RKERUTTERING: Ubaydullah Hussein, her avbildet under et fengslingsmøtet for Arfan Bhatti i Oslo tinghus torsdag. 
Foto: Berit Roald / NTB scanpix FOTO: ROALD, BERIT /
RKERUTTERING: Ubaydullah Hussein, her avbildet under et fengslingsmøtet for Arfan Bhatti i Oslo tinghus torsdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix FOTO: ROALD, BERIT /

PST mener filmopptak kan avsløre at Hussain driver IS-rekruttering

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener råfilmene de har beslaglagt hos filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen, inneholder avgjørende bevis for hvem som rekrutterer norske fremmedkrigere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er Borgarting lagmannsrett som konkluderer med at sekvenser av filmmaterialet kan gi PST verdifull informasjon og spor for å stanse rekruttering til terrorvirksomhet og hindre terrorhandlinger, også i Norge, skriver Dagsavisen.

PST bekrefter overfor avisen at deres hovedfokus ligger på Profetens Ummahs leder Ubaydullah Hussain.

Hussain var sjåfør da han og filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsens medarbeider Khan Farooq kjørte en 18-åring til flyplassen Landvetter utenfor Göteborg i begynnelsen av juni. 18-åringen ble deretter pågrepet og siktet for å slutte seg til IS i krigen i Syria. Etter at Rolfsen hadde fått overlevert materialet, kom PST på døra.

I slutten av juni kom Oslo tingrett fram til at beslaget var lovlig. Mandag sa en enstemmig lagmannsrett seg enig og besluttet også at Rolfsen selv må dekke sakens omkostninger. Rolfsen anket umiddelbart til Høyesterett, og inntil en avgjørelse foreligger, får ikke PST se de beslaglagte filmopptakene.

– Jeg konstaterer at PST fremdeles trekker min integritet i tvil. Til tingretten påsto de at jeg ikke var journalistisk nok. I lagmannsretten beskylder de meg for å være en uærlig sjarlatan når PST formulerer at det er «påfallende» at jeg etter tingrettens kjennelse hevder at det finnes ukjente kilder i det beslaglagte materialet som har krav på kildebeskyttelse. Det er ikke noe påfallende i det, og jeg reagerer på ordbruken, sier Rolfsen til Dagsavisen. (©NTB)