KUL I GUL: Men Sean Yates, Sagans sportsdirektør i Tinkoff-Saxo, tviler på at slovaken noen gang kan kjempe om det mest berømte og ettertraktede gule tekstilet. FOTO: PETE GODING.
KUL I GUL: Men Sean Yates, Sagans sportsdirektør i Tinkoff-Saxo, tviler på at slovaken noen gang kan kjempe om det mest berømte og ettertraktede gule tekstilet. FOTO: PETE GODING.

– Sagan er en «fysisk freak» – men det er umulig for ham å bli en sammenlagtrytter

Tinkoff Saxo-sportsdirektør avskriver slovakens muligheter til en dag å kjempe med de beste klatrerne. 

GAP (TV 2 Sporten): Peter Sagan har kanskje hatt en frustrerende Tour de France så lang med hele fem andreplasser, men få vil nekte for at han har vært en av de aller mest imponerende rytterne i årets ritt.

Onsdag var han i brudd for fjerde (!) etappe på rad, grønn trøye nummer fire er så godt som i boks, og han er så langt den eneste som har tatt poeng på samtlige mellomspurter så langt i rittet.

– Han er en «fysisk freak». Han er én av en million. Han er en fenomenal utøver, men jeg tror kanskje folk glemte det etter en vårsesong som ikke var super etter hans egen standard. Nå er han tilbake på sitt beste, og det er lite man kan gjøre med et ekte beist. Han er et fysisk beist, sier sportsdirektør Sean Yates til TV 2.

For stor og sterk
Få vil bestride det etter det Sagan har vist frem på alt mulig terreng i årets ritt. 

Før de siste fire etappene ligger han på en smått sensasjonell 29. plass i sammendraget, og egenskapene i fjellene han tok i bruk for å vinne Tour of California tidligere i år har ført til at enkelte eksperter mener de ser konturene av en fremtidig sammenlagtrytter i 25-åringen.

Det samme ble sagt om Fabian Cancellara i sin tid, men sveitseren valgte aldri å virkelig satse på en høy sammenlagtplassering - til tross for at han gjentatte ganger ytret et ønske om å forsøke seg på nettopp det.

Før starten på den 18. etappen i Gap torsdag formiddag la Yates en demper på håpet enkelte har om å se Sagan kjempe mot de beste sammenlagtrytterne i bransjen.

– Ser man på tallene så er han jo veldig eksplosiv og sterk. Men alt handler om watt per kilo, og han har ikke en kroppsbygning som av natur gjør ham tynn. Han er jo selvsagt tynn og har en lav fettprosent, men han er veldig muskuløs. Han kommer alltid til å ha store ben og en kraftig overkropp. Se bare på armene hans. Fysiologisk er det umulig for ham å miste den muskelmassen som må til uten å miste kraften han trenger for å kunne hevde seg som en sammenlagtrytter. Folk snakket om det samme med Cancellara, men det er vrient. Han gjør mye basistrening og er typen som bare legger på flere og flere vektskiver om han ser de ligge der. Men jeg tror ikke det er mulig.

– Vi sa han burde slappe av litt
– Har han, som Cancellara, snakket om å skifte fokuset klassikere til etappeløp?

– Først vil han nok vinne en klassiker før han eventuelt prioriterer andre ting, men det må han se an med tiden, sier Yates.

Før den tiden eventuelt skulle komme, har Sagan etter sannsynlighet sikret seg sin fjerde grønne trøye. Og kanskje også prisen som rittets mest offensive rytter.

– Han har jo vært utrolig offensiv. Kanskje vil de unngå å gi samme person to av prisene, men han har jo generert interesse hos publikum og er en veldig fin fyr å være rundt, sier Yates.

– Skjer det at dere av og til må roe han ned litt og be ham slappe av?

– Tja. På etappen til Gap, for eksempel, sa vi at han burde slappe av litt og heller spare kreftene. Men så gikk han likevel med i det første angrepet! Han har dessverre ikke vunet en etappe enda, og fem andreplasser er jo frustrerende, men han er likevel fornøyd. Han gjør det bra og underholdet publikum. Man kan ikke kritisere ham, man må bare nyte og beundre ham.