BEKYMRET: Usain Bolt sier det plager han at flere av utøverne han konkurrerer mot er tidligere dopingdømte, men bedyrer at han ikke kan redde sporten alene. (Foto: Anthony Devlin)
BEKYMRET: Usain Bolt sier det plager han at flere av utøverne han konkurrerer mot er tidligere dopingdømte, men bedyrer at han ikke kan redde sporten alene. (Foto: Anthony Devlin)

– Jeg kan ikke redde denne sporten alene

Usain Bolt tar et oppgjør med sine dopingdømte rivaler.

Fredag kveld løper Usain Bolt sesongens første ordentlige konkurranse under Sainsbury's Anniversary Games på Olmypiastadion i London, som en del av forberedelsene til friidretts-VM i Beijing kommende måned.

Bolt har slitt med sykdom og skader stort sett hele året. I tillegg er ikke jamaicaneren ukjent for å ta seg en fest til de sene nattetimer. En kombinasjon som plasserer 28-åringen på 62. plass på listen over årets raskeste 100-meter-tider.

Torsdag kveld holdt Bolt pressekonferanse i London. Få idrettspersonligheter trekker et slikt pressekorps som jamaicaneren gjør, og få vet bedre hvordan man tvinner dem rundt fingeren.

Hovedfokuset på pressekonferansen var ikke overraskende det kommende verdensmesterskapet, og tre av Bolts aller største medaljekonkurrenters mildt sagt frynsete fortid.

22. august går mesterskapet av stabelen, og mannen som er spådd å være Bolts aller største utfordrer er Justin Gatlin, som tidligere i år ble tidenes femte raskeste mann på 100-meter med 9.74. I tillegg møter jamaicaneren sannsynligvis Tyson Gay og sin landsmann Asafa Powell på startstreken i Beijing - en trio som alle sitter på tidligere dopingdommer.

Bolt som regnes som en av idrettsverdenens aller største stjerner tok til orde for en renere idrett, men bedyret at han ikke kunne gjøre jobben alene.

– Mange sier jeg skal være redningsmannen, men jeg kan ikke gjøre det alene. Alle utøverne må gjøre en innsats for å hjelpe sporten, sier Bolt ifølge Daily Mail.

Under Diamond League-stevnet i Lausanne i Sveits 9. juli var hele 5 av 8 som startet 100-meteren tidligere dopingtatte. Og de tre første plasseringene i feltet ble delt mellom nettopp Gatlin, Powell og Gay.

Gay løp sin første konkurranse etter dopingdommen fra 2013 i Diamond League i Paris en knapp uke tidligere, og Bolt innrømmer at han har problemer med 32-åringen.

– Jeg hadde stor respekt for Gay. Jeg så på ham som en av de største jeg noen gang har konkurrert mot, sier Bolt.

– Han jobbet så hardt og det fikk meg til å jobbe hardt, så da han ble tatt skuffet det meg stort, fortsetter han.

– Når du hører at en utøver du virkelig ser opp til er utestengt for doping er det rett og slett sårende. Det plager meg virkelig, sier han.

Det hviskes i friidrettsmiljøet om at Bolt ikke vil klare å nå samme formen som gjorde han til tidenes raskeste mann, men 28-åringen virker ikke veldig bekymret.

– Jeg vet Gatlin har løpt godt i år, men jeg er ikke bekymret. Når VM kommer vet alle som kjenner meg at jeg kommer til å være der jeg skal. Jeg gleder meg veldig til Beijing. Så lenge jeg er i god form er det ingenting å bekymre seg for, sier han ifølge The Guardian.

En skade i bekkenet har hindret 28-åringen fra å trene på starten sin, som er den delen av løpet han har størst forbedringspotensiale.

– Det første 40 meterne av en 100-meter er viktigst for de er min største svakhet, så nå jobber jeg ekstra hardt for å få de til. Når de første 40 sitter er jeg ikke bekymret for de siste 60, for der er jeg klart best, sier han.

Teamet rundt Bolt opplyser om at den 1,95 meter lange mannen nå lukter på 9.7 på trening, og bedyrer at jamaicaneren virkelig nærmer seg storformen.

På spørsmål om et VM-gull til Justin Gatlin ville være ødeleggende for sporten bryter superstjernen ut i latter.

– Jeg kommer ikke til å tape, så det kan jeg ikke svare på, ler han.