Stimulerer hjernen med strøm i sin egen leilighet

Andrew Vladimirov i London kaller seg hjernehacker, og sender gjerne strøm rett inn i sitt eget hode. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Sky News var på besøk i hans leilighet nordvest i London, hadde han jetlag og holdt laser mot tinningene for å kurere seg selv. 

DØGNVILL: Andrew Vladimirov forsøker å kurere jetlag med laser. FOTO: SKY NEWS
DØGNVILL: Andrew Vladimirov forsøker å kurere jetlag med laser. FOTO: SKY NEWS

Vladimirov er en del av et voksende miljø i Storbritannia som med utstyr de har laget selv eller kjøpt i butikken, prøver å påvirke hjernene sine til å slappe av, føle seg kvikkere, behandle angst eller lære språk. 

– Det kan brukes på ulike sanseområder for å forsterke det du sanser. Det er slik den kan brukes på talesenteret, for eksempel, sier han til Sky News.

Vladimirov bruker strøm, såkalt transkranial likestrømsstimulering (tDSC), men er også interessert i laser, magnetiske felt og ultralyd.

I videovinduet øverst i artikkelen kan du se hvordan det gikk da reporter Tom Cheshire fra Sky News fikk prøve det russiskproduserte apparatet til Andrews kamerat.

OPP I NESEN: Noen deler av hjernen får man bedre tilgang til gjennom nesen, viser Andrew Vladimirov.  FOTO: SKY NEWS
OPP I NESEN: Noen deler av hjernen får man bedre tilgang til gjennom nesen, viser Andrew Vladimirov. FOTO: SKY NEWS

Hjerneforsker Camilla Nord ved University College i London forsker på om transkranial likestrømsstimulering kan brukes i behandling av depresjon. Hun anbefaler ikke folk å eksperimentere med strøm hjemme.

– Det er deler av det som gjør det til en relativt trygg teknologi, men å leke med elektrisitet hjemme er aldri helt trygt, sier hun til Sky News.