Så varmt blir det i en parkert bil

Onsdag måtte politiet i Hønefoss redde en liten baby ut av en parkert, varm bil. - Mange er ikke klar over hvor fort det blir varmt i bilen, sier NAF. TV 2s team testet hvor fort temperaturen stiger. SE VIDEO!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stadig vekk kontaktes NAFs alarmsentral av bekymrede innringere. 

– Vi blir oppringt av mennesker som ser enten barn eller dyr som er innlåst i biler som står i solsteken, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF. 

I sommersolen stiger temperaturen i en parkert bil svært fort, og allerede etter få minutter kan bilen være så varm at det er livsfarlig.

Måtte redde baby ut av bil

Det var onsdag ettermiddag at politiet i Hønefoss måtte rykke ut og redde en baby (8 måneder) fra en parkert, låst og varm bil. 

– Det var en svett liten pjokk, som lå og skrek og virket svett og sliten, opplyste politiet. 

Små barn kan få problemer allerede i 31 grader dersom luften er stillestående, noe den er i en parkert bil. I tillegg er barn spesielt utsatt for overoppheting fordi de regulerer kroppstemperaturen mye dårligere enn voksne.

– Uvitenhet og ubetenksomhet

Uansett hvor kort handleturen er, understreker Engebretsen at verken barn eller kjæledyr må være igjen i bilen. Han tror mange foreldre ikke er klar over hvor varmt det faktisk kan bli i bilen. 

– Det er vel en uvitenhet og ubetenksomhet. Her er det bare å anbefale folk å ta ansvar, og få med barnet ut av bilen før man forlater den, sier Engebretsen. 

Glohett i parkert bilen

Ifølge en oversikt fra den svenske dyrevelferdssiden Hitta djur er det laget en oversikt over hvor varmt det blir i parkert bil, beregnet ut fra temperaturen utenfor.

Det er lagt til grunn at bilen står parkert i solen.

Etter bare en time med en utetemperatur på 22 grader, viser beregningene fra hittadjur.se at inni bilen har temperaturen steget til 38 grader. 

Etter to timer, hvor temperaturen ute har steget med tre grader, er det 47 grader inni bilen.

Tilbake hos foreldrene 

Da politiet kom fram til den parkerte bilen i Hønefoss onsdag var ikke foreldrene i nærheten.

Bilen var parkert klokken 17.01, og foreldrene kom tilbake klokken 17.50. De ble da møtt av politiet, og forklarte at handleturen hadde tatt lenger tid enn planlagt.

Den åtte måneder gamle babyen ble overlatt til foreldrene igjen onsdag, men politiet har opprettet en undersøkelsessak og barnevernet er varslet. 

– Vær oppmerksom

– Foreldrene blir kalt inn til avhør, og så tar vi en videre vurdering av hva som skjer, opplyser politiet til TV 2 torsdag morgen. 

Politiet roser kvinnen som varslet om babyen i den parkerte bilen i Hønefoss onsdag. 

– Folk må være oppmerksomme og melde fra hvis de ser barn eller dyr som sitter alene i bilen, sier Sola.