Nå kan hackere ta over bilen din – og kjøre den i grøfta!

Sjokkert sjåfør maktesløs når bremsene kobles ut. Se video!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagens biler blir bare mer og mer avanserte. Og det er ikke lenger uvanlig at de leveres med eget SIM-kort ferdig installert i bilen – gjerne med eget WIFI-spot.

Men den voldsomme utviklingen i teknologien går noen ganger så fort, at den også kan skape problemer. Det ville det amerikanske teknologinettstedet Wired – bevise. De fikk to hackere til å "kapre" en Jeep Cherokee, mens den kjørte rundt et helt annet sted.

Det hele ender med at journalist Andy Greenberg, som sitter bak rattet i bilen, er maktesløs passasjer i det bilen ender opp i grøfta! 

Les også: Frykter at hackere kan fjerne bremsene dine

Installert i 470.000 biler

De to "hackerne" til Wired, forskerne Charlie Miller og Chris Valasek, kobler seg til bilen via systemet Uconnet, som brukes av hele Fiat-gruppen, som inkluderer Jeep og Fiat. Totalt er dette systemet installert i over 470.000 biler.

Den spesielle turen starter med litt relativt uskyldig moro, der hackerne blant annet legger inn bilde av seg selv på skjermen i bilen, skifter radiokanal, skrur på fullt volum, setter klimaanlegget på maks styrke og starter vindusviskerne.

Men så går de hardere til verks. De tar over kontrollen på bilen fullstendig: Stopper den midt på motorveien, svinger og slår av bremsene.

Resultatet blir altså at Greenberg sitter hjelpesløs i det bilen ruller ned i en grøft.

Les også: Snart kan hackere stjele bilen din

Finnes en løsning

Wireds to hackere mener at Uconnet-systemet trenger en solid sikkerhetsoppdatering.

Fiats konsernsjef har uttalt til ABC News at de er klar for at faren for at bilene deres kan hackes, og at de tilbyr en oppgradering av systemet som skal motvirke dette. Dette krever imidlertid at den lastes ned med hjelp av en USB-pinne eller av en mekaniker på merkeverksted.

Miller håper at forsøket deres vil få både bilkjøpere og produsenter til å bli mer oppmerksomme på at risikoen for at noen kan hacke en bil faktisk er en helt reel fare.

Brooms bilekspert, Benny Christensen.
Brooms bilekspert, Benny Christensen.

Skremmende

Brooms bilekspert, Benny Christensen, blir ikke overrasket over at noen kan hacke en bil. Men akkurat hvor mye kontroll de kan få, synes han er skremmende.

– En ting er jo dette med å skifte en radiokanal, justere volum, åpne vinduer og tute, uten at sjåføren kan gjøre noe for å stoppe det. Men det at de kan koble ut bremsene, stanse bilen midt i trafikken og til og mye styre bilen, det er skummelt. Derfor tror jeg det er veldig bra at det blir satt fokus på, mener han.

– Trenger fokus på teknologisk sikkerhet

Benny er sikker på at dette også omfatter andre merker og modeller.

– Det vil være naivt å tro at dette bare er mulig på Fiat-konsernets biler. Nå som utviklingen går så fort, er det viktig at en også bruker tid på den teknologiske sikkerheten, understreker han.

Broom har vært i kontakt med sjef for tekniske avdeling i RSA, som er importør av blant annet Fiat og Jeep i Norge, Pål Henriksen.

Han sier at systemet som ble hacket ikke brukes i Norge eller Europa.

Tar sikkerheten på alvor

– Saken gjelder et system som kun finnes i biler i USA. Det er såkalte RA3 og RA4-anlegg i disse bilene. De har eget sim-kort som gir 3G-tilgang og en knapp som kobler brukeren til nødsentralen eller som ringer opp automatisk om airbagen utløses. Hackere fikk via WIFI-systemet og ulike Apper anledning til å fjernstyre mange systemer i bilen. Men saken er et ikke-tema for andre markeder enn US, og er allerede løst her også på bilene som er oppdatert med siste software, forteller Henriksen.

– Men hacking kan skje på alle biler som er koblet mot internett?

– Ja, i teorien kan det det. Hvordan en skal unngå slike ting er noe hele bransjen tar veldig på alvor. Derfor jobber produsentene stadig med å bygge opp systemer som skal være sikre. Det er mange fordeler med at bilen kan kobles mot nett, men også en del utfordringer, påpeker Henriksen.

Les også: Klarer du å hacke en Tesla, kan du få 60.000 kroner!