Psykologens råd: – Slik unngår du feriekrangling

Psykolog Frode Thuen mener at det er viktig å avklare forventningene på forhånd dersom forholdet skal overleve ferien. 

I mandagens sending av «God sommer Norge» var et av temaene feriekrangling.

Sommeren er høysesong for samlivsbrudd, og psykolog og samlivsekspert Frode Thuen var invitert i studio for å gi råd om hvordan man skal komme seg gjennom sommeren med kjærligheten i behold. 

Se hele innslaget i toppen av saken.

Høye forventinger skaper problemer

Hvis man i utgangpunktet har en del problemer i parforholdet, så blir de problemene tydeligere i ferien, påker Thuen. Dette kommer av at man har høye forventninger til ferien. 

– Man har forventninger om at det skal være hyggelig og at ferien skal bli spesiell. Også blir det kanskje ikke så mye enklere, og man tar med seg utfordringene og irritasjonen fra hverdagen, sier han.

Forventingene er en av de vanligste årsakene til krangling. 

– Dersom man har ulike forventinger til hva man skal få ut av ferien, vil det skape utfordringer, sier Thuen.

– Det er derfor viktig å avklare forventningene på forhånd. Hva er det alle ønsker? Man bør tenke på hvordan man skal få ting til å gå opp uten at man hele tiden går og irriterer seg og den ene tilpasser seg mer enn den andre, legger han til. 

Lever tett på hverandre

Ifølge Thuen blir man fortere irritert på ferie fordi man lever så tett innpå familien og partneren.

– Man kommer tett på hverandre, og man er ofte sammen på et mindre område enn ellers. Da kan stressfaktorene og irritasjonsmomentene bli mye tydeligere, sier samlivseksperten. 

Dersom uenigheten har gått så langt at kranglingen starter, råder samlivseksperten å snakke sammen og lytte til hverandre.

– Man bør klare å snakke om det på en bra måte. Tenk på hvorfor det blir slik, og ikke gå inn i en krangel hvor man hele tiden skal ha rett, sier Thuen. 

«God sommer Norge» sendes på TV 2 mandager, tirsdager, onsdager og fredager klokken 20.00.