Eksperter mener dette ikke var et hai-angrep

Haien kom bare bort for å titte, mener ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV-seere kunne på direkten se surfer Mick Fanning kjempe mot en hai under en konkurranse i Sør-Afrika søndag. Et klipp av hendelsen spredte seg raskt på internett.

Videoen «Hai angriper Mick Fanning under J-Bay Open» har blitt sett over 18 millioner ganger på Youtube. Også på TV2.no har klippet vært populært og blitt avspilt over 150.000 ganger.

Flere eksperter kritiserer nå bruken av ordet «angrep» om hendelsen.

– Å kalle det et angrep er unøyaktig. Jeg har studert opptaket i slow motion veldig nøye. Jeg tror haien bare kom bort for å titte, sier Andrew Ingram ved National Sea Rescue Institute i Sør-Afrika til The Guardian.

Sparket og skrek

Klippet viser at den australske surferen kjapt kommer seg trygt og uskadet om bord i en båt.

– Den kom opp og viklet seg fast i tauet jeg hadde festet rundt beinet. Instinktivt hoppet jeg bare bort derfra. Jeg klamret meg til brettet, sparket og skrek. Jeg så bare finner og ingen tenner. Jeg ventet egentlig bare på at tennene skulle komme, sa Fanning like etterpå.

I et intervju senere på dagen beskrev Fanning panikken han opplevde i de dramatiske sekundene.

– Jeg følte at den dro meg ned under vann, men så plutselig røk stroppen jeg hadde rundt beinet. Da begynte jeg å svømme bort mens jeg ropte etter hjelp. Jeg tenkte bare «hva skjer hvis den kommer etter meg igjen?».

Ikke et angrep

Statsviter Christopher Neff ved Universitetet i Sydney forsker på medias dekning av haier og hai-politikk. Han mener at Mick Fanning selv er i sin fulle rett til å kalle det et angrep, men at media ikke bør bruke det ordet.

– Sannheten er at haien var helt tett på personen, men den bet ikke personen og den bet ikke brettet. Den svømte vekk og likevel har vi tatt helt av og kalt det «hai-angrep», sier han til Vox.

Han mener haien har fått et ufortjent dårlig rykte.

– Når slike hendelser blir karakterisert som hai-angrep skaper det en domineffekt. Og det bygger på antakelsen at haiens hensikt er å ta menneskene, sier Neff til Vox som peker på at det i USA er 33 ganger større fare for å bli drept av en hund enn en hai.