STENGER HELE GRENSEN: Et fire meter høyt og 17 mil langt piggtrådgjerde skal settes opp på grensen mellom Ungarn og Serbia. FOTO: AFP, KART: Google Maps
STENGER HELE GRENSEN: Et fire meter høyt og 17 mil langt piggtrådgjerde skal settes opp på grensen mellom Ungarn og Serbia. FOTO: AFP, KART: Google Maps

Dette EU-landet har fått nok av flyktninger – stenger grensen med gigantisk piggtrådgjerde

900 ungarske soldater og fanger jobber på spreng for å få opp et gjerde som skal stoppe flyktninger fra Kosovo, Afghanistan og Syria, men EU og nabolandene protesterer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to siste årene har Ungarn blitt en av de viktigste rutene inn i EU for flyktninger som ønsker å ta seg til Østerrike og Tyskland.

Ifølge nyhetsbyrået AFP, som har besøkt grenseområdet mellom Serbia og Ungarn, kommer de fleste flyktningene som tar denne veien vestover fra Afghanistan, Irak, Syria og Kosovo.

Bygges av fanger

Ungarns forsvarsminister Csaba Hende sier at gjerdet som blir satt opp for å få kontroll på flyktningene skal være ferdig bygget 30. november i år.

– Det ungarske forsvaret er rede til å fullføre denne jobben, sa Hende ifølge nyhetsbyrået AP.

900 personer, blant dem både innsatte i ungarske fengsler og soldater, skal ifølge Hende jobbe kontinuerlig med å sette opp gjerdet frem til den satte datoen.

Ungarn ønsker også å definere ulovlig grensekryssing til å være en kriminell handling, mens det nå kun er en mindre overtredelse av ungarsk lov.

– Dette er en klar beskjed til menneskesmuglere. Det vil bli vanskeligere, dyrere og mer risikabelt å sette kursen mot Ungarn, sier Janos Lazar ved regjeringskontorene i Budapest. 

Møter motstand

Ikke alle er glade for at det settes opp en massiv sperre mellom de to landene. Serbias forsvarsminister er sterkt mot prosjektet.

– Vi er absolutt og voldsomt imot beslutningen om å bygge et gjerde. Jeg trodde Berlinmuren hadde falt, men nå reises nye murer, sa Ivica Dacic forrige måned.

Også EU-topper er motstandere av gjerdet.

– Gjerdet vil bare flytte problemet til nabolandene, det vil ikke løse noe, uttaler EUs kommisjonær for migrasjon, Dimitris Avramopulos, ifølge AP.

Bildene i denne artikkelen er tatt på den ungarske siden av grensen ved Morahalom, 179 kilometer sørøst for Budapest, der en testversjon av gjerdet ble satt opp forrige uke.