ERFAREN MANN: Andy Rihs er BMCS lageier og vet ett og annet om å lede et sykkellag på høyeste nivå. Foto: PETE GODING.
ERFAREN MANN: Andy Rihs er BMCS lageier og vet ett og annet om å lede et sykkellag på høyeste nivå. Foto: PETE GODING.

Her er gamlesjefens råd til Hushovd

BMC-sjef Andy Rihs gir sin tidligere elev tre råd.

LA TOUSSUIRE (TV 2 Sporten): Thor Hushovds tre siste år som proff ble tilbragt i BMC. Der styrte Andy Rihs skuten, noe han også gjorde i det gamle storlaget Phonak. 

Da TV 2 møtte ham etter den 19. etappen av Tour de France og fortalte han om Hushovds planer, lyste sveitseren opp.

– Det er fantastisk. Det er jo kjempebra! Vi bør ønske alle nye lag velkommen. Det vil promotere sykkelsporten i enda større grad, og så lenge Thor er med på prosjektet så blir det jo bra uansett!

– Han trenger ikke å gjøre dette gradvis
Andy Rihs lever gode dager som sjef for BMC nå, men har også opplevd baksiden av å lede et sykkellag.

Phonak-laget han ledet på midten av forrige tiår ble til slutt lagt ned takket være dopingsakene til Floyd Landis og Tyler Hamilton. 

Når TV 2 spør ham om hvilke råd han vil gi Hushovd, trekker han frem tre ting:

– Det viktigste er folkene, og erfaring er vesentlig her. For å lage et et WorldTour-lag må man ha erfarne folk med seg, både når det gjelder managere, mekanikere, «soigneurer» og mye annet, forklarer han.

– For det andre trenger han penger. Mye penger. Men det viktigste er først folkene, og så kommer pengene. For det tredje trenger han en topp sponsor som forplikter seg for fem år. Fem år er vesentlig for å kunne drive et slikt prosjekt. 

– Er WorldTour og Tour de France litt ambisiøst første året?

– Det avhenger av hvem som er bak ham. Om det er erfarne folk bak ham som vet hva de driver med og har vært involvert i sporten før, så kan de klare WorldTour og Tour de France i det første året. Og han trenger ikke å gå gradvis og bygge opp laget. Har han et bra lag med gode folk er WorldTour og Touren i 2017 helt fint, sier han, og legger til:

– Thor har store lederegenskaper. Han vet alt om sporten. 

Sykkelpresidenten: – Det kom overraskende på oss
Sykkelpresidenten i det norske forbundet, Harald Tiedemann Hansen, sier nyheten er «utrolig positiv» og «bra for utviklingen av norsk sykkelsport». 

– Skal forbundet bidra på noen måte?

– Det vil vi mer en gjerne gjøre. Dette kom like overraskende på oss, som på de aller fleste andre, så akkurat nå er vi bare veldig positive. Men det er klart at vi ønsker å hjelpe til med det vi kan.

– Vi har jo ventet på det, men jeg er overrasket at det kom fra Hushovd. Positivt overrasket, må jeg få understreke, sier han. 

– Er det realistisk at Hushovd-laget kan sykle Tour de France allerede i 2017?

– Ja, det er det. Hvis man får en WorldTour-lisens, er man sikret plass i Touren. Men det er en hard kamp om de lisensene. Vi får se hvordan ting blir etter hvert.

– Har vi gode nok norske ryttere til at lagets kjerne kan bestå av nordmenn?

– Ja, det tror jeg, men det er ikke sikkert at hele laget kan bestå av kun nordmenn. Vi får se hvordan det blir.