Jan Ove (22) var døden nær etter fyllekjøring

Nå angrer han sterkt, og oppfordrer tusenvis på sosiale medier om å ikke gjøre samme feil som ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er ikke mange sekundene som skal til før det går galt, sier 22 år gamle Jan Ove Selnes fra Averøy.

Han sitter på sterke minner fra en februarnatt i fjor, da livet hans ble endret totalt.

Her i denne grøften, bare noen hundre meter fra hjemmet i Bådalen i Averøy, kjørte Jan Ove av veien og ble livstruende skadd en februarnatt i 2014. FOTO: PRIVAT / TV 2
Her i denne grøften, bare noen hundre meter fra hjemmet i Bådalen i Averøy, kjørte Jan Ove av veien og ble livstruende skadd en februarnatt i 2014. FOTO: PRIVAT / TV 2

Nordmøringen hadde vært på fest, og skulle bare kjøre noen hundre meter hjem til foreldrene i Bådalen. 

Dit kom han seg aldri.

Fikk 22 liter blod

For med høy fart og promille i blodet, kjørte Jan Ove av veien og raste ni meter ned i en grøft, der han ble liggende i rundt fire timer før nødetatene kom.

Kun et under gjorde at nordmøringen beholdt livet, men han var flere ganger døden nær da ambulansehelikopteret fraktet ham til St. Olavs Hospital.

På sykehuset måtte han gjennom flere operasjoner og seks blodoverføringer på til sammen 22 liter. Deretter lå han i kunstig koma i ni dager.

– Ifølge legene hadde jeg så store indre blødninger at de ikke kunne måle hvor høy promille jeg hadde, sier Jan Ove. FOTO: SVEIN LIAN / TV 2
– Ifølge legene hadde jeg så store indre blødninger at de ikke kunne måle hvor høy promille jeg hadde, sier Jan Ove. FOTO: SVEIN LIAN / TV 2

– Med en gang jeg våknet fra koma, husket jeg hva som hadde skjedd. Ifølge legene hadde jeg så store indre blødninger at de ikke kunne måle hvor høy promille jeg hadde, sier Jan Ove.

Politifakta

Nå angrer Selnes sterkt på at han kjørte i fylla, og berømmer politiet sin innsats for å ta de som begir seg ut på veiene i ruset tilstand.

Faktisk driver politiet nå en storoffensiv mot ruskjørere, og i januar varslet UP-sjef Runar Karlsen at utrykningspolitiet skulle doble innsatsen for å ta sjåfører som er ruset på alkohol, legemidler eller narkotiske stoffer.

Terje Oksnes, UP Vestlandet FOTO: EIVIND ILEBEKK JOHANSEN / TV 2
Terje Oksnes, UP Vestlandet FOTO: EIVIND ILEBEKK JOHANSEN / TV 2

Nå ser innsatsen ut til å gi avkastning.

For tall TV 2 har fått av UP, viser en sterk økning i antall rusede bilister som blir avslørt på norske veier.

Så mange flere blir tatt

Med utgangspunkt i første halvår, stanset UP 363 ruskjørere i 2011. I 2015 - fem år senere - har hele 795 rusede bilister blitt tatt i tidsrommet januar-juni.

Det er en økning på hele 119 prosent.

– Det er ganske mye, og i hovedsak så er det narkotikarelatert ruskjøring som utgjør økningen, sier leder for UP på Vestlandet, Terje Oksnes når TV 2 treffer ham ute på kontroll.

– Hvordan har dere klart å ta så mange flere rusede bilister?

– Vi driver analysearbeid for å finne ut hvor, når og hvilke typer som er ute og kjører. Deretter går vi spesifikt på disse for å avdekke ruskjørerne, sier Oksnes.

– Helt uvurderlig

Trygg Trafikk hyller UP sitt arbeid, men sier det er ingen overraskelse at mange bilister setter seg bak rattet i påvirket tilstand.

– Ruspåvirket kjøring er i ferd med å vokse oss fullstendig over hodet. UP og politiets innsats i trafikksikkerhetsarbeid på kontrollsiden er av helt uvurderlig betydning, sier distriktsleder Ivar Ringen.

Sosialt engasjement

Tilbake hos Jan Ove, er det et lysende engasjement for å sikre rusfrie veier i Norge.

Gjennom bloggen «Livet i gave» og Facebook-gruppen «IKKE kjør i fylla» har han erkjent sin udåd, og samlet flere tusen medlemmer og likes mot ruskjøring.

– Gjennom ulykken lærte jeg mye om selvbeherskelse, smerteterskel og at man ikke skal kjøre i ruset tilstand. Det er viktig å huske på at det er ikke bare en selv det går ut over, men også dem rundt deg, sier Jan Ove, og legger til:

– Jeg håper andre kan lære av mine feil.