– De beste og de verste opplevelsene i mitt liv, er på denne øya
Tidligere AUF-leder Anniken Huitfeldt er på fireårsdagen for 22. juli-terroren tilbake på Utøya. – Dagen i dag er blytung, sier hun.
– Det er veldig sterkt å gå i land med foreldre, søsken og besteforeldre som har mistet dem de var aller mest glad i. Dagen i dag er blytung, sier tidligere AUF-leder Anniken Huitfeldt.
Hver 22. juli siden terroren rammet har hun valgt å være på Utøya. Nytt i år er nye bygninger på øya, og et minnesmerke som er reist til minne om de 69 som mistet livet under angrepet i 2011.
Sommerleir i august
I år er første gang det skal arrangeres sommerleir igjen på øya.

– Vi skal aldri glemme dem som gikk bort. Det er både en øy for vennskap, glede og politikk, og det skal være en øy for å minnes dem som gikk bort, sier Huitfeldt.
Som 17-åring var hun på Utøya, for første gang på ferie alene.
– Det var en blanding av politikk og vennskap, og jeg traff dem som i dag er blant mine beste venner. Jeg ser fram til at en ny generasjon ungdommer skal få oppleve det jeg opplevde da, sier Huitfeldt, og legger til:
– De beste og de verste opplevelsene i mitt liv, er på denne øya.
– De skal ikke glemmes
Under en minnemarkering utenfor regjeringskvartalet la statsminister Erna Solberg (H) vekt på at 22. juli 2011, hvor 77 mennesker mistet livet, vil for alltid være en mørk dag i Norges historie.

– De var barn, barnebarn, foreldre, søstre, brødre, ektefeller og kjærester. De var slektninger, venner, naboer og kolleger. I dag, fire år etter, står vi sammen med dere som mistet de mest dyrebare dere hadde. De skal ikke glemmes, vi minnes dem med kjærlighet, sa statsministeren i sin tale.
– Sterk og brutal utstilling
Onsdag åpnet 22.juli-senteret i Oslo. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg tror utstillingen kan bidra til å bekjempe ekstreme holdninger.
– Det var en sterk og brutal utstilling, men også en enkel måte å formidle det som har skjedd. Å se bildene og navnene på dem som mistet livet var sterkt. Det minner oss om at 22. juli dreier seg om de 77 som ble drept, sier han til NTB.

Fikk se eget notat
Det gjorde også inntrykk å se et notat som han skrev om kvelden den 22. juli, før alle faktaene om terrorangrepet var kommet fram.
– Det var en spesiell opplevelse. Jeg har ikke sett notatet tidligere og husker ikke at jeg skrev det. Den lille lappen forteller om hvor uoversiktlig situasjonen var de første timene. Det var først på morgenkvisten den 23. juli at vi fikk tall på hvor mange som hadde omkommet. Den sier også noe om at det var riktig å ikke trekke forhåndskonklusjoner, sier Stoltenberg.

Markering på Utøya
Stoltenberg, Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre, AUF-leder Mani Hussaini og tidligere leder Eskil Pedersen var også blant dem som deltok på fireårsmarkeringen på Utøya.
Hussaini sa i sin tale til de fremmøtte at tiden ikke leger alle sår, men at i dag gir man hverandre en skulder å gråte på.
– Fire år er liten tid når så dype sår skal gro, sorgen for mange er like sterk og smertene like virkelige i dag som de var for fire år siden, derfor er det både så godt og så vondt å samles her i dag, sa Hussaini i talen.
(TV 2/NTB)