SKY-DUO: Sportsdirektør Gabriel Rasch (venstre), her fra sin siste hele sesong som proff i 2013, og Lars Petter Nordhaug. Foto: Heike Junge/Pete Goding. Montasje: TV 2.
SKY-DUO: Sportsdirektør Gabriel Rasch (venstre), her fra sin siste hele sesong som proff i 2013, og Lars Petter Nordhaug. Foto: Heike Junge/Pete Goding. Montasje: TV 2.

Sky-nordmennene: – Sinnssykt kjedelig at laget får gjennomgå

Gabriel Rasch og Lars Petter Nordhaug er hjemme og ser Tour de France-laget til Sky bli mistenkeliggjort og trakassert i løypen.

FORCALQUIER (TV 2 Sporten): Skys pressekonferanse på tirsdagens hviledag handlet, ikke overraskende, om mistankene og beskyldningene om doping som Chris Froome og lagkameratene har måtte tåle å høre siden rittets første hviledag.

Sykkelpratet var minimalt på seansen, og det meste handlet i stedet om at laget så seg nødt til å offentliggjøre enkelte av Froomes fysiske data fra den første fjelletappen i et forsøk på å stilne kritikerne.

Dopingmistanker, pluss trakasseringen enkelte av rytterne har måttet tåle i form av spytting, slåing og urinkasting, har vært samtaletema nummer én rundt Team Sky – til tross for at de også leverer fantastiske prestasjoner på sykkelen i verdens største ritt.

– Et av de mest sympatiske menneskene jeg har møtt
– Det er ikke noe særlig. Jeg synes synd på de. Det er utrolig kjedelig at det skjer. Jeg kjenner Froome relativt godt, og han er et av de mest sympatiske menneskene jeg har møtt. Jeg vet at han og laget har jobbet utrolig hardt for å være i den formen han er, og det han gjør er sinnssykt imponerende, sier Lars Petter Nordhaug.

Nordmannen sykler ikke årets Tour for Sky, men har fått med seg det som har skjedd på de franske veiene på fjernsynet.

– Jeg har ikke pratet noe særlig med rytterne som er der nede, men jeg har pratet litt med folk i støtteapparatet. Jeg tror ikke det er en generell oppfatning – det her dreier seg om noen få av kanskje to og en halv million tilskuere langs veiene som gjør et eller annet. Hadde ikke media skrevet om det, så hadde det jo ikke dette blitt noen sak, så media skaper litt styr rundt det.

– Det blir mange «Se og Hør-historier»
Verken Nordhaug eller Gabriel Rasch, sportsdirektør i Sky, sier de har opplevd noe lignende i sin tid i Sky.

Froome sa på tirsdagens pressekonferanse at trakasseringen enkelte av rytterne har blitt utsatt for ikke påvirker ham eller tar gleden bort fra å sykle årets ritt, og Rasch tror det samme gjelder for resten av laget.

– Det er jo irriterende, men jeg tror ikke det påvirker guttene i særlig grad. De gjør jobben sin.

– Hva tror du er grunnen til at Sky får så mye mer kritikk og mistanker rundt seg enn andre lag?

– Det er nok flere ting som gjør det. All dopingen som har vært i sporten tidligere gjør selvsagt sitt, og det er jo for så vidt syklistene sin feil. Men media bruker også alle mulige ting til å lage historier, som for eksempel videoen av Froome som klatrer Mont Ventoux. Det blir mange «Se og Hør-historier» om ting de kanskje ikke har så veldig god greie på, og så blir det en sak fordi det finnes en sak om det der ute. Så slenger de andre seg på igjen… Men det er nok også fordi vi har kjørt som vi har kjørt. Vi har vært det sterkeste laget.

– Alltid noen få som ødelegger for alle andre
Froome har, sympatisk og diplomatisk som han alltid er, ikke skjelt ut tilskuerne langs veien for det være seg spyttingen, urinkastingen eller slaget som Richie Porte fikk av en tilskuer.

Ifølge ham, og Rasch, er det utelukkende et mindretall som skaper trøbbel.

– Det er sinnssykt kjedelig det som har skjedd, men det er som med alle andre ting. Det er alltid noen få som ødelegger for alle andre. Dette er ikke representativt for oppførselen til de fleste, sier han, og blir støttet opp av Nordhaug:

– Sånne ting kan skje, og sånt skjer sikkert også på fotballbanen og andre plasser. Sånn er sport. Sport skaper et veldig engasjement, og ofte er det artig, men vi må også takle at noen tar det andre veien, sier han.