tidligere i Touren fikk han urin kastet på seg, mens tilskueren ropte «Doper!».

– Det var noen hendelser også i dag, og det var visst mange som spyttet og sånt. Men vi fokuserer på alle som heiet på oss. Jeg vil takke dem. Det er dette Tour de France handler om. Touren trenger slike tilskuere, sier Froome til TV2.

Før rytterne kom tråkkende opp den berømte stigningen skal også Sky-bussen ha blitt angrepet, ifølge ITV.

Bussen skal ha fått mest medfart i den såkalte «nederlandske svingen», der tilskuere skal ha kastet gjenstander på bussen og forsøkt å ta seg inn. 

Lagkamerat Nicolas Roche irriterer seg over hetsen mot kapteinen og sitt eget lag.

– Det var en del buing opp Alpe d'Huez. Det var leit, og det ødelegger en del av moroa. Det var ikke så mange, men det ødelegger litt av dagen for oss. Men heldigvis er 99 prosent av tilskuerne på vår side, og de vil jeg takke. Mange buer nok bare fordi mannen ved siden gjør det, men det er jo ikke noe gøy, sier iren til TV 2.

Froome står uansett nå med to sammenlagtseirer i Touren. Den første vant han i 2013, mens han veltet ut av Touren i fjor.

Seier nummer to smakte derfor ekstra godt.

– Det er helt uvirkelig at dette er den andre seieren. Jeg har ikke skjønt det. Det er en utrolig følelse at jeg fortsatt har denne gule trøya her, sier Froome.

– Froome fortjener det virkelig

Det gledet naturlig nok Froomes lojale hjelperytter Geraint Thomas stort.

– Klarte han det? Flott, sier waliseren til pressen rett etter målgang.

– Det har vært tre lange uker, og vi har jobbet så hardt for dette som et lag. Det er utrolig godt å fullføre det. Vi visste at vi hadde forspranget og at det handlet om ikke å kaste det bort. Det handlet om å unngå panikken og kjøre på styrken vi vet vi har, sier Thomas.

Og fortsetter:

– Froome har egentlig ikke hatt en eneste dårlig dag, og det er jo ganske utrolig. Han slet litt mer de siste dagene, men han hadde ganske god kontroll. Han fortjener det virkelig, og laget har vært bunnsolid.

Også hjelperytter Roche gliste godt etter målgang.

– En av de største drømmene mine har vært å sykle i Paris sammen med den gule trøyen, og endelig får jeg oppleve det. Froome hadde full kontroll hele veien og fortjente seieren, sier iren med et glis.

Og får naturlig nok støtte av lagkamerat og lojal Froome-hjelper Luke Rowe.

– Han er en fantastisk leder som støtter deg hele veien. Etter hver etappe står Froome på bussen og gir deg et klapp på ryggen og takker deg for hjelpen. Det er veldig motiverende, sier Rowe.

Det gjenstår selvsagt en siste etappe av årets Tour, men det er en uskreven regel av sammenlagtlederen ikke angripes på sjarmøretappen til Paris. Dermed kan kun uhell frarøve Froome Tour-seieren i år.

Quintana angrep og angrep

Som ventet ble det angrep fra Quintana allerede opp dagens første fjell – Col de la Croix de Fer – men uten suksess.

Så ga Quintana jernet igjen i bunnen av Alpe d'Huez og fikk raskt en luke til en tydelig sliten Froome.

Det så faktisk lenge ut som om colombianeren hadde en god sjanse til å hente inn Froomes forsprang på 02.38. Sky-kaptein Froome holdt likevel stand og begrenset tapet til vel 01.17.

Dermed sikret Froome seg sammenlagtseieren med 01.12 ned til Quintana, mens Alejandro Valverde tar 3. plassen, 05.25 bak. Froome sikret seg også klatretrøyen i samme slengen.

Sammenlagtseieren er Froomes andre i Touren, og den tredje til Team Sky siden 2012.

Boasson Hagen: – Håpet på Froome

Både Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen kom trygt innenfor tidsgrensen på etappen.

Boasson Hagen gledet seg spesielt over at sin gamle lagkaptein Froome sikret seg nok en Tour-seier.

– Det er veldig gøy. Jeg satt sammen med Luke (Rowe) i min gruppe og hørte det var spenning, sier han til TV 2.

– Jeg håpet helt klart at Sky skulle vinne igjen. De har hatt trøya så lenge, så jeg håpet absolutt på det. De (andre Sky-rytterne) var likevel litt nervøse i bunnen av bakken. Det skjønner jeg godt, sier Boasson Hagen med et smil.

Opplendingen fikk ellers en ganske grei dag på sykkelen.

– Det gikk helt greit opp. Vi kunne kjørte kontrollert uten å være redd for tidsgrensen, forteller han.

Får sjansen i Paris

Derfor fikk han anledning til å kose seg litt med stemningen i hårnålssvingene opp til Alpe d'Huez.

– Det var et helt vilt folkehav. Det er nesten en balansekunst å komme seg gjennom det. Men det er gøy også. Stemningen er ubeskrivelig. Man får noen slag både fra høyre og venstre, men slik er det når du må bane vei gjennom en tettpakket folkemengde, sier Boasson Hagen.

Nå er MTN-Qhubeka-rytteren klar for søndagens siste etappe inn til Paris. Og der vil det bli kjørt for nordmannen.

– Ja, det ser slik ut. Jeg er i hvert fall klar, jeg, sier Boasson Hagen.