Upubliserte bilder viser Bush like etter angrepet 11. september

Disse bildene er tatt i en underjordisk bunker i Det hvite hus 11. september 2001.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bildene viser Bush-administrasjonen i arbeid like etter angrepene 11. september. Nyhetsbyrået Reuters publiserte bildene lørdag, etter at en dokumentargruppe har søkt om å få tilgang til bildene med hjemmel i den amerikanske offentlighetsloven.

På de nesten 14 år gamle bildene ser vi president George W. Bush, visepresident Dick Cheney, utenriksminister Colin Powell og nasjonal sikkerhetsrådgiver, Condoleezza Rice, som senere ble utenriksminister.

Etter angrepene samlet de seg i presidentens senter for krisehåndtering, det såkalte PEOC, som ligger i en bunkers under Det hvite hus østlige ving.

Angrepene 11. september 2001 kostet nesten 3000 mennesker livet. 2753 mennesker døde i angrepet på World Trade Center i New York, 184 i Pentagon og 40 da flyet som antakelig var på vei til Det hvite hus eller Kongressen, styrtet i Pennsylvania.

Krigen mot terror ble satt i gang. Over hele verden ble det vedtatt antiterrorlover.

Og under en måned etter at disse bildene ble tatt, invaderte USA Afghanistan med støtte fra Nato og veltet Taliban-regimet. I januar året etter brukte Bush begrepet «Ondskapens akse» om Iran, Irak og Nord-Korea. De tre landene ble beskrevet som støttespillere for internasjonal terror, som en trussel mot sikkerheten og som motstandere av USA.

Våren 2003 invaderte USA Irak uten støtte fra FN eller Nato.

Etter 10 år ble mannen som tok på seg ansvaret for angrepene, Osama bin Laden, drept. Han ble skutt av amerikanske spesialstyrker i Pakistan i 2011.

USAs nasjonalarkiv har også delt bildene på sin Flickr-konto.

(Kilder: Reuters/ Store norske leksikon)