Omstridt 22. juli-utstilling i regjeringskvartalet:

Utøya-overlevende: – Man blir tatt tilbake til de dagene

Det har gått fire år siden terroren rammet Norge, dagen markeres blant annet med åpningen av 22. juli-senteret i regjeringskvartalet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utstillingen har blitt heftig debattert etter at det ble kjent at flere av Anders Behring Breiviks eiendeler skulle stilles ut på samme sted hvor bomben detonerte og drepte åtte mennesker i regjeringskvartalet i Oslo.

På tross av reaksjoner, onsdag, på dagen fire år etter, åpner utstillingen.

– Riktig at det er her

Line Nersnæs var på jobb i høyblokka 22 juli 2011. Hun overlevde, men fikk skader. Mandag er hun tilbake i regjeirngskvartalet og får en første titt på utstillingen.

– For vår del så opplever jeg det riktig at det er her, det var her det skjedde, sier Nersnæs som satt i 11 etasje i høyblokka da bomben gikk av.

Selve utstillingen er i høyblokka og består av fem rom. Bilder, tekster, videoer og gjenstander forteller om dagen da Norge fikk kjenne terroren.

I det første rommet ser man bilder av hver og en av dem som mistet livet.

– Det er et rom for å stå stille å tenke og minnes. Der kan man stå å vise de som omkom verdighet, sier Nersnæs.

Viser dagen minutt for minutt

Det neste rommet i utstillingen viser en tidslinje som tar publikum gjennom dagen der 77 personer mistet livet. Tidslinjen starter med klokkeslettet 15.25 som var tiden ta bomben gikk av.

Videre forteller den når politi og redningsmannskaper ble varslet, deretter går den videre til Utøya hvor Breivik dreper 69 mennesker før han blir pågrepet av politiet klokken 18.34.

To av dem som løp for livet på Utøya for fire år siden er Dag André Anderssen og Erik Kursetgjerde. Da de så utstillingen mandag ble dagen veldig nær igjen.

– Man blir tatt litt tilbake til de dagene som vi var på Utøya, spesielt når man leser den delen som har med tidslinjen å gjøre, hvor man ser den forvirringen som var blandt myndighetene og den lange responstiden fra det ble gitt beskjed til det faktisk ble reagert, forteller Anderssen.

– Jeg reagerte litt, det var tungt å se hvor lang tid det tok fra det gikk beskjed om at det var en mann med våpen og hjelm som gikk rundt i regjeringskvartalet og kjørte avgårde i en bil, til det faktisk skjedde noe, sier Kursetgjerde.

En av detaljene som har skapt reaksjoner er Breiviks bombebil. Restene av bilen stilles ut i høyblokka sammen med gjerningsmannens falske id-kort og politimerkene han hadde på uniformen.

Utstillingen åpner for publikum onsdag klokken 14 og vil være åpen utover høsten.