Slik takler Eskil Pedersen hetsen etter terrorangrepet

Siden Norge ble rammet av terroren har det vært mye vondt, forteller den tidligere AUF-lederen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– En fantastisk dag, det var strålende sol og fullt av forventningsfull ungdom. Vi gjorde det vi alltid pleier å gjøre på sommerleir, spilt fotball,hadde det fint. Det er et av mine gode minner fra Utøya.

Slik minnes Eskil Pedersen 21. juli 2011. Dagen før idyllen for alvor ble brutt og 69 mennesker ble skutt og drept på sommerleiren på Utøya.

Pedersen var leder for AUF. Han overlevde. Han kom seg fra øya til landsiden i en båt sammen med flere andre AUF-ere. Det har han fått gjennomgå for i de fire årene som nå har gått.

Mandag snakket han om tiden etter terrorangrepet i God sommer Norge på TV 2.

– Det er aldri hyggelig å få kritikk, i hvert fall ikke for noe så sårt og vondt som 22. juli er for oss, forteller Pedersen dagen før fire års-markeringen.

Se hele intervjuet med Pedersen øverst

Stenger det ute

Den tidligere AUF-lederen har kommet seg gjennom det, og sier han har klart å ikke la kritikken gå for mye inn på han i tiden etter.

– Hvis jeg skulle ta det for mye innover meg, så hadde jeg ikke klart å stå oppreist, sier Pedersen, som fortsatte å gå på jobb i AUF-kontorene på Youngstorget i Oslo etter hendelsen.

– Det har vært min lille hevn over folkene som hetset meg. Både det, og å fortsette å si det jeg mener.

Selv om det har vært mye negativt, forteller Pedersen at han også har opplevd massiv støtte tetter terrorangrepet.

– Min opplevelse er at de som kommer bort til meg sier veldig fine ting, jeg ser på sosiale medier at det også er tusenvis av kjente og ukjente som tar meg i forsvar. Det er mye viktigere enn hetsen, sier Pedersen.

Den nå avgåtte AUF-lederen forteller om fire vonde og hektiske år. Han sier det har vært så mange opplevelser i tiden etterpå at det føles som om det har gått ti år, ikke bare fire.

Samtidig svarer han ja på spørsmålet om han har det bra nå. 

– Heldigvis, det er jo det som er målet, at alle ungdommene som opplevde dette skal ta tilbake livene sine, sier Pedersen.

– Stor del av livet mitt

Han understreker at tankene fortsatt ofte går tilbake til den dagen, 22, juli 2011.

– Da jeg fortsatt var leder for AUF var det jo en del av jobben min å tenke på det, det er ikke slik at jeg nå våkner opp hver dag og tenker på det. Noen ganger er det tilfeldigheter som gjør at jeg tenker på det og slik som denne uken er det umulig å la være, sier han.

Selv om han har gått av som leder for ungdomspartiet forteller Pedersen at han skal tilbake når Utøya gjenåpnes senere i sommer.

– Utøya har vært en stor del av livet mitt siden jeg var 15 år. Jeg har jobbet mye med det og er stolt at at AUF har klart det vanskelige arbeidet med å både minnes men også å komme tilbake. Jeg skal være der å støtte AUF-erne den dagen, forteller han.

Etter ti år i politikken har Pedersen nå tatt seg en pause på ubestemt tid. I dag jobber han som informasjonsrådgiver i Nortura. Han hevder likevel at han ikke nødvendigvis har lagt politikken på hylla for godt.

– Jeg tror det er nyttig og klokt av meg å gjøre noe annet nå, men jeg ser for meg at jeg skal gjøre det igjen, avslutter Pedersen.